Reinsdyrpatruljen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 2. jul. 2024 kl. 11:30 av RoaldBerget (diskusjon | bidrag) (Ny side: Reinsdyrpatruljen Reinsdyrpatruljen ble stiftet 23. oktober 1972, på initiativ fra Astrid Reinertsen i Drammen III. Astrid hadde i 1971 jobbet som praktikant på Drammen offentlige spe…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk

Reinsdyrpatruljen

Reinsdyrpatruljen ble stiftet 23. oktober 1972, på initiativ fra Astrid Reinertsen i Drammen III. Astrid hadde i 1971 jobbet som praktikant på Drammen offentlige spesialskole, og utgangspunktet var ønsket om å gi elever på spesialskolen et fritidstilbud som speidere. Skolen bidro helt fra starten med utstyr og økonomisk støtte til å drive patruljen. Reinsdyrpatruljen hadde både gutter og jenter som medlemmer, ved oppstarten 6 jenter og 6 gutter i alderen 10-16 år, og var et fellesprosjekt for RR-laget i Drammen III og 10. Drammen. Jentene ble registrert som medlemmer i Drammen III, og guttene i 10. Drammen. Ledere for Reinsdyrpatruljen var 8 medlemmer av RR-laget, som delte på å legge opp møter og turer.

Reinsdyrpatruljen drev med ordinære speideraktiviteter, og hadde møter hver mandag. Den første tida ble møtene holdt på Spesialskolen, som den gang lå på Brakerøya. Ganske snart fikk vi låne 8. Drammens møtelokale “Grotta” i Ilebergveien på Brakerøya, rett nedenfor Fjellheim gård, og deretter ble dette basen for Reinsdyrpatruljen i hele dens levetid. (8. Drammen var på dette tidspunktet nedlagt, og vi fikk låne “Grotta” av Nedre Buskerud krets.)

Det var et klart mål at Reinsdyrpatruljen skulle delta mest mulig i troppenes ordinære aktivitet. På årsfesten i februar 1973 ble medlemmene opptatt som speidere, og i juni 1973 deltok medlemmene i Reinsdyrpatruljen på sin første troppstur. Reinsdyrpatruljen var også med på fellesleiren i Vassfaret i 1973 og på 10. Drammens leir på Risøya året etter. I en periode var Reinsdyrpatruljen delt i to, og den andre patruljen het Ulv.

Medlemmene i Reinsdyrpatruljen i 1973: Audun Aasgaard Jan Otter Hauge Inger Marie Hauge Solbjørg Kristensen Elin Paulsen Sissel Thorkildsen Hilde Brugård Steinar Nilsen Inger Berit Pettersen Jon Lien Jens Olav Sveen Roy Muggerud

Etter at en del av de opprinnelige medlemmene hadde sluttet, ble det høsten 1975 vurdert om det skulle startes en ny patrulje med nye medlemmer. Dette lyktes ikke, og Reinsdyrpatruljen ble besluttet nedlagt. Av de gjenværende speiderne i Reinsdyr fortsatte to av guttene i Hjort i 10, Drammen, mens tre jenter fortsatte i Drammen III. Avtalen om bruk av “Grotta” og samarbeidet med spesialskolen (som nå hadde flyttet og skiftet navn til Frydenhaug skole) ble avsluttet ved utgangen av 1975.

Med bakgrunn i arbeidet med Reinsdyrpatruljen, ble Astrid Reinertsen og Lasse Henschien medlemmer i Norsk Speiderguttforbunds "Utvalg for sosial tjeneste", og Lasse deltok som representant for utvalget på en europeisk konferanse i Strasbourg høsten 1975 om speiderarbeid med funksjonshemmede.