Sommerleir Hvaler 1915 2. Kristiania

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Speidertogt til Hvaler. Under ledelse av pastor Møller Gasmann drager lørdag 54 speidergutter af 2den Kristianitropp med "Halden". Kontorist Leif Witt, tropsføreren skal være leirkommandant. [1]
Sommertur til Asmaløy, Hvaler 1915
2. Kristiania
1915 Speideren 7 2 Kri sommertur bilde 1 001.jpg
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
År: 1915 [2]
Dato: 3. juli - 17. juli
Kommune/sted: [3] Brattestø, Hvaler, Viken
Leirsjef: Hans Møller Gasmann
med leirkommandant Leif Witt [1]
Les mer om speidingen i Hvaler kommune Hvaler kommunevåpen.png
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png

Sted

Brattestø, Hvaler, Viken, med seilturer blant annet til Færder og Strömstad, Sverige.

Brattestø ligger sørvest på Asmaløy ut mot Asmalsund. Dette er i dag statshavn med molo og fine badestrender. Brattestø er en av de mest besøkte havnene på Hvaler. Havnen er meget idyllisk med små, rødmalte naust som viser at det var fiskere som holdt til tidligere på dette tettstedet.

Deltagere

Det var 54 deltakere på leiren + ledere.

D/S Halden! tok troppen til Hvaler, utsnitt av gammelt postkort fra nettstedet Jekte og Jaktfart
Klar til inspektion! foto fra Speideren nr. 7 1915 [2]
Alle mand ombord! foto fra Speideren nr. 7 1915 [2]
Færder fyr på Lille Færder i Oslofjorden, trolig omkring 1900, foto: Marthinius Skøien (1849–1916) / Riksantikvaren
Sjøkart over Hvaler og Strömstad, utsnitt av en kartplotter

Aftenposten meddelte 1. juli 1915 om "Speidertogt til Hvaler"

Aftenposten-logo.png

Under ledelse av pastor Møller Gasmann drager lørdag 54 speidergutter af 2den Kristianitropp med "Halden".
Kontorist Leif Witt, tropsføreren skal være leirkommandant. Guttene skal ligge i leir, i 10 - 11 telte, ved Brattestø
på Asmaløen vestenfor Kirkeøen - et helsestyrkende og herligt friluftsliv med badning, fiske og allehånde speiderøvelser.
En Hvalerbaad er leiet og selture til bl. a. Færder fyr, indgaar i programmet, muligens ogsaa en tur til Strømstad.
Det hele er selvsagt betryggende ordnet i enhver henseende. [1]

Om leirens program og gjennomføring

Header Speideren 1911 1919.jpg

Fra reportasje i Speideren nr. 7 1915: [2] 2den Kristiania trops sommerleir paa Hvaler.

Der var adskillig spænding blant speiderne ombord paa «Halden» da den lørdag 3. juli laa færdig til avgang. Et forfærdelig tordenveir like i forveien hadde ødelagt den elektriske ledning saa trikkene stod, og som følge av det voldsomme regnskyl var alle drosjer og biler optat. Vilde alle 54 naa at komme tidsnok? Den ene efter den anden kom, men endnu ikke alle. Nu var vi 50, nu 51, nu 52 - men der lød klokken for 3dje gang, trossen blev kastet og endnu manglet to! Da kommer i sidste øieblik én til, han blev halet over rækken, og saa var vi da 53 - og saa fik nr. 54 ta toget til Fredrikstad og derfra komme efter til Hvaler - hvad han ogsaa gjorde.

Saa nu var da vor 4de sommerleir begyndt. Om natten kl. ½ 1 kom vi til Kirkeøen paa Hvaler, hvor vi blev hos sognepresten [2] til mandag. Da kom vor store, prægtige Hvalerbaat med 2 mand for at hente os til Asmaløen, hvor vi skulde være i 14 dage. At baaten var stor fremgaar av at den tok os alle med al vor bagage, 1 favn ved og flere kasser med forskjellig mat - og endda kunde den makelig tat mere. I bakken like bak den præegtige havn ved Brattestø slog vi vore telt op. Da bakken var ujevn maatte vi slaa teltene der hvor vi kunde faa plads, saa der blev ingen bestemt orden; men pladsen i midten blev fri, saa der plantet vi flaget, og der hadde vi vore parader og der foregik vor morgengymnastik.

Sommeren har som bekjendt været noksaa vaat og vi hadde temmelig meget regn; men teltene var gode, og regnet faldt væsentlig om natten eller morgenen saa vi var litet brydd av det. De 5 ganger vi var paa nattefiske hadde vi godt veir, og det var jo især godt. Likedan hadde vi herlig veir paa turen til Færder, saa alle nød turen i selvom bølgene var temmelig høie. Paa turen til Strømstad fik vi etpar kraftige regnskurer, men det gjorde heller ikke noget. - I en grundmur fik vi indrettet 3 ildsteder og nede ved stranden stod en deilig sjøbod til vor raadighet. Her hadde vi alle vore matvarer og her var ogsaa «serveringsrum» for smørbrødet og kakaoen. Middagen og havregrøten blev «serveret» oppe i leiren ved ildstedet. Og hvordan hadde vi det saa? Storartet i alle deler. [2]

Om dagsordenen

Header Speideren 1911 1919.jpg

Fra reportasje i Speideren nr. 7 1915: [2] 2den Kristiania trops sommerleir paa Hvaler.

Jeg skal forsøke at beskrive én dag. Kl. er ½ 6 morgen. Det er ganske stilt. Saa rører det sig i en av soveposene, et hode kommer tilsyne, etpar lyttende ører - ganske rigtig, det trommer paa teltduken - regn igjen. Ja det er godt at kokkene ikke skal op før kl. ½ 7. Veden er godt beskyttet under huggestabben, saa lar vi det regne til ½ 7, men da stop. Og rigtig kl. ½ 7 er regnet holdt op - iallefald næsten. Den vakthavende gaar bort til kokketeltet og vækker kokkene. Efterat han er sikker paa at alle kokkene er vaakne, gaar han tilbake til sit telt for kanske at faa en liten lur til reveljen gaar kl. 7. Knap er han forsvundet før kokkene kommer ut, og nu blir det liv. 2 henter vand, 1 henter stor ved, 1 havregrøtgryten og den 5te tænder op under de to ildsteder til havregrøten og kakaovandet. Ikke før er det færdig før 2 gaar ned paa sjøboden for at smøre paa 108 kjeks - enhver skal ha 1 kop kakao og 2 kjeks som «pind paa grøten». Men nu lyder reveljen med mere eller mindre søvnige toner og straks efter blir der liv paa pladsen. Da lyder et fløitesignal. Leirkommandanten piper alle til opstilling til gymnastik. Efter et kvarters gymnastik følger morgenbadet og saa, naar alle er kommet op og har fuldendt morgentoilettet, følger den høitidelige flagparade.

Kokkene har imidlertid skiftevis omhyggelig rørt i grøtgryten; grøten maatte ikke bli svidd (hvad den lykkeligvis heller ikke blev). Det er forlængst meldt at «nu koker grøten» og nu lyder det «grøten er færdig». Saa lyder matsignalet, alle i en fart i kø - ingen faar lure sig frem - snart er grøten fortæret, likesaa kakaoen og kjeksene - gid det hadde været mere! - og saa ned til stranden og vaske op, «og det ordentlig for nu. kommer inspektionen». «Skynd dig nu, du har ikke rullet sammen tæppet dit ordentlig», «de skoene er ikke ordentlig pudset» - «nei, hvem har slængt tandbørsten sin der da» - det er «brakkechefen» som gaar omkring og er nervøs, for det gjælder at hans telt blir nr. én ved inspektionen. Og saa kommer det høitidelige øieblik: inspektionen begynder; alle teltboerne staar opstillet med ryggen til teltet, brakkechefen foran, der hilses, inspektøren gaar ind og undersøker nøie - der kastes nogen stjaalne blik ind i teltet om han finder noget at utsætte - han kommer ut igjen, men av hans ansigt kan intet læses, han hilser, gaar videre, noterer noget i sin bok - hvad var det mon? (Lykkeligvis intet farlig; teltene var hver morgen i næsten mønstergyldig orden.)

Nu lyder ordren: De og de skal ut og seile med den store seilbaat, og i en fart er de nede paa moloen og ombord. De andre bader, ror, seiler eller morer sig paa anden vis. Kokkene er alt gaat igang med middagen; der skal kokes poteter og sættes paa vand til hvad vi ellers har. Var det fisk saa maatte den renses og naar optil 200 smaafisk skulde renses saa hadde de nok at gjøre. Eller hvis det var labskaus eller ertesuppe med kjøt og flesk saa var der ogsaa nok at passe paa. Lettere var det jo de dager vi hadde hermetik, men ogsaa da var det nok at gjøre. Til flere middage hadde vi ogsaa dessert saa vi levde ganske godt. Kl. ½ 2 omtrent kom seilpartiet hjem og kl. 2-4 var der middag som blev vederfaret al retfærdighet. Om eftermiddagen var det andet parti ute, men kokkene maatte igjen hænge i. Kl. 6 begyndte aftenstellet, da skulde optil 16 brød skjæres op og smøres paa og smøres ordentlig paa - og naar saa aftenen begyndte kl. ½ 8 da viste resultatene av dagens friluftsliv sig først rigtig. - Alt det opsmurte forsvandt som dugg for solen og endda kunde det gjerne været mere. Efter opvasken var de saa fri til kl. 9 da flaget blev strøket. Efter dette var alle fri - men maatte holde sig indenfor leiromraadet, da blev leirbaalet tændt og avisen blev forelæst i utdrag. Ved 10-tiden lød tappenstreken, der blev travlt med at gjøre istand teltet og kl. 11 lød den lange tone som forkyndte at nu skulde der være ro - og som ved et trylleslag blev det stille, bare de to vakter som hadde at purre ut dem som skulde ut paa nattefiske, masjerte frem og tilbake - sov trygt, vi 2 vaaker! [2]

Utflukter

Det ble foretatt lengre seilturer fra Brattestø, Asmaløy, Hvaler.

  • Brattestø - Færder
  • Brattestø - Strömstad, Sverige

Den første verdenskrig raste i 1915, men både Sverige og Norge hadde erklært seg nøytrale. I Strömstad var det satt opp en ekstra vaktstyrke.

Les mer om den første verdenskrig på wikipedia.org

Andre omtaler

Aftenposten meddelte 19. august 1915 om leiren

Aftenposten-logo.png

Kristiania speidertropp, i alt 54 gutter, har foretaget en 14-dagers tur til Hvaler under ledelse av pastor Gasmann.
Man fordrev tiden paa bedste maate med gymnastik, badning, fisking og seiling, og tilbragte noen herlige dager dernede. [4]

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Sommerleir Hvaler 1915 2. Kristiania er presentert slik i ukens artikkel, uke 28, 2015 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 28, 2015

Alle mand ombord! Foto fra Speideren nr. 7 1915

2. Kristiania dro lørdag 3. juli 1915 avgårde på sin fjerde sommerleir.

Dette året var det Brattestø, Hvaler som var utpekt som base og Hans Møller Gasmann og leirkommandanten Leif Witt hadde med hele 54 speidere på seiltokter til både Færder og Strömstad, Sverige. Leirlivet den gang var ulikt dagens.

Kanskje du har noen gode bilder eller historier rundt dette? Bidra du også! [3]

Les mer om denne sommerleiren

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Om Viken

Les mer om speidingen i Viken fylke Viken fylkesvåpen.png

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 Aftenposten 1. august 1915.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Speideren, nr. 7 1915, Norsk Speidergutt-Forbund.
  3. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  4. 4,0 4,1 Aftenposten 19. august 1915.