Revelje

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 4. jan. 2023 kl. 23:18 av Blå Elg (diskusjon | bidrag) (Utklipp og minner)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [1]

Se også artiklene om Merker med musikk som tema, Hornblåsermerket, Musikkinstrumenter, Speidersangboka og Speidersanger og -signaler.
Hornblåser fra Landsleir Verdal 1952 (Norsk Speidergutt-Forbund), fra minneheftet Små gløtt fra en stor leir med teksten "En upopulær mann hos mange!"

Revelje

Fra wikipedia.org: Revelje (av fransk: réveil, fra réveiller som betyr «vekker») er et lydsignal som benyttes i et lands militærvesen for å indikere at dagen starter og dermed gi en ordre til en militæravdeling om å stå opp og klargjøre seg. Tradisjonelt ble dette spilt på signalhorn eller trompet, men i moderne tid blir reveljen spilt i opptak over høyttaleranlegg. [2]

I speidersammenheng er det brukt som et morgensignal, gjerne med trompet og signalhorn.

Historier om Revelje

I Speiderhistorisk skrift Nr. 11, Landsleirene i 20-åra, 2002, kan vi lese Margrethe Parms ord om leirlivet i på Heistadmoen i 1922:

Speiderhistorisk skrift 11 001.jpg

Har du først prøvet hva det vil si å tilbringe en ferie i leir sammen med gode kamerater, vil du med lengsel se din neste leirtur i møte. En frisk og livsglad speider vil ikke kunne tenke seg noe mer storartet enn dette friluftsliv. Du våkner om morgenen, formelig struttende av sunnhet, energi og livslyst. Du hører reveljen, er i en fart oppe av teppene, kaster ditt nattøy, griper håndkleet, får deg så kanskje et friskt bad eller nøyer deg med vaskevannsfatet.

Margrethe Parm [1]

Utklipp og minner

Om skrevne og visuelle kilder

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>

  1. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Marit Hammer og Kari Juul Stensrud i Speiderhistorisk skrift nr. 11, Landsleirene i 20-åra, 2002, red. Eivind Strømman