Misjonsforbundets speiderkorps

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 18. apr. 2011 kl. 20:24 av Jve (diskusjon | bidrag) (Korpsledere)
Hopp til:navigasjon, søk
Misjonsforbundets speiderkorps
MSK.jpg
Stiftet: 1937
Forbund: Norges speiderforbund


Korpset i dag

Misjonsforbundets speiderkorps (MSK) (tidligere NmU Speiderkorps) utgjør i dag ca. 850 medlemmer fordelt på om lag 20 grupper.

Mottoet er: "Speidere for Kristus og menigheten." 

Dette søkes oppnådd gjennom et arbeid med vekt på vennskap, friluftsliv, praktisk viten og kristen trening. Vi deler de samme hensiktene med speiderarbeid som alle andre NSF grupper; men det er viktig for oss å fortelle speiderne våre om Jesus, samtidig som vi ønsker å gi dem en mulighet til å oppleve noen rå speideropplevelser. MSK har egne arrangementer, vi har patruljeførerkurs, ledertreningskurs, emnekurs og noen leirer. I tillegg benytter vi oss av kursene til NSF. Misjonsforbundets speiderkorps har et tilbud til flere aldersgrupper: Beverspeiding 6-8 år, småspeider 8-10 år, speider 10-16 år og rover 17 år og oppover. Ledertrening er sentralt for speiderne. Alle skal oppleve å utøve lederskap, delta i ledelse og selv bli ledet. MSK har et omfattende ledertreningsprogram med flere kurs hvert år.

Korpsets høyeste organ er det årlige Korpstinget hvor delegater fra hele landet velger korpsstyret, som igjen leder speiderarbeidet i Misjonsforbundets speiderkorps.

Historie

Historie Misjonsforbundets speiderkorpss historie starter med historien om gutteklubben i misjonsmenigheten i Larvik, stiftet 19.juni 1937, som ble til Fakkelgutter under Einar Islanns ledelse i 1940. Som Gilwell-speider fra Norsk Speidergutt-Forbund tente han speiderilden i misjonsforbundet.

I 1940 vedtok styret å oppta gutte- og jentearbeid under navnet ”Fakkelguttene” og ”Fakkeljentene”. Fra 1940 var ”Vi juniorer” et felles blad for juniorer og fakler. Fra nr. 6 i 1941 hadde fakkelarbeidet egen side i bladet.

Drakter ble innført i 1940. Originaldrakt ble utlånt fra NmU slik at foreningene kunne sy egne drakter.

NmU ansatte i 1942 en egen fakkelsekretær, Hans Jacob Frøen, og det ble valgt en egen komite med ansvar for fakkelarbeidet. Flere nye foreninger sluttet seg til arbeidet utover på 40-tallet. Den første fakkelleiren ble avholdt ved Fiskumvannet i Buskerud i 1942. I 1943 gir NmU ut ”Fakkelboka” og ”Håndbok for ledere” med Hans Jacob Frøen som ansvarlig. De første gradskravene ble innført i 1943. 4 grader pluss lederprøven. I årene etter krigen gikk diskusjonen om man skulle gjøre fakkelarbeidet til et ordentlig speiderarbeide. Speiderarbeidet i Svenska misjonsforbundet var en inspirasjonskilde sammen med enkeltpersoners erfaring fra de norske speiderforbundene. I 1944 kom en egen sangbok for faklene, Fakkel-toner. Sener kom Junior- og Fakkelsangboka. Fakkelposten ble utgitt første gang i 1944.

Alt i 1948 lanserte man ordet fakkelspeider, men først fra 1.1.1960 ble betegnelsen Fakkelspeider tatt offisielt i bruk, og avløste Fakkelgutt og Fakkeljente. I 1968 endret man navnet til NmU-speidere, og det ble innført nye grader, speiderløfte og speiderlov. Samtidig ble betegnelsen ”Gnister” innført for småspeiderarbeidet, og de fikk egne grader. Fra 1942 hadde ”Gniste”-arbeidet vært på siden av speiderarbeidet. Det ble også innført en egen Bibelprøve. Fakkelsekretæren ble heretter kaldt speidersekretær, og Fakkelposten ble til NmUs speiderhilsen. I 1974 ble det opprettet to NmU-speiderkorps. Ett for gutter og ett for jenter med felles styre.

Guttene i NmU-speidere ble innmeldt i Norsk Speidergutt-Forbund i 1973, og fra 1974 ble jentene innmeldt i Norsk Speiderpikeforbund. Fra 1977 ble NSF og NSPF slått sammen til Norges speiderforbund, og i 1978 ble NmU-speiderne slått sammen til ett speiderkorps.

I mars 2010 ble korpsets navn endret til Misjonsforbundets speiderkorps - MSK.


For å lese mer om speiderhistorie kan du besøke: [1]

Korpsleire

Korpsledere

Frank Robert Hübenbecker, Bøle/Gulset Tore Ingemund Larsen, Grimstad Jarl V. Erichsen, Grimstad Yngve H. Brosstad, Oslo/Nesodden Einar Sæther, Oslo

Grupper

Eksterne lenker

Misjonsforbundets speiderkorps/NMU-historie finner du på denne linken: [2]