Forskjell mellom versjoner av «Mjølner speidergruppe»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
(Ledere)
(Speiderhus)
Linje 83: Linje 83:
  
 
Etter iherdig arbeid av lederne og Elveumspeidernes Foreldreforening ble det i 1974 reist et eget hus for speiderne ved Fylkesidrettsplassen. Primus motor for tiltaket var Rolf Christensen og speiderhuset ble overlevert gjeldfritt. Nå kunne all møteaktivitet foregå i et eget hus. [[Elverum speiderhus]] eies i dag av Mjølner Speidergruppe.
 
Etter iherdig arbeid av lederne og Elveumspeidernes Foreldreforening ble det i 1974 reist et eget hus for speiderne ved Fylkesidrettsplassen. Primus motor for tiltaket var Rolf Christensen og speiderhuset ble overlevert gjeldfritt. Nå kunne all møteaktivitet foregå i et eget hus. [[Elverum speiderhus]] eies i dag av Mjølner Speidergruppe.
 +
 +
{| style="color: black; background-color: #F0FFF0;"
 +
|- style="font-style: italic; color: green;"
 +
|
 +
:'''Se også artikkelsidene om andre <big>[[:Kategori:Speiderhus|Speiderhus]]</big>, <big>[[:Kategori:Speiderhytter|-hytter]]</big> og <big>[[:Kategori:Leirsteder|-leirsteder]]</big>'''.
 +
|}
  
 
==Utklipp og minner==
 
==Utklipp og minner==

Revisjonen fra 13. aug. 2015 kl. 02:20

Mjølner
Mjolner-logo.jpg
Stiftet: 5. november 1917
Krets: Hedmark krets
Forbund: Norges speiderforbund
Kommune: [1] Elverum
Fylke: [1] Hedmark


Område

Elverum, Hedmark

Historie

Den første tiden

Den 5. november 1917 ble guttelaget ”L.S.V.”, som stod for Luft, Sol og Vann, stiftet på Glomvang, i dag Namibiahuset. Tilstede var lærer Leiv Isaksen og 7 gutter.

Leiv Isaksen kom fra Stavanger til Elverum i 1916 for å begynne på lærerskole. Han bodde like ved Korsbakken gård, eid av Helge Væringsaasen, og ble derfor godt kjent med folket der. Etter lærerskolen hadde han jobb ved flere skoler i Elverum.

I 1918 ble L.S.V. endret til Guttelaget Mjølner. Helge Væringsaasen døde i 1917 og i pinsen 1919 fikk Guttelaget eiendommen Nordhue med Nordhueteigen som testamentarisk-gave fra hans arvinger. Borgen har i alle år vært et yndet turmål for både speidere og andre, spesielt vinterstid med mye snø og fin natur.

Inn i Speidergutt-Forbundet

I Leiv Isaksens tid hadde Mjølner ingen tilknytning til Norsk Speidergutt-Forbund, men da Isaksen flyttet fra Elverum i 1925 overtok Søren Henni som leder og han meldte Guttelaget Mjølner inn i forbundet. Den 2. oktober 1926 ble Mjølner I Elverum stiftet og registrert som speidertropp.

Den 17. oktober 1927 ble det første kull med aspiranter på 15 opptatt i troppen, hvor det fra før var 30 speidere. Første store utfarten for troppen var Landsleieren på Åndalsnes i 1928. I påsken 1930 var det samling på Nordhue med gjester fra 15. Oslo speidertropp. I løpet av 1931 ble både Mjølner II og III stiftet.

Som vi skjønner var de første årene en veldig aktiv periode, men så kom krigen og alt speiderarbeid ble forbudt. Etter krigen startet arbeidet igjen for fullt, og det ble fort spørsmål om å få et samlingssted for speidere i Leiret.

En annen person som må nevnes i forbindelse med speiderarbeidet i Elverum er Rolf Gløersen. Han nevnes første gang som troppsleder i 1931 og var med i hyttestyret på Nordhue fra 1935 og fram til 1986.

2013: Var en aktiv gruppe i Hedmark krets (NSF), september 2013. [2]

Ledere

Gruppeledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]
Troppsledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Gruppens pinse- og sommerleirer Antall deltakere Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Hytter og hus

Speiderhytta på Nordhue

Hytta på Nordhue ble bygd i 1886-1891 av Helge Væringsaasen for å gi hans tuberkuloserammede datter Inger, et rekreasjonssted. Etter hvert ble imidlertid ”Borgen” mer et jaktslott for Væringsaasen og hans venner.

Speiderhus

I 1962 fikk Mjølnerspeiderne tilbud fra Korsbakken Gård om å rive ned den gamle bibliotekbygningen og bruke materialene til speiderhus, men speiderne hadde ikke kapasitet til dette oppdraget. Samme året kom Tore Lund til Elverum for å begynne på lærerskolen. Han var tidligere leder for 10. Oslo speidertropp og ble raskt med i speiderarbeidet i Elverum. Med ham som leder begynte et nytt kapittel i Mjølnerspeidernes historie. Tore Lund var speiderleder fra 1962 til midt på nittitallet.

Etter iherdig arbeid av lederne og Elveumspeidernes Foreldreforening ble det i 1974 reist et eget hus for speiderne ved Fylkesidrettsplassen. Primus motor for tiltaket var Rolf Christensen og speiderhuset ble overlevert gjeldfritt. Nå kunne all møteaktivitet foregå i et eget hus. Elverum speiderhus eies i dag av Mjølner Speidergruppe.

Se også artikkelsidene om andre Speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Mjølner speidergruppe er presentert slik i ukens artikkel, uke 44, 2017 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 44, 2017

Dette er en bok hvor handlingen er fra Mjølner speidergruppe på Elverum av Erik F. Lie.

Mjølner speidergruppe fyler 100 år denne uken.

De har en rik historie, med mange kjente personligheter og speiderstedet Nordhue, som mange i speidere i Norge har besøkt og et eget speiderhus, Elverum speiderhus. Gruppa er også beskrevet i to speiderromaner av Erik F. Lie.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [4]

Les mer om Mjølner speidergruppes historie

Om Hedmark

Fra wikipedia.org:
Hedmark fylke ligger på Østlandet. Hedmark grenser mot Sør-Trøndelag i nord, Oppland i vest og Akershus i sør. I øst grenser Hedmark til Värmland og Dalarna län i Sverige. Administrasjonsenteret er Hamar. Hedmark ble under navnet Hedemarkens Amt skilt ut fra Oplandenes Amt i 1781. Samme år ble Solør (med Vinger) og Odalen inkludert i amtet. I 1919 skiftet den navn til det vi i dag kjenner som Hedmark fylke. Fylket består derfor av distriktene Hedmarken, Solør, Vinger, Østerdalen samt Odalen. [4] [5]

Om Norges speiderforbund

Eksterne lenker

  • Hjemmeside: [5]

Referanser

  1. 1,0 1,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Opplysninger fra www.speiding.no, september 2013
  3. Se Lederen nr. 7 / 8 1974
  4. Opplysninger fra wikipedia.org
  5. Opplysninger fra wikipedia.org