Om bakgrunnen og prosessen bak Fredrikstad krets av Norges speiderforbund, årene 1977 - 1978

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 25. okt. 2018 kl. 19:24 av Grenfinken (diskusjon | bidrag) (Diskurs)
Hopp til:navigasjon, søk
Artikler om Fredrikstad-distriktets speiding gjennom tidene, speidergrupper, kretser, avdelinger, leirer, hus, hytter, leirsteder, personer og litteratur

Alfabetisk: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÆØÅ Numerisk: 12345678910
Les mer om speidingen i Fredrikstad kommune Fredrikstad kommunevåpen.png

Om bakgrunn for den nye kretsen, årene 1977 - 1978

På kretstingets halvårsmøte for Fredrikstad krets (NSF) 24. oktober 2018, ble det en liten 40-årsmarkering og en presentasjon av Marit Kjøge Jansson og Gunnar Stromness-Andresen, om prosessen i forkant og underveis i forbundssammenslåingen i 1978, med vekt på Fredrikstad-distriktet.

Historien er subjektiv og presentert på grunnlag av de kildematerialene og intervjuene kretsen har. Her er forsøkt å nevne noen hovedtrekk:

Ytre Østfold krets av Norsk Speiderpikeforbund

Fredrikstad krets av Norsk Speidergutt-Forbund

Noe av presentasjonen:

Ny krets - Fredrikstad krets av Norges speiderforbund

Diskurs

  • Lokalt var det noe dårlig behandling av Norges KFUK-speidere, blant annet fikk de ikke gå i tog med Norges speiderforbundSt. Georgsdagen og hadde da heller sine egne arrangement frem til 1982. [1]
  • Det nye forbundet, Norges speiderforbund, arbeidet med et helt nytt program, selv om de hadde to velfungerende programmer å bruke fra de to tidligere forbundene, hvor ingen ville bruke det andres tidligere speiderprogram. Småspeidertreet og Speidertreet ble presentert i 1983, som svært få var fornøyd med. Programmet var detaljrikt og inneholdt alt det skulle etter tidens krav, men få klarte å knekke koden, så mange lokale grupper fortsatte å bruke noe fra de to tidligere forbundene.
  • Mye av den samme uenigheten gjaldt særpreg og drakt, hvor blått og grønt var tidligere godt innarbeidede draktfarger, mens en endte opp med grått! Skjerfet var det også uenighet om, hvor en kom med et skotskrutet skjerf og etter en stund enda ett nytt rutete skjerf.
  • Vi fikk sammenslåing av jenter og gutter i de to metodistgruppene Fredrikstad MS og Kjølberg MS, mens speidergruppene fortsatte 1. Fredrikstad og 3. Fredrikstad som rene guttetropper og Fredrikstad 1 og Fredrikstad 2 fortsatte som rene jentegrupper. I 1980 begynte 4. Fredrikstad med både jenter og gutter, samtidig som Rolvsøyspeiderne ble fusjonert av 1. Rolvsøy og Rolvsøy 1.
  • Innen ti år mistet speidingen 15000 medlemmer, i Fredrikstad var vi 1978 1076 medlemmer og i 2018 669 medlemmer.

Lenker

Referanser