Nils Bolt

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 27. jan. 2022 kl. 07:00 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Referanser)
Hopp til:navigasjon, søk
Nils Bolt
Personalia
Nils Bolt.jpg
Født: 15. desember 1876
Bortgang: 22. september 1954 [1]
Bosted: [2] Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Korps: Epworth-ligaens Speiderkorps,
Metodistkirkens speiderkorps gutter
Verv: korpssjef

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Om Nils Bolt

Innen Metodistkirken var det ulike meninger om organiseringen av speider- og ungdomsarbeidet. I 1924 foreslo Johan Hansen og Monrad Teigland, Bergen at det skulle opprettes et speiderkorps tilsluttet Junior-ligaen og Epworth-ligaen. Imidlertid hadde ikke disse to forkjemperne for speidingen talerett på konferansen og fikk pastorene Nils Bolt og Einar Karlsen til å tale deres sak. Forslaget ble vedtatt og fra 16. august 1924 ble væbnerforeningene tilsluttet Norsk Speidergutt-Forbund som egne speidergrupper under et eget speiderkorps for metodistspeideren, dette ble hetende Epworth-ligaens Speiderkorps og pastor Nils Bolt ble deres første Korpssjef med Monrad Teigland som visekorpssjef.

I pinsebevegelsens pioner, Thomas Ball Barratts erindringer, finner vi også historien om hvordan den unge Nils Bolt fikk et kristent livssyn og ble Barratts hjelper.

I K. O. Kornelius' "Håndbok i søndagsskolen" (Norsk søndagsskoleforbunds forlag 1927) står det om Nils Bolt: "Sekretær for Metodistkirkens søndagsskole og ungdomsarbeide i Norge er pastor Nils Bolt, der med stor dyktighet og energi taler barnas sak."

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om Metodistkirkens speiderarbeid

Metodistkirken logo fra 1968.png Metodistkirkens speiderarbeid

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

  • Bilde fra strandos.no: [1]
  • Fra digitalarkivet.no: [2]

Referanser

  1. Lederen, nr. 4 1956, Norsk Speidergutt-Forbund.
  2. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. Lederen, nr. 7 1949, Norsk Speidergutt-Forbund.
  4. Bruken av "romersk hilsen" og hederstegnet "svastika" bør sees i sammenheng med sin samtid og B-Ps begrunnelse, før Tyskland i mellomkrigstiden tok disse til sine. Landsmøtet i Norsk Speidergutt-Forbund, 1936 tok opp dette med hederstegnet "svastika". Forbundsstyret fulgte da opp med vedtak og retningslinjer i de påfølgende år, hvor det nye hederstegnet ble "den hvite hederslilje". Praksisen med "romersk hilsen" som flagghilsen ble endret i slutten av 1930-årene av alle de norske speiderforbundene.
  5. Lederen nr 3-1950
  6. Lederen nr. 4 1956.
Vet du mer om "Nils Bolt"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!