Regionale utsalg i Norsk Speidergutt-Forbund

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Til ulike tider har forbundene hatt sine egne speiderutsalg, ofte i konkurranse med andre kommersielle speiderutsalg.

Regionale utsalg i Norsk Speidergutt-Forbund

  • 1920 : Ingw. Otterbeck i Sandefjord selger speiderutstyr ifølge annonser i Speideren i 1920.
  • 1921 : Edv. Kolbergs Sportsforretning på Gjøvik selger speiderutstyr ifølge annonser i Speideren i 1921.
  • 1951 : Ørvar Lea-sport var speiderdepot.
  • 1968 : I følge utstyrslisten fra Speider-Sport A/L som ble utgitt i 1968 selges speiderutstyret også på følgende godkjente utsalg: Triangelsport, Frelsesarmeens handelsavdeling i Oslo, Fritid-Sport a/s i Bergen, Harald Haltvik i Trondheim, Wesnes Våpen og Sport a/s i Stavanger, Verktøi og Sport i Kristiansand, Salten krets i Bodø, Bjørn Jensen a/a i Porsgrunn, Sporten a/s i Fredrikstad, Ingv. O. Lønne i Sandefjord, Paulus Møller i Arendal, Jenny Hatlehol i Ålesund og Otto Johannessen i Haugesund.

Ulike regionale speiderdepot og utsalg

Kretsdepoter og forhandlere

1937:

Filialdepoter. Ved. henvendelse til nedenstående adresser fåes våre varer til prislistens priser:
Ålesund: Ivar Søvik, Bergen: Speidernes Depot, Bergen, A/S, Bodø: Gustav F. Moe. Drammen: «Karmar», Fredrikstad: Ragnar Axel Brun, Haugesund: Otto Johannessen, Horten: M. Lillås, Kristiansand S: «Verktøi & Sport», Larvik: Einar Islann, Porsgrunn: Bjørn Jensen, Skien: Omar Salomonsen, Stavanger: Sigurd Hardeland, Trondheim: Finn Carlsen, Tønsberg: H. Johannessen, (Albert Holst). [1]

1968:

  • I følge utstyrslisten som ble utgitt i 1968 selges speiderutstyret også på følgende godkjente utsalg: Triangelsport, Frelsesarmeens handelsavdeling i Oslo, Fritid-Sport a/s i Bergen, Harald Haltvik i Trondheim, Wesnes Våpen og Sport a/s i Stavanger, Verktøi og Sport i Kristiansand, Salten krets i Bodø, Bjørn Jensen a/a i Porsgrunn, Sporten a/s i Fredrikstad, Ingv. O. Lønne i Sandefjord, Paulus Møller i Arendal, Jenny Hatlehol i Ålesund og Otto Johannessen i Haugesund.

1977:

4 kretsdepoteter: Sør-Trøndelag, Drammen, Varna og Salten.
9 forhandlere: Fredrikstad, Sandefjord, Porsgrunn, Arendal, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen og Ålesund.

Oslo

  • "Depot for salg av merker og lignende startes av Kretsen under Eckhoffs ledelse i Munchsgate, hvor også til dels felles merketaking avholdes. Det var den første spire til det senere Speiderdepot."[3]

Bergen

  • "...Fritid- Sport, som har flyttet inn i Hollendergaten 20. Det dreier seg om en av de eldste sportsforretningene i Bergen, etablert i 1920 som Speiderdepotet, og som for 60 år siden kom til Nedre Korskirkeallmenning. Som det tidligere navnet antyder, har forretningen sørget for at speiderbevegelsens medlemmer i årenes løp har holdt seg tørre på bena og varme om natten, men nå har man alle kategorier friluftsfolk som kunder." [4]

I 1913 fant distriktet ut at det kunne være godt å ha et sted hvor man kunne henvende seg for å få hjelp til sitt arbeide og hvor lederne kunne treffes og drøfte sakene. Det var mye som i begynnelsen kunne utdypes når det gjaldt speiderarbeidet. Der ble leiet et rom i blikkenslager Jensene eiendom på Smørsalmenning 13, og her ble innredet et rom så godt det lot seg gjøre. Der skulle det hver kveld være en voksen leder til stede som kunne svare på spørsmål og ellers gi veiledning for dem som hadde noe å spørre om.

I 1917 startet kretsen Kafedrift gjennom AS Speidersakens Vel, som senere gikk over til å forhandle speiderartikler og sportsutstyr under navnet Speidernes Depot, senere Fritid-Sport AS.

Høsten 1917 ble kretsstyret tilbudt å overta “Kafe Fredheim” i C. Sundtsgt. Styret overtok kafeen og dannet et aksjeselskap “Speidersakens Vel” som skulle drive den forretningsmessige side av vårt arbeide i kretsen. Det trengtes en ganske stor betjening av kjøkkenpersonale og serveringsperonale. For å kunne beholde dem måtte det skaffes et hus de kunne bo i. I 1917 kjøpte derfor kretsen Nordre Schrødersmug 1, som ble innredet til husvære for den kvinnelige betjening.

I 1919 leide kretsen lokaler til kretskontor i Kong Oscarsgate 45. Og utvidelse av Speidernes Depot a/s med salg av speiderartikler, speiderdrakt og merker. Kontoret lå i 5.etasje og i 1919 opprettet de en ny kafe i 1.etasje. Den fikk navnet Promenade-kafeen og fikk et stilig og flott lokale. Kretsen fikk da en vel anskrevet kafe som gav godt utbytte.

I 1921 flyttet krets-kontoret til 2.etasje i Bankgaten 6. Her fikk kretsen en hel leilighet til disposisjon. Handelen med speiderartikler hadde utviklet seg sterkt og det trengtes større plass, samtidig som det ble behov for å ansette en person som tok seg av ekspederingen.

I 1925 eller 1926 flytter kretsen til Bankgaten 4.

Sandefjord

Stavanger

Gjøvik

Fredrikstad

Arendal

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Lenker

Referanser

  1. Speideren nr. 4 1937
  2. Lederen nr. 3 1977
  3. "Med buksekanten over knærne"
  4. Bergens tidende 15/5/1993
  5. Lederen nr. 7 - 1966
  6. Speideren nr. 4 1937