Merker med mat som tema

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Se også artikkelsidene om Bakemerket, Merker med sopp og nyttevekster som tema og speiderrelaterte matretter .

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi har funnet merket har blitt brukt.

Vinterstid er pannekaketid!
Foto: Jostein Træen
Matlaging på bål, fra Speideren nr. 7 i 1958.
Speideren nr. 3 i 1994.
Landsleiren i 1914: Hva er det til middag? Blir det noe igjen til meg? I bakgrunnen i sivil ser vi Christian Dons, stående matutdeler Einar M. Jensen, på kne Edvard Eckhoff og til høyre i forgrunnen Thorolf Martens.
Foto fra Speideren nr. 1 i 1948. [26]
Speilegg stekt på steinhelle, fra Pernes, 2015,
foto av Gunnar Stromness-Andresen.

Innhold

Merkekrav til dagens merker

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi har funnet merket har blitt brukt.

Godteri, bevere, 2015 - (2024), Norges speiderforbund

2015 [1] - (2024) [1] :

Hvorfor: Lære å lage forskjellige typer godteri selv.
Fremgangsmåte:
  1. Lag eggedosis.
  2. Lag en enkel godteri/snacks på bål, for eksempel popcorn.
  3. Del ditt favorittgodteri med andre, og finn ut om alle kan spise det.
  4. Lag en god, energirik turgodtepose.


Godteri, småspeidere, 2015 - (2024), Norges speiderforbund

2015 [1] - (2024) [1] :

Hvorfor: Lære å lage forskjellige typer godteri selv.
Fremgangsmåte:
  1. Lag marsipan.
  2. Lag karameller.
  3. Lag saftis.
  4. Lag et godteri som ikke krever varme, for eksempel kokoskonfekt.


Godteri, patrulje i tropp, 2015 - (2020), Norges speiderforbund

2015 [1] - (2020) [1] , patruljemerke som er i programområdet Kreativitet:

Hvorfor: Lære å lage forskjellige typer godteri selv.
Fremgangsmåte:
  1. Lag brente mandler.
  2. Lag ditt eget potetgull.
  3. Lag din egen sjokolade med valgfritt fyll.
  4. Lag godteri fra en annen verdensdel.


Godteri, rovere, 2015 - (2020), Norges speiderforbund

2015 [1] - (2020) [1], merket er i Programområde Kreativitet :

Hvorfor: Lære å lage forskjellige typer godteri selv.
Fremgangsmåte:
  1. Lag dine egne former og lage dine egne seigmen.
  2. Lage din egen konfekteske og fyll den med minst 5 egenlagde konfektbiter.
  3. Lage din egen iskrem.
  4. Smelt sjokolade og lag din egen konditorpynt til en kake eller lignende.


Kokk, bevere, 2015 - (2024), Norges speiderforbund

2015 [1] - (2024) [1] :

Hvorfor: For å lære å lage forskjellige middagsretter.
Fremgangsmåte:
  1. Lag grønnsakssuppe.
  2. Lag en middag der du steker kjøttdeig, eksempelvis pasta og kjøttsaus.
  3. Lag en enkel fiskemiddag, eksempelvis fiskepinner og poteter.
  4. Lag en matpakke som inneholder alle deler av kostsirkelen.


Kokk, småspeidere, 2015 - (2024), Norges speiderforbund

2015 [1] - (2024) [1] :

Hvorfor: For å lære å lage forskjellige middagsretter.
Fremgangsmåte:
  1. Lag omelett.
  2. Lag tacomiddag.
  3. Lag en fiskemiddag, eksempelvis med laksefilet.
  4. Lag en gryterett, eksempelvis lapskaus.


Kokk, patrulje i tropp, 2015 - (2018), Norges speiderforbund

2015 [1] - (2020) [1], patruljemerke i programområdet Kreativitet :

Hvorfor: For å lære å lage forskjellige middagsretter.
Fremgangsmåte:
  1. Lag hjemmelaget pizza.
  2. Lag en grillmiddag.
  3. Kok grøt, eksempelvis risengrynsgrøt.
  4. Lag en tradisjonell norsk matrett, eksempelvis kjøttkaker i brun saus.


Kokk, rovere, 2015 - (2020), Norges speiderforbund

2015 [1] - (2020) [1], er i programområde Kreativitet :

Hvorfor: For å lære å lage forskjellige middagsretter.
Fremgangsmåte:
  1. Lag en vegetarisk middag.
  2. Lag en middag fra det afrikanske kjøkken.
  3. Lag en middag fra det øst-europeiske kjøkken.
  4. Lag en middag hvor du steker en hel fugl, eksempelvis kalkun.


Kortreist mat, rovere, 2023 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2023 [18] - (2023) [18] :

Høst og sank mat fra naturen, dyrk grønnsaker selv og bruk lokale råvarer til matlaging.
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
  1. Dyrk egne grønnsaker og bruk dem til matlaging når de er høsteklare.
  2. Sank mat i naturen og lag et måltid av ingrediensene.
  3. Dyrk egne urter. Tørk dem sånn at de får bedre holdbarhet.
  4. Lag et måltid kun med kortreiste ingredienser.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan dere gjøre minst ett av kravene under:
  • Dra på fisketur.
  • Bli med i et andelslandbruk.
  • Bli med på jakt eller slakting. Bruk noe av kjøttet i en middagsrett.
  • Lag en ny oppskrift med ingredienser dere har dyrket eller sanket selv, som base.
  • Lag et treretters måltid der hver rett har en selvdyrket ingrediens som base.
  • Tørk, salt, røyk eller på annen måte forleng holdbarheten til kjøtt, fisk, frukt, grønnsaker eller urter.
  • Finn et sted hvor de arrangerer selvplukk av grønnsaker eller bær, plukk grønnsaker eller bær og bruk dem i en rett.


Lokalmat, stifinnere, 2014 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2022 [18] - (2023) [18] :

Lokal mat er ofte mer miljøvennlig fordi den ikke trenger å bli fraktet så langt. Besøk en matprodusent, sank fra naturen og lag mat på bål.
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til deres stifinnere for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
Det er i hovedsak speiderne som skal gjennomføre kravene med veiledning fra ledere.
  1. Besøk et sted som produserer matvarer og lær om hvordan de produserer mat, for eksempel en gård, bikuber eller et fiskeoppdrett.
  2. Lag en matrett av råvarer fra lokalmiljøet.
  3. Finn ut hvilke råvarer som finnes i lokalmiljøet deres.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan speiderne gjøre minst ett av kravene under:
  • Besøk en matvarebutikk og finn matvarer som er fra nærområdet.
  • Lag en tegneserie der dere viser veien fra råvare til mat.
  • Få besøk av eller besøk en jeger og lær om jakt i nærområdet.
  • Få besøk av eller besøk en fisker og lær om fisketradisjoner i nærmiljøet deres.
  • Gå en tur og sank råvarer fra naturen.
  • Dra på fisketur.
Merkekravene fra 2014 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Matavfall, vandrere, 2020 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2022 [18] - (2023) [18] :

Her finner dere kravene for å ta aktivitetsmerket. Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
  1. Lag et restemåltid der alle tar med seg noen ingredienser hver på en tur eller at patruljemøte.
  2. Vei matavfallet og matsvinnet i din husholdning i én uke. Bruk skjemaet for å notere ned vekten, og ta med dette på neste møte slik at dere kan sammenligne og diskutere.
  3. Finn ut av hva forskjellen mellom matvarer merket med "best før" og "siste forbruksdag" er.
  4. Lag noe nyttig ut av kaffegrut.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan dere gjøre minst ett av kravene under:
Merkekravene fra 2020 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Miljøvennlig mat, rovere, 2020 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2022 [18] - (2023) [18] :

Maten vi spiser påvirker miljø og klima. Lær mer om miljøvennlig mat og bidra til å unngå matsvinn!
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
  1. Lag et restemåltid på et møte eller en tur.
  2. Lag en vegetarisk rett på et møte eller en tur.
  3. Finn minimum tre gode tips mot matsvinn og test dem ut.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan dere gjøre minst to av kravene under:
  • Gjennomfør en kjøttfri uke.
  • Ta kontakt med den lokale matbutikken og spør om dere kan hente restemat til en dagstur eller overnattingstur.
  • Vei matavfallet og matsvinnet i husholdningen din i én uke, og finn ut hvordan dere kan redusere matsvinnet.
  • Finn ut hva forskjellene mellom merkingen "best før" og "siste forbruktdag" er.
  • Gå på en overnattingstur med roverlaget uten å kjøpe nye matvarer. Bare bruk matvarer og ingredienser dere har hjemme fra før.
  • Gå en hel uke uten å kjøpe nye matvarer.
  • Lag en oversikt over hvilke matvarer dere har i kjøleskapet, fryseboksen og tørrvareskap, og hvilke som bør brukes først.
  • Lag en egen oppskrift, eller test ut en oppskrift som allerede finnes, der dere får brukt brød, grønnsaker eller frukt som burde spises.
Merkekravene fra 2020 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Primitiv mat, småspeidere, (1981) - (2024), Norges speiderforbund

Dagens merke er tegnet av Ksenia Sazonova, programkonsulent i Norges speiderforbund.

2018 [1] - (2024) [1] :

Hvorfor: For å lære å lage enkel mat på bål.
Fremgangsmåte:
  1. Vær med på å tilberede en rett på bål eller brenner, og vit hvilke sikkerhetsregler som gjelder ved bruk av denne varmekilden.
  2. Lag og stek pinnebrød med egen vri, for eksempel med krydder eller sprøstekt løk.
  3. Få erfaring med bruk av reflektorovn eller kjele til baking.
  4. Finn og smak på noe spiselig i naturen,og prøv å bruke det i turmaten.
  5. Lag en dessert på tur sammen med andre småspeidere, uten å bruke varmekilder.
For tidligere krav til merket se lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Primitiv mat, patruljemerke i tropp, (1984) - (2020), Norges speiderforbund

Dagens merke er tegnet av Ksenia Sazonova, programkonsulent i Norges speiderforbund.

(2007) [23] - (2020) [1], merket er et patruljemerke i programområdene Friluftsliv, Kreativitet og Vennskap :

Hvorfor: Lære å lage mat ute på tur.
Fremgangsmåte:
1. Vis minst tre forskjellige måter å tilberede primitiv mat på (baking, koking, steking, røking, råkost).
2. Gjør minst to av disse punktene:
  • Konstruer og bygg en røkeovn. Bruk den!
  • Lag en primitiv ovn og stek egne brød.
  • Lag en “alternativ kjele” og vis at den kan brukes til å koke egg.
  • Skap en egen primitiv rett. Forbered den, lag den og forandre eventuelt oppskriften etter prøvesmaking
3. Få en sum av speiderlederen, lag handleliste og gjør innkjøpet til en matrett.
4. Prøv minst fem oppskrifter fra bøker om primitiv matlaging.
5. Server et variert måltid med tre retter som består av primitivt tilberedt mat.
6. Vis ulike båltyper som egner seg for koking og steking.
For tidligere krav til merket se lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Primitiv mat, oppdagere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

Det er spennende å lage mat ute. Lag mat på ulike måter utendørs.

2022 [18] - (2023) [18] :

Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til deres oppdagerne for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
Det er i hovedsak speiderne som skal gjennomføre kravene med veiledning fra ledere.
  1. Lag mat på bål med grillspyd.
  2. Vær med på å skrelle og kutte ingrediensene til en middag, for eksempel grønnsakssuppe.
  3. Vær med å rydde og vaske opp etter at dere har lagd mat.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan speiderne gjøre minst ett av kravene under.:
  • Lag en matrett på bål.
  • Lag en matrett på stormkjøkken.
  • Lag en dessert ute.
  • Lag en matrett fra et annet land.
  • Lag en bålkokebok til gruppa.
  • Lag mat ute på en annen måte enn bål og stormkjøkken.
Merkekravene fra 2015 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Primitiv mat, stifinnere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2022 [18] - (2023) [18] :

Det er spennende å lage mat ute. Lag mat på ulike måter utendørs.
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til deres stifinnere for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
Det er i hovedsak speiderne som skal gjennomføre kravene med veiledning fra ledere.
  1. Lag primitiv mat med minimum to ulike teknikker, for eksempel steking, baking, koking og lignende.
  2. Vær med på å rydde opp etter matlaging.
  3. Lag en dessert på bål.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan speiderne gjøre minst ett av kravene under:
Merkekravene fra 2015 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Primitiv mat, vandrere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2022 [18] - (2023) [18] :

Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
  1. Tilbered en treretters meny på kokeapparat og bål.
  2. Bak brød eller rundstykker på primitivt vis, for eksempel i syvsteinsovn, gryteovn eller dutch oven.
  3. Lær et nytt bordvers.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan dere gjøre minst ett av kravene under:
Merkekravene fra 2015 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Primitiv mat, bevere, 2018 - (2024), Norges speiderforbund

2018 [1] - (2024) [1] :

Fremgangsmåte:
  1. Vis hvordan man griller mat på bål på riktig måte, og vit hvorfor man ikke skal svi maten.
  2. Skrell/kutt opp ingredienser til en middagsrett på tur, for eksempel til grønnsakssuppe.
  3. Vær med på å rydde opp etter matlagingen og vit hva man kan gjøre med matrestene og avfallet.
  4. Vær med på å lage og spise dessert laget rett på glør, for eksempel muffins i appelsinskall eller banan med sjokolade.


Primitiv mat gourmet, vandrere, 2017 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2022 [18] - (2023) [18] :

Maten smaker best når den er laget ute! Lag middag ute og stek brød på primitivt vis.
Merkekravene er veiledende. Det betyr at dere kan tilpasse kravene til patruljen for at det skal bli spennende og morsomt.
Dette bør dere gjøre:
  1. Lag en fireretters gourmetmeny på bål.
  2. Stek kjøtt eller fisk i kokegrop.
  3. [v Tørk turmat og ha den med på tur.]
  4. Lag pizza i en sjusteinsovn.
  5. Bak noe i en dutch oven.
Dette kan dere gjøre:
I tillegg kan dere gjøre minst ett av kravene under:
  • Lag en matrett fra et annet land på bål eller kokeapparat.
  • Lag en ny matrett på bål eller kokeapparat og skriv ned oppskriften.
  • Stek potet, fisk eller kjøtt innbakt i trolldeig, mose eller annet nedbrytbart materiale.
  • Dra på pizzahaik.
  • Lag mat i høykasse.
Merkekravene fra 2017 til 2022 finnes lenger nede på siden under "Merkekrav til tidligere merker".


Sunn mat, småspeidere, (2007) - (2024), Norges speiderforbund

Merket er tegnet av Ksenia Sazonova, programkonsulent, Norges speiderforbund.

(2007) [23] - (2024) [1], merket var i gruppen Livskvalitet:

Hvorfor: For å lære viktigheten av å spise sunt.
Fremgangsmåte:
  1. Finn ut litt om hva som er sunn mat ved å sjekke kjøleskapet.
  2. Lag din egen sunne matpakke for en dagstur, og finn ut hva du bør drikke på turen.
  3. Lag en oversikt over hva du og vennene dine spiser som skolemat, og finn ut om kroppen får det den trenger, eller om dere bør forandre på noe.
  4. Lag sunt «godteri» og del med de andre i flokken.
  5. Lær om matallergier.


Merkekrav til tidligere merker

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi har funnet merket har blitt brukt.

Intendantur, speidere i tropp, (1973) - 1978, Norsk Speidergutt-Forbund

(1973) [2] - 1978 [2] , var ett tjenestemerke som kunne tas etter å ha fullført Annengraden:

  1. Tilfredsstille kravene til kokkemerket.
  2. Gjøre rede for de viktigste matvarer som anvendes på leirer, og hvordan en fullverdig matseddel bør være sammensatt.
  3. Ha stått for intendanturen i en leir på minst 4 dager med minst 14 deltagere.
  4. Føre nøyaktig regnskap over intendanturen i leiren.
  5. Sette opp en liste over nødvendig kjøkkenutstyr for en 8 dagers leir.


Intendant, speidere i tropp, (1988) - (1995), Norges speiderforbund

(1988) [4] - (1995) [5] :

1988 i gruppen "Verden og vi", i 1995 i "Samfunnsengasjement", merkenummer 5267 :
  1. Fortell om de viktigste matvarer som anvendes på leirer, og forklar hvordan en fullverdig meny bør være sammensatt.
  2. Stå for intendanturen ved en leir på minst fire dager med minst 2 patruljer/kokelag.
  3. Føre nøyaktig regnskap over intendanturen i leiren.
  4. Sette opp en liste over nødvendig kjøkkenutstyr for en ukesleir.


Kokmerket, speidere i tropp, (1915) - ?, Norsk Speidergutt-Forbund

1915 [6] :

  • Speideren maa kunne lage et feltildsted, ha laget fem retter, let anvendelige under uteliv, samt lage te, kaffe eller kakao, og vaske ordentlig op.


Kokemerket, speidere i tropp, (1933) - (1955), Norges KFUK-speidere

1933 [7] og 1939 [8] , merket var av 2.klasse i gruppen Husgjerningsmerker :

  • Speiderpiken må kunne tende op og kunne bruke komfyr og kokeapparater (gass eller elektrisk plater, petroleum og lign.).
  • Må kunne rense, koke og steke fisk, lage fiskesuppe, kunne lage de i en husholdning almindelige forekommende kjøttretter som kjøttkaker, frikassé, biff, stek og lapskaus.
  • Lage stuing, brun og hvit saus, tilberede de mest almindelige grønnsaker som hodekål, blomkål, erter, og bønner.
  • Lage pannekake, fruktgrøt og suppe, polentagrøt og lign.
  • Kunne servere maten pent og ordentlig.
  • Kunne lage en formkake og et par sorter småkaker til kaffen.
Ved prøven settes op en middag med 3 retter: suppe, mellemrett og dessert, som lages og serveres.


1955 [9] og 1959 [10] , merket var i gruppen Husstellmerker :

  1. Rense, koke og steke fisk.
  2. Koke og steke kjøtt.
  3. Rense og tilberede grønnsaker.
  4. Lage hvit, lys, brun og rød saus.
  5. Lage fruktsuppe, grøt og pudding.
  6. Anrette og servere maten pent.
  7. Under kontroll sette sammen og lage en middag med fisk- og kjøttrett, stuede grønnsaker, fruktgrøt eller hvit pudding med saus.


Kokemerket, speidere i tropp, (1937) - (1965), Norsk Speiderpikeforbund

(1937) - (1947), mangler bilde av merket som hadde bilde av en gryte [27] [28] [29] :

  1. Lage frokost og servere den pent: kaffe eller kakao, egg, havregrøt eller velling, brød, smør.
  2. Lage middag og servere den appetitlig. Gjøre opp en fisk, vaske, koke eller steke den, lage kjøttkaker og koteletter, fruktsuppe eller frultgrøt.
  3. Vaske opp og sette alt på plass igjen etter kokingen.

(1965) [11], merket var i gruppen Husstellmerker :

  1. Rense, koke og steke fisk.
  2. Koke og steke kjøtt.
  3. Rense og tilberede grønnsaker.
  4. Lage hvit, lys, brun og rød saus.
  5. Lage fruktsuppe, grøt og pudding.
  6. Anrette og servere maten pent.
  7. Under kontroll sette sammen og lage en middag med fisk- og kjøttrett, stuede grønnsaker, fruktgrøt eller hvit pudding med saus.


Kokemerket, stifinnere, (1971) - (1980), Norges KFUK-speidere

(1971) [12] [30] - (1980) [13], merket var i gruppen Hjem-Samfunn:

Du skal:
  1. Overta middagslagingen hjemme 3 ganger. Servere maten, rydde og vaske opp etterpå.
  2. Gjøre ren komfyren.
  3. Samle 10 oppskrifter på leirmat.
  4. Lage tre av disse på ildsted ute sammen med patruljen din.


Kokkemerket, speidere i tropp, (1973) - 1978, Norsk Speidergutt-Forbund

(1973) [2] - 1978 [2] , var ett tjenestemerke som kunne tas etter å ha fullført Annengraden:

  1. Gjøre rede for helsetiltak under tilberedelsen av mat og kjenne de vanlige regler for hygiene.
  2. Planlegge kosten for en patrulje på tur i tre dager.
  3. Sette opp en liste over nødvendig kjøkkenutstyr for en slik tur.
  4. Lag et brukbart ildsted ved hjelp av stein, leire, stokker osv.
  5. Tilberede og servere et måltid på minst to varmretter (fisk eller kjøtt og minst en grønnsak), selvbakt brød og en varm drikk. Måltidet skal enten tilberedes på grue, ombord i en båt eller utendørs.
  6. Bli kvitt all søppel, avfall, oppvask og bålrester etter måltidet under punkt 4 på tilfredsstillende måte.


Kokkemerket, speider i tropp, (1986) - ?, Norges KFUM-speidere

1986 [14] merket var et aktivitetsmerke med rødt motiv som kunne taes når 3. graden var ferdig:

  1. Planlegge et allsidig og sunt kosthold for en to døgns tur med patruljen. Finne ut hva som trengs av utstyr til matlaging.
  2. Være ansvarlig for bygging av grua/ildsted til matlaging på turen.
  3. Tilberede og servere et varmt måltid med minst 2 ingredienser (f.eks. fisk og grønnsaker) på grua/ildstedet, og et måltid med selvlaget brød og en varm drikk.
  4. Sørge for at det blir vasket opp og ryddet opp i alt avfall og bålrester etter de to måltidene.


Kokk, speidere i tropp, (1988) - (1995), Norges speiderforbund

(1988) [4] - (1995) [5], merket var i 1988 i gruppen "Verden og vi" og 1995 i "Praktisk viten", merkenummer 5260 :

  1. Gjør rede for helsetiltak under tilberedelsen av mat, og kjenn de vanlige regler for hygiene.
  2. Planlegg kosten for en patrulje på tur i tre dager.
  3. Sett opp en liste over nødvendig kjøkkenutstyr for en slik tur.
  4. Lag et ildsted ved hjelp av sein, leire, stokker o.l.
  5. Tilbered og server et måltid på minst to varmretter (fisk eller kjøtt og minst en grønnsak), selvbakt brød og en varm drikk. Måltidet skal enten tilberedes på grue, om bord i båt eller utendørs.
  6. Bli kvitt all søppel, avfall, oppvask og bålrester etter måltidet under krav 4 på tilfredsstillende måte.
Merket har senere gått ut, men kom tilbake i 2015 for alle aldersgrupper, se lenger oppe på siden under "Dagens merker".


Kokkemerket, meiser, (1994) - 2003, Norges KFUK-speidere

(1994) [15][31] - 2003 :

Du skal:
  1. Smøre matpakken din hver dag i to uker.
  2. Lage en enkel middag og dekke på et bord.
  3. Koke eller trakte te/kaffe, koke kakao, steke og koke egg.
  4. Vaske opp og evt. bruke en oppvaskmaskin.


Kokkemerket, stifinnere og vandrere, (1994) - 2003, Norges KFUK-speidere

(1994) [15] - 2003 :

Du skal:
  1. Kjenne kostsirkelen og utfra denne sette sammen en allsidig og sunn meny for en todøgns tur med patruljen.
  2. Tilberede og servere et varmt måltid med minst to ingredienser f.eks. fisk og grønnsaker ute på dertil egnet bål/grue, og et måltid med selvlaget brød og en varm drikk.
  3. Sørge for at det blir vasket opp og ryddet opp i alt avfall og bålrester etter de to måltidene.


Kokkemerket, ulvunger, (1998) - 2003, Norges KFUM-speidere

1998 [16] :

  1. Smøre matpakke hver dag i 14 dager.
  2. Lage en enkel middag og dekke på et bord (gjerne på en tur).
  3. Koke eller trakte kaffe/te, koke kakao og steke og koke egg.
  4. Vaske opp for hånd, og evt bruke en oppvaskmaskin.

Til 2003 [17] :

  • Gjør fire av disse punktene:
- Lag varm kakao.
- Lag en to retters middag. Bruk oppskrift.
- Dekk bordet til en middag og server mat og drikke.
- Rydd av bordet og vask opp etter et måltid.
- Lag en frokost med egg.
- Lag en tradisjonell rett fra det stedet der du bor.


Lokalmat, stifinnere, 2014 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2014 [19] - 2022 [18] :

Lokal mat er ofte fersk, smakfull og miljøvennlig fordi den ikke trenger å reise så langt. Besøk en matprodusent i nærområdet og lag mat på bål.
Obligatorisk krav:
  1. Kjenn til de viktigste råvarene som finnes i lokalmiljøet (hav, skog, gårder, grønnsak, bær).
  2. Besøk et sted som produserer matvarer og lær om hvordan maten produserers her.
  3. Lag en matrett på bål bestående av råvarer fra lokalmiljøet.
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Besøk matvarebutikk og finn matvarer som er fra lokalområdet.
  • Lag en tegneserie/bilde der man viser veien fra «råvare til mat”.
  • Møt en jeger og lær om jakt i ditt nærmiljø.
  • Møt en fisker og lær om fisketradisjoner i ditt nærmiljø.
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Matavfall, vandrere, 2020 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2020 [18] - 2022 [18] :

Tenker du over hvor mye mat som går i søppelkasser rundt om i Norge hver dag? Gjennom å ta dette aktivitetsmerket kan du bli bevisst forbruket i din husholdning og unngå matsvinn ved å lage et deilig restemåltid!
Obligatorisk krav:
  1. Lag et restemåltid på en tur eller et patruljemøte, hvor alle tar med seg noen ingredienser hver.
  2. Vei matavfallet og matsvinnet i din husholdning i én uke. Bruk skjemaet for å notere ned vekten, og ta med dette på neste møte slik at dere kan sammenligne og diskutere.
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Lag en kompostflaske.
  • Lag en søppelåker.
  • Lær om forskjellen mellom matvarer merket med "best før" og "siste forbruksdag" på holdbart.no.
  • Gjennomfør Vanntesten på et egg som har gått ut på dato.
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Matmerket, rangere, (1994) - 2003, Norges KFUK-speidere

(1994) [15] - 2003 :

Du skal velge 4 av følgende punkter :
  1. Lage 3 retters (galla) middag fra grunnen av.
  2. Lage 3 retters primitiv middag kun ved hjelp av kniv hjelpemidler du finer i naturen.
  3. Lage 2 retter av naturens "spiskammers" f.eks. neslesuppe, soppstuing, blåbærpai.
  4. Lage 3 forskjellige typer gjærbakst f.eks. brød, boller, kringle.
  5. Lage syltetøy og saft av selvplukket bær eller frukt.
  6. Lage 2 sorter "kake" som ikke skal stekes i ovn f.eks. sveler, lomper, lefser, krumkaker.
  7. Lage 1 sort småkaker, en langpannekake og en bløtekake.


Matlagning, speidere i tropp, (1939) - ?, Frelsesarmeens Livredningsspeidere piker

(1939) [20] :

Skriftlig:
a. Hvilke er de viktigste betingelser for et velordnet kjøkken? (Der tas hensyn til så vel innredning som økonomi og matstell.)
Muntlig:
a. Forklar hvorledes man tilbereder to forskjellige retter (som nærmere bestemmes av eksaminatoren).
Praktisk:
a. Lag en velsmakende middag (bestående av to retter og dessert) for minst tre personer.
b. Demonstrer hvorledes man dekker et middagsbord og serverer maten.


Matlagning, speidere i tropp, (1939) - ?, Frelsesarmeens Livredningsspeidere gutter

(1939) [20] :

Speideren må:

a. Være flink til å gjøre op ild.
b. Kunne grave en kokegrav eller bygge op en ovn av sten til bruk i feltkjøkkenet.
c. På en proper måte kunne dekke et middagsbord, servere mat, samt holde et (felt)kjøkken i god orden.
d. Kunne tilberede følgende retter:
1) kokte poteter,
2) grøt,
3) velling,
4) kaffe,
5) sjokolade,
6) stekt flesk,
7) kjøttkaker, eller annen kjøttrett,
8) fruktsuppe,
9) kokt eller stekt fisk og
10) pannekaker.


Miljøvennlig mat, rovere, 2020 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2020 [18] - 2022 [18]

Maten vi spiser påvirker miljø og klima. Lær mer om miljøvennlig mat og bidra til å unngå matsvinn!
Obligatorisk krav:
  1. Lag et restematsmåltid på møte eller tur.
  2. Lag en vegetarisk rett på møte eller tur.
  3. Bli kjent med innholdet på matvett.no og restemat.no.
Valgfrie krav:
I tillegg kan dere gjøre ett av følgende krav:
  • Ta kontakt med deres lokale matbutikk og spør om dere kan hente restemat til en dagstur eller overnattingstur.
  • Vei matavfallet og matsvinnet i din husholdning i én uke.
  • Gjennomfør kjøttfri uke.
  • Lær om forskjellen mellom matvarer merket med "best før" og "siste forbruksdag" på holdbart.no.
  • Gjennomfør Vanntesten på et egg som har gått ut på dato.
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Primitiv mat, småspeidere, (1981) - (2024), Norges speiderforbund

(1990) - (1995) [21] [32][22][22], merket var i gruppen "Friluftsliv" :

  1. Vis at du kan bygge opp 2 forskjellige båltyper. Kjenn treslagene som passer best. (Leder har ansvar for tenning).
  2. Lage pinnebrød og grillpølser.
  3. Koke eller steke egg over bål.
  4. Lag dessert over bål.

(2007) [23] - 2018 [1], merket var i gruppen Friluftsliv:

Hvorfor: For å lære å lage enkel mat på bål.
Fremgangsmåte:
  1. Vis at du kan bygge opp et sikkert bål og få fyr på det.
  2. Kok eller stek en rett på bål.
  3. Lag pinnebrøddeig og stek pinnebrød på bål.
  4. Finn noe spiselig i naturen og spis det.
  5. Lag dessert over bål.
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Primitiv mat, patruljemerke i tropp, (1984) - (2020), Norges speiderforbund

(1984) [33] - (1995) [4][5], merket var et patruljemerke i gruppen Friluftsliv, merkenummer 5305, og var beregnet på de yngste speiderne:

1a. Vis minst tre forskjellige måter å tilberede primitiv mat på (baking, koking, steking, røking, råkost).
1b. Utfør minst to av disse :
- Konstruer og bygg en røkeovn. Bruk den!
- Lag en primitiv ovn og stek egne brød.
- Lag “alternativ kjele”, og vis at den kan brukes til å koke egg.
- Skap en egen primitiv rett. Forbered den, lag den og eventuelt forandre oppskriften etter prøvesmaking
2. Lag patruljens egen primitive kokebok av oppskrifter dere har samlet og testet selv.
3. Server et variert måltid (flere retter) som består av primitiv tilberedt mat.
For dagens krav til merket se øverst på siden under "dagens merker".


Primitiv mat, oppdagere, 2015 - (2020), Norges KFUK-KFUM-speidere

Nytt aktivitetsmerke som kom i 2015 [19][18] :

Maten smaker best når den er laget ute! Vær med å gjøre i stand mat ute og grill mat på bål.

2015 [19][18] - 2019 [18] :

Obligatorisk krav:
  1. Grille mat (pølser, pinnebrød, og så videre) på bål.
  2. Være med å skrelle og kutte ingrediensene til en middagsrett f.eks til betasuppe.
  3. Vær med å rydde området etter at dere har lagd mat.
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Lage ostesmørbrød på bål.
  • Lage banan med sjokolade på bål.
  • Lage egg i konvolutt.


2019 [19]2022 [18] :

Maten smaker best når den er laget ute! Vær med å gjøre i stand mat ute og grill mat på bål.
Obligatorisk krav:
  1. Grille mat (pølser, pinnebrød, og så videre) på bål.
  2. Være med å skrelle og kutte ingrediensene til en middagsrett f.eks til betasuppe.
  3. Vær med å rydde området etter at dere har lagd mat.
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge ett av disse kravene:
  • Lage en valgfri matrett på bål
For dagens krav til merket se øverst på siden under "dagens merker".


Primitiv mat, stifinnere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2015 [19] - 2022 [18] :

Maten smaker best når den er laget ute! Lag mat og dessert på bål.
Obligatorisk krav:
  1. Bruk minst to ulike teknikker (som steking, baking, koking og innbakt) for å lage primitiv mat.
  2. Lage en dessert på bål.
  3. Rydde etter matlaging.
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Lage egg i konvolutt, stek egg på steinhelle eller stek egget på pinne.
  • Være med i en konkurranse om å være den første til å koke opp kakao.
  • Lær deg å bruke stormkjøkken eller primus.
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Primitiv mat, vandrere, 2015 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2015 [19] - 2022 [18] :

Maten smaker best når den er laget ute! Lag middag ute og stek brød på primitivt vis.
Obligatorisk krav:
  1. Lage en treretters meny som tilberedes med hjelp av kokeapparat og bål.
  2. Lære et nytt bordvers.
  3. Bake brød eller rundstykker på primitiv vis, for eksempel syvsteinsovn, gryteovn, hermetikkboks eller dutch oven.
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Stek kjøtt eller fisk i kokegrop.
  • Lage en middagsrett til patruljen på tur.
  • Lage te av barnåler (furu, gran eller einer).
  • Stek potet, fisk eller kjøtt innbakt i trolldeig, mose eller annet nedbrytbart materiale.
  • Lage tomatsuppe fra grunn av.
  • Røyke fisk eller kjøtt.
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Primitiv mat gourmet, vandrere, 2017 - (2023), Norges KFUK-KFUM-speidere

2017 [18] - 2022 [18] :

Obligatorisk krav:
  1. Lage en fireretters gourmetmeny på bål
  2. Steke kjøtt eller fisk i kokegrop.
  3. Lage egen tørket turmat.
  4. Lage pizza i en syvsteinsovn.
  5. Bake noe i en Dutch oven.
Valgfrie krav:
I tillegg må man velge 1 av disse kravene:
  • Steke potet, fisk eller kjøtt innbakt i trolldeig, mose eller annet nedbrytbart materiale.
  • Røyke fisk eller kjøtt.
  • Lage te av barnåler (furu, gran eller einer).
Merkekravet som gjelder i dag finnes lenger oppe på siden under "Merkekrav til dagens merker".


Speidergourmet, vandrere, 2008 - 2016, Norges KFUK-KFUM-speidere

Nytt spesialistmerke som kom i 2008 [24]:

Hensikten med merket er å trene på å lage god mat på tur med ulike tilberedningsmåter.

Emner:

  • Primimat: Tilberede enkel mat på ulike måter som glør, kokegrop, grue, kokerenne, steinhelle, takke, sjusteinsovn, høykasse.
  • Festmiddag: Tilberede en festmiddag for flere personer utendørs. Det skal serveres minst tre retter som er tilberedt på bål eller kokeapparater til turbruk som stormkjøkken og primus. Rettene skal være litt avanserte og serveres på en delikat måte. Alle rettene dere velger skal ha behov for varmebehandling (koking, steking). Det skal være minst dobbelt så mange deltakere ved festmiddagen som de som deltar i forberedelser og tilbereding. Dersom dere er flere sammen skal alle delta i planlegging og tilberedelse av alle rettene. Dere bestemmer menyen selv og kjøper inn alle matvarene som trengs.
Merket er webbasert [4] med tips til aktiviteter og gjennomføring, slik at kun hovedpunktene kommer frem her.


De ulike merkers funksjonstid

Årstall i parantes er tidligste og seneste årstall vi kjenne til merket har eksistert.

Merkenavn Aldersgruppe Forbund Merket utkom: Merket gikk inn:
Godteri bevere Norges speiderforbund 2015 (2024)
Godteri småspeidere Norges speiderforbund 2015 (2024)
Godteri patrulje i tropp Norges speiderforbund 2015 (2020)
Godteri rovere Norges speiderforbund 2015 (2020)
Intendantur speider i tropp Norsk Speidergutt-Forbund (1973) 1978
Intendant speidere i tropp Norges speiderforbund (1988) (1995)
Kokmerket speider i tropp Norsk Speidergutt-Forbund (1915) 1921
Kokemerket speider i tropp Norges KFUK-speidere (1933) (1959)
Kokemerket speidere i tropp Norsk Speiderpikeforbund (1937) (1965)
Kokemerket stifinnere Norges KFUK-speidere (1971) (1980)
Kokkemerket speidere i tropp Norsk Speidergutt-Forbund (1973) 1978
Kokkemerket speider i tropp Norges KFUM-speidere (1986) ?
Kokkemerket speidere i tropp Norges speiderforbund (1988) (1995)
Kokkemerket meis Norges KFUK-speidere (1994) 2003
Kokkemerket stifinnere og vandrere Norges KFUK-speidere (1994) 2003
Kokkemerket ulvunger Norges KFUM-speidere (1998) 2003
Kokkemerket bevere Norges speiderforbund 2015 (2024)
Kokkemerket småspeidere Norges speiderforbund 2015 (2024)
Kokkemerket patrulje i tropp Norges speiderforbund 2015 (2020)
Kokkemerket rovere Norges speiderforbund 2015 (2020)
Kortreist mat rovere Norges KFUK-KFUM-speidere 2023 (2023)
Lokalmat stifinnere Norges KFUK-KFUM-speidere 2014 (2023)
Mat rangere Norges KFUK-speidere (1994) 2003
Matavfall vandrere Norges KFUK-KFUM-speidere 2020 (2023)
Matlagning speidere i tropp Frelsesarmeens Livredningsspeidere piker (1939) ?
Matlagning speidere i tropp Frelsesarmeens Livredningsspeidere gutter (1939) ?
Miljøvennlig mat rovere Norges KFUK-KFUM-speidere 2020 (2023)
Primitiv mat småspeidere Norges speiderforbund (1983) (2024)
Primitiv mat patruljemerke i tropp Norges speiderforbund (1984) (2020)
Primitiv mat oppdagere Norges KFUK-KFUM-speidere 2015 (2023)
Primitiv mat stifinnere Norges KFUK-KFUM-speidere 2015 (2023)
Primitiv mat vandrere Norges KFUK-KFUM-speidere 2015 (2023)
Primitiv mat bevere Norges speiderforbund 2018 (2024)
Primitiv mat gourmet vandrere Norges KFUK-KFUM-speidere 2017 (2023)
Speidergourmet spesialistmerke for vandrere Norges KFUK-KFUM-speidere 2008 2016
Sunn mat småspeider Norges speiderforbund (2007) (2024)

Utklipp og minner

Oversikt for merker etter tema, aldersenheter og forbund

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Referanser

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 1,33 1,34 1,35 1,36 1,37 1,38 1,39 1,40 1,41 1,42 1,43 [1] Speiderbasen, Norges speiderforbund Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Speiderbasen» er definert flere steder med ulikt innhold
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Speiderveien, 1973, Norsk Speidergutt-Forbund
  3. 3,0 3,1 3,2 Finnes hos Speidermuseet på Laksevåg
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Aktivitetsmerker for speidere, 1988, Norges speiderforbund
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Aktivitetsmerker for speidere, 1995, Norges speiderforbund
  6. 6,0 6,1 Speiderguttboka, 1915, Norsk Speidergutt-Forbund
  7. 7,0 7,1 Blåboken, 1933, Norges KFUK-speidere
  8. 8,0 8,1 Blåboka, 1939, Norges KFUK-speidere
  9. 9,0 9,1 På speiding, 1955, Norges KFUK-speidere
  10. 10,0 10,1 På speiding, 1959, Norges KFUK-speidere
  11. 11,0 11,1 Speiderpikeboken, 1965, Norsk Speiderpikeforbund
  12. 12,0 12,1 Stifinnere på speiding, 1971, Norges KFUK-speidere
  13. 13,0 13,1 Min speiderloggbok, 1980, Fellesrådet for speiderpiker
  14. 14,0 14,1 Merkeboka, 1986, Norges KFUM-speidere
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 Merkeboka, 1994, Norges KFUK-speidere
  16. 16,0 16,1 Medlemsboka, 1998, Norges KFUM-speidere
  17. 17,0 17,1 Norges KFUM-speidere.png Medlemsbok ulv, 2003, Norges KFUM-speidere
  18. 18,00 18,01 18,02 18,03 18,04 18,05 18,06 18,07 18,08 18,09 18,10 18,11 18,12 18,13 18,14 18,15 18,16 18,17 18,18 18,19 18,20 18,21 18,22 18,23 18,24 18,25 18,26 18,27 18,28 18,29 18,30 18,31 18,32 18,33 18,34 18,35 18,36 18,37 18,38 18,39 18,40 18,41 KM-speidernelogouten tekst.jpg Speiderprogram [2], Norges KFUK-KFUM-speidere
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 19,5 19,6 19,7 19,8 19,9 www.speidermerker.no [3], Norges KFUK-KFUM-speidere
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 20,4 20,5 Speiderlederen utgitt 1939 av Frelsesarmeens Livrednings Speiderorganisasjon
  21. 21,0 21,1 Aktivitetsmerker for småspeidere, 1990, Norges speiderforbund
  22. 22,0 22,1 22,2 Småspeiderbitboka, 1995, Norges speiderforbund
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 Fordypningsmerker for flokk og tropp, 2007, Norges speiderforbund
  24. 24,0 24,1 Vandrerprogram, 2008, Norges KFUK-KFUM-speidere
  25. Norske speidere, 1936, Norsk Speidergutt-Forbund.
  26. Speideren, nr. 1 1948, Norsk Speidergutt-Forbund.
  27. Speiderpikeboken, 1937, Norsk Speiderpikeforbund
  28. Speiderpikeboken, 1945, Norsk Speiderpikeforbund
  29. Speiderpikeboken, 1947, Norsk Speiderpikeforbund
  30. Stifinnere på speiding, 1978, Norges KFUK-speidere
  31. Min meiseloggbok, Norges KFUK-speidere, 1997
  32. Småspeiderboka, 1987, Norges speiderforbund
  33. Aktivitetsmerker for speidere, 1984, Norges speiderforbund