Olympisk scoutläger Stocholm 1912

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Olympiske ringer.jpg

Norske speidere fra begge forbund, Norske Gutters Speiderkorps og Norsk Speidergutt-Forbund deltok med en felles delegasjon.

1912 De norske speiderne i den olympiske leir 1912. Fra minneheftet utgitt etter olympiaden

Om speiderne i OL i Stockholm

Dato

Speidere i telefontjeneste, fra Olympisk scoutläger Stocholm 1912, foto: Speidermuseet/Ole Ugland

Olympisk scoutläger Stocholm 1912 gikk av stabelen 1. juli - 15. juli 1912

Matlagning, fra Olympisk scoutläger Stocholm 1912, foto: Speidermuseet/Ole Ugland
Teltorden, fra Olympisk scoutläger Stocholm 1912, foto: Speidermuseet/Ole Ugland
En speider i tjeneste, fra Olympisk scoutläger Stocholm 1912, foto: Speidermuseet/Ole Ugland
I 1912 deltok Bergensspeidere på Olympisk scoutläger i Stockholm.
Fra Aftenposten, 1912
Fra Aftenposten, 1912

Om leiren

I følge avisen Kalmar 23/3 1912 dukket ideen om den olympiske speiderleir først opp i den olympiske gymnastikk-komite. Man så for seg en masseoppvisning i svensk gymnastikk i løpet av olympiaden. Spørsmålet ble forelagt styret for Stockholms speidertropper, og spørsmålet ble så sendt rundt i Sverige. Etter som ideen utvikles ser man for seg at speiderne kan gjøre mer enn å vise frem gymnastikk. Stockholms-lederen, kaptein Littorin, tenker seg at speiderne kan delta som programselgere, førstehjelpere, språkmektige guider, sykkelbud samt en rekke andre oppdrag etter behov.

I Aftenposten 7/7 1912 rapporteres det fra speiderguttleiren "under Djurgaardens ege". Det legges vekt på at norske og svenske speidere på kort tid hadde gjenopprettet det broderskap mellom folkene som deres foreldre hadde brukt år på å utslette. Speiderne fikk - i alle fall enkelte dager - mat på "Manilla døvstummeinstitutt". Det rapporteres om "omtrent tusinde speidergutter". I løpet av leiren fikk man besøk av det svenske kronprinsparet med sine småprinser og av prins Wilhelm med gemalinne. Den svenske avisen Kalmar melder 3/7 1912 at man regner med 1200 gutter som deltakere på denne leiren. Deltakerne kom fra Sverige, Norge, Danmark og Tyskland.

I Scouten nr 11-12 , juli 1912, finner vi noen beskrivelser omkring den norske kontingenten og norsk organisert speiderbevegelse:

"Norrmännen äro i sitt land tyvärr splittrade i flere olika scoutsammanslutningar. Vid utskrivandet av inbjudningarna erhölls en adress från Norge. Brevet gick til denna organisationen, Norske Gutters Speiderkorps, och äro de andra norska scoutorganitationerna ledda som denna, då skulle vi gärna velat ha dem med i bunkalaset, ty grabbarna från Norge var det kläm och ruter i. Deras ledare var löjtnant Nikolai Ramm Østgaard, en ung Frithiofstyp, skarp scoutledare, något litet tystlåten men styv pianist. Hans närmaste man, läroverkslärare Ekesberg [ Henrik Andreas Eckersberg ], var däremot inte tystlåten als. Hans spesialitet var att hälla tal och det uppdraget klarade han av med en kraft och en verv så bladen på Djurgårdens ekar dansade som för morgonsvepet från sjön."

Program og oppgaver

I den svenske avisen Dalpilen av 25. juni 1912 finner vi følgende informasjon om den planlagte leiren:

"Den 12. (eventuellt den 14) juli komma scouterna att anordna nöjesafton i stadion omfattande:

1. Defilering af samtliga kårer. 2. Musik af scouter. 3. Gymnastikuppvisning (ledare v. scoutchefen, kapten B. K. Littorin). 4. Musik af scouter. 5. Scoutöfningar og lekar. 6. Lägerliv [?].

Den 13. juli komma scouterna att deltaga i det stora nationella sångarefästtåget och den därmed förenade hyllningen för konungaparet i Stadion, scouterna bärande svenska flaggor.


Den 15. juli deltaga samtliga scouter i gymnastikupvisningen och närvara vid den stora prisutdelningen i Stadion.


Dessutom komma scouterna att i olika befattningar biträda vid själfva spelen.

Aftenposten melder 13/7:

De norske speidergutter var idag attacherede paa Stadion, hvor de iaftes opptraadte sammen med svenske Scoutboys i en meget morsom og instruktiv opvisning.

16/7 1912 rapporterer Aftenposten at en planlagt speideroppvisning på Stadion ble utsatt. I leiren i Djurgaardsparken har speiderne hatt en rekke idrettskamper. De norske guttene seiret i høydehopp og dragkamp.

Aftenpostens utsendte medarbeider - "F.F." - rapporterer 4/7. Han er særlig begeistret for vennlighet og hjelpsomhet i byen, og speiderne bidrar positivt:

En bagatel som denne - for at nævne et exempel - den trop speidergutter, som har taget opstilling paa pressetribunen for at gaa avisfolkene til tjeneste. Et telegram er ferdigskrevet, et brev skal sendes, strax staar der en liden kjæk speider af sig selv parat til at bringe telegramet eller brevet til expedition. Ikke en øre skal han have for sin umag - haanden paa hatteskyggen, nei tak! Han er piccolo med frimerker og brevark og kellner med "sockerdrycka" og andre forfriskninger. - Til tjeneste, min herre! Mange af dem taler lidt tysk og engelsk.

En av oppgavene speiderne hadde var også å være flaggbærere ved enkelte anledninger.

Den norske kontingenten

I 1912 deltok en gruppe norske speidere på en Olympisk scoutläger Stocholm 1912, etter invitasjon fra det svenske speiderforbundet i gjennom Norsk Idrætsblad, organisert av Jacob Pedersen Grøtum. Disse speiderne tilhørte begge forbundene, både Norske Gutters Speiderkorps og Norsk Speidergutt-Forbund. [1]. Invitasjonen gikk ut i juni, og avreise var i juli.

Norske Gutters Speiderkorps ved Finn Seeberg har en annen vri på historien rundt invitasjonen: Fra Lord Baden-Powell kom det invitasjon til Norske Gutters Speiderkorps til jamboreen i Stockholm, som velvillig inviterte også speidere fra Norsk Speidergutt-Forbund.

I Aftenposten 6/6 1912 meldes det om den olympiske speiderleiren. Det fortelles at Sveriges scoutforbund har sendt innbydelse til "den norske speidergutorganisation" om å sende inntil 50 norske speidergutter til det scoutstevne som vil bli avholdt i Stockholm under de olympiske leker. Det meldes at i tiden fra 1. til 15. juli vil det for svenske speidergutter bli arrangert en stor teltleir i nærheten av Stadion. Speiderne skal bl.a. delta i en speideroppvisning på Stadion. "Ritmester Jacob Pedersen Grøtum, speidergutbevægelsens chef, modtager anmeldelser fra norske speidergutter, som ønsker at deltage".

Ca. 60 speidere fra forskjellige steder i landet reiste. Her er kildene uenige, noen sier 60, andre 75 og andre igjen opptil 200 stk.

Les om leiren i det amerikanske speiderbladet Boys' Life i desember 1912: [1]

Minnehefte utgitt etter leiren.

Kontingentledelsen

Troppene

Bergen Distrikt av NSF hadde en liten tropp på 8 mann fra 1. Bergen tropp som deltaker i leiren. Troppen ble ledet av Eugen Krantz.

I tillegg hadde Bergen to utenom Norsk Speidergutt-Forbund med, Fredrikstad hadde en tropp på 4 stk, Sandefjord to stk, Drammen 5 stk, Hamar 4 stk og Kristiania sto for resten av deltagerne. Om deltagerne utenom de fra 1. Bergen, vites ei om hvilket forbund de representerte.

Reisen

Leiren

Utklipp og minner

Om NGSK

Speiderkorps.jpg Norske Gutters Speiderkorps

Eksterne linker

Refereranser

<references>

  1. Masteroppgave i Historie, side 70, Sondre Ljoså, Universitetet i Oslo, Våren 2007