Forskjell mellom versjoner av «Speiderarbeidet i Fredrikstad 1919 - 1929»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
(Kapittelet Speiderarbeidet i Fredrikstad 1919 - 1929)
(Kapittelet Speiderarbeidet i Fredrikstad 1919 - 1929)
Linje 13: Linje 13:
 
[[Bilde:1903_Ynglingeforeningen.jpg|200px|thumb|right|Ynglingeforeningen,  (KFUM), [[1903]], se link: [[http://ftp.edda.f-b.no/Byleksikon/]]]]
 
[[Bilde:1903_Ynglingeforeningen.jpg|200px|thumb|right|Ynglingeforeningen,  (KFUM), [[1903]], se link: [[http://ftp.edda.f-b.no/Byleksikon/]]]]
  
Våren 1919 ;flyttet atter Avdelingen tilbake til Ynglingeforeningen, idet en av småsalene blev stillet til disposisjon 2 ganger i uken. Kretspinseleir blev avholdt på Fredriksten med hele 108 deltagere herfra byen, en helt igjennemlykket leir på tross av hjemreise i kreaturvogner. I august blev Finn Hov Valgt til Avdelingens fører. Imidlertid var den tid atterkommet at det stod dårlig til med økonomien, og en basar blev derfor besluttet avholdt. En komité blev nedsatt, og denne komité arbeidet ikke forgjeves; for basaren innbragte et netto-overskudd på ikke mindre enn kr. 2,710.00. En del gikk til Ynglingeforeningen, en del til speiderpikene for velvillig assistanse og en del til Forbundet. Resten. kr. 1371 blev fordelt på de fire troppene. Det var nemlig atter blitt fire sådanne, idet 4. tropp blev stiftet 18. august av Finn Hov og Henry Nilsen. I september fikk man overlatt det såkalte sekretæværelse i Ynglingeforeningen til patruljerum med full disposisjonsrett alle dager undtatt lørdag. Det hjalp stort. - - Men Speiderne blev knyttet enda nærmere til Ynglingeforeningen, på avdelingsrådsmøte i november blev det nemlig besluttet at Speiderne skulde gå 1111: som en egen avdeling i foreningen og det satt siden alltid en eller to førere i dennes styre. Og så gikk 1919 ut, - et år preget av stille jevnt arbeide.  
+
Våren [[1919]] flyttet atter Avdelingen tilbake til Ynglingeforeningen, idet en av småsalene blev stillet til disposisjon 2 ganger i uken. Kretspinseleir blev avholdt på Fredriksten med hele 108 deltagere herfra byen, en helt igjennemlykket leir på tross av hjemreise i kreaturvogner. I august blev [[Finn Hov]] Valgt til Avdelingens fører. Imidlertid var den tid atterkommet at det stod dårlig til med økonomien, og en basar blev derfor besluttet avholdt. En komité blev nedsatt, og denne komité arbeidet ikke forgjeves; for basaren innbragte et netto-overskudd på ikke mindre enn kr. 2,710.00. En del gikk til Ynglingeforeningen, en del til speiderpikene for velvillig assistanse og en del til Forbundet. Resten. kr. 1371 blev fordelt på de fire troppene. Det var nemlig atter blitt fire sådanne, idet [[4. Fredrikstad|4. tropp]] blev stiftet (restartet) [[18. august]] av [[Finn Hov]] og [[Henry Nilsen]]. I september fikk man overlatt det såkalte sekretæværelse i Ynglingeforeningen til patruljerum med full disposisjonsrett alle dager undtatt lørdag. Det hjalp stort. - Men speiderne blev knyttet enda nærmere til Ynglingeforeningen, på avdelingsrådsmøte i november blev det nemlig besluttet at speiderne skulde gå inn som en egen avdeling i foreningen og det satt siden alltid en eller to førere i dennes styre. Og så gikk [[1919]] ut, - et år preget av stille jevnt arbeide.
St. Georgsdag 1920 var »den første som blev høitideligholdt med gudstjeneste i kirken. Året 1920 er landsleirår. Forbundets 3. landsleir blev avholdt i Trondheim, og Fredrikstad var representert med hele 40 mann. Av andre utferder må nevnes at Avdelingen hadde en representant på jamboreer: i London. I oktober hadde Avdelingen besøk av forbundssekretær Egil Brekke i hele 3 dager. Han nyttet ellers høvet til å holde :foredrag i Pedagogisk Lag. Foredragets, hvis titel var: «Hvad er speidersakiP» blev nøie referert i pressen og bidrog sikkert meget til å gjøre kjent at speiding ikke bare er lek, men også målbevisst arbeide. - Under ;iorbundssekretærens besøk blev Speidernes foreldreråd stiftet.
+
22. januar 1921 fikk vi en tropp til, idet 1G Kråkerøy tropp blev stiftet med Harry Johansen som leder, og vi har att-er 5 tropper i Avdelingen, det var 6 år siden sist. Vinteren gikk med regelmessige patruljemøter. men også med mange turer, og «Hattehytta» var i stadig bruk. Patruljene slo sig gjerne sammen 2 og 2 om å hytta. Ellers var zgHatten» basis for et vellykket avdelingsskirenn. Norsk Speidergntt-Forbund feiret dette år sitt 1o-års jubileumi I den anledning blev det holdt en fest i Kristiania., hvor Fredrikstad var representert med 2 førere.. Avdelingsføreren? Finn Hov, som samtidig var kretssjef for ,Østfolds fikk tildelt Svastika. Her i byen blev jubileet feiret med flaggparade på Vestsidens torv og fest efterpå. Et nytt trekk var en speidersamling på «Hatten» 17. mai, ellers er speiderarbeidet i tropp og patrulje preget av jevnhet, og det hele gikk sikkert fremover med patruljeinøter ukentlig og tr4oppsm øter en gang om måneden, alt efter forut opsatte programmer. Sommeren tilbragte en stor del av byens tropper i leir s-om vanlig. lvian var kommet til det resultat at speiderbasar var en lite .speiderniessig å tjene penger på, men da det var den avgjort letteste, blev en sådan allikevel avholdt ut på høsten. Den innbragte det smukke netto-overskudd av kr. LYE/BDO. Før året gikk nt ivar det imidlertid startet ennu, en ny tropp, 5. Fredrikstad med lektor Th. Kolle som fører; og så går 1921 over i historien.
+
[[St. Georgsdagen]] [[1920]] var den første som blev høitideligholdt med gudstjeneste i kirken. Året [[1920]] er landsleirår. Forbundets 3. landsleir blev avholdt i Trondheim, og Fredrikstad var representert med hele 40 mann. Av andre utferder må nevnes at Avdelingen hadde en representant på jamboreer i London. I oktober hadde Avdelingen besøk av forbundssekretær Brekke i hele 3 dager. Han nyttet ellers høvet til å holde foredrag i Pedagogisk Lag. Foredragets, hvis titel var: «Hvad er speidersak» blev nøie referert i pressen og bidrog sikkert meget til å gjøre kjent at speiding ikke bare er lek, men også målbevisst arbeide. - Under forbundssekretærens besøk blev Speidernes foreldreråd stiftet.
 +
22. januar 1921 fikk vi en tropp til, idet 1. Kråkerøy tropp blev stiftet med Harry Johansen som leder, og vi har att-er 5 tropper i Avdelingen, det var 6 år siden sist. Vinteren gikk med regelmessige patruljemøter. men også med mange turer, og «Hattehytta» var i stadig bruk. Patruljene slo sig gjerne sammen 2 og 2 om å hytta. Ellers var zgHatten» basis for et vellykket avdelingsskirenn. Norsk Speidergntt-Forbund feiret dette år sitt 1o-års jubileumi I den anledning blev det holdt en fest i Kristiania., hvor Fredrikstad var representert med 2 førere.. Avdelingsføreren? Finn Hov, som samtidig var kretssjef for ,Østfolds fikk tildelt Svastika. Her i byen blev jubileet feiret med flaggparade på Vestsidens torv og fest efterpå. Et nytt trekk var en speidersamling på «Hatten» 17. mai, ellers er speiderarbeidet i tropp og patrulje preget av jevnhet, og det hele gikk sikkert fremover med patruljeinøter ukentlig og tr4oppsm øter en gang om måneden, alt efter forut opsatte programmer. Sommeren tilbragte en stor del av byens tropper i leir s-om vanlig. lvian var kommet til det resultat at speiderbasar var en lite .speiderniessig å tjene penger på, men da det var den avgjort letteste, blev en sådan allikevel avholdt ut på høsten. Den innbragte det smukke netto-overskudd av kr. LYE/BDO. Før året gikk nt ivar det imidlertid startet ennu, en ny tropp, 5. Fredrikstad med lektor Th. Kolle som fører; og så går 1921 over i historien.
  
 
==Lenker==
 
==Lenker==

Revisjonen fra 12. nov. 2012 kl. 21:40

Fredrikstad Speidergutt-Avdeling, 25-årsjubileum

Einar Simonsen var avdelingsleder i dette jubileumsåret og har nok en del av tekstarbeidet i denne.


Speiderarbeidet i Fredrikstad 1912 - 1937

Det er valgt å dele opp disse 25 årene i ulike deler som kan gjenspeile tidsånden. Årene 1919 - 1929

Se også kapitlene Speiderarbeidet i Fredrikstad 1912 - 1918 og Speiderarbeidet i Fredrikstad 1930 - 1937

Kapittelet Speiderarbeidet i Fredrikstad 1919 - 1929

Ynglingeforeningen, (KFUM), 1903, se link: [[1]]

Våren 1919 flyttet atter Avdelingen tilbake til Ynglingeforeningen, idet en av småsalene blev stillet til disposisjon 2 ganger i uken. Kretspinseleir blev avholdt på Fredriksten med hele 108 deltagere herfra byen, en helt igjennemlykket leir på tross av hjemreise i kreaturvogner. I august blev Finn Hov Valgt til Avdelingens fører. Imidlertid var den tid atterkommet at det stod dårlig til med økonomien, og en basar blev derfor besluttet avholdt. En komité blev nedsatt, og denne komité arbeidet ikke forgjeves; for basaren innbragte et netto-overskudd på ikke mindre enn kr. 2,710.00. En del gikk til Ynglingeforeningen, en del til speiderpikene for velvillig assistanse og en del til Forbundet. Resten. kr. 1371 blev fordelt på de fire troppene. Det var nemlig atter blitt fire sådanne, idet 4. tropp blev stiftet (restartet) 18. august av Finn Hov og Henry Nilsen. I september fikk man overlatt det såkalte sekretæværelse i Ynglingeforeningen til patruljerum med full disposisjonsrett alle dager undtatt lørdag. Det hjalp stort. - Men speiderne blev knyttet enda nærmere til Ynglingeforeningen, på avdelingsrådsmøte i november blev det nemlig besluttet at speiderne skulde gå inn som en egen avdeling i foreningen og det satt siden alltid en eller to førere i dennes styre. Og så gikk 1919 ut, - et år preget av stille jevnt arbeide.

St. Georgsdagen 1920 var den første som blev høitideligholdt med gudstjeneste i kirken. Året 1920 er landsleirår. Forbundets 3. landsleir blev avholdt i Trondheim, og Fredrikstad var representert med hele 40 mann. Av andre utferder må nevnes at Avdelingen hadde en representant på jamboreer i London. I oktober hadde Avdelingen besøk av forbundssekretær Brekke i hele 3 dager. Han nyttet ellers høvet til å holde foredrag i Pedagogisk Lag. Foredragets, hvis titel var: «Hvad er speidersak» blev nøie referert i pressen og bidrog sikkert meget til å gjøre kjent at speiding ikke bare er lek, men også målbevisst arbeide. - Under forbundssekretærens besøk blev Speidernes foreldreråd stiftet. 22. januar 1921 fikk vi en tropp til, idet 1. Kråkerøy tropp blev stiftet med Harry Johansen som leder, og vi har att-er 5 tropper i Avdelingen, det var 6 år siden sist. Vinteren gikk med regelmessige patruljemøter. men også med mange turer, og «Hattehytta» var i stadig bruk. Patruljene slo sig gjerne sammen 2 og 2 om å hytta. Ellers var zgHatten» basis for et vellykket avdelingsskirenn. Norsk Speidergntt-Forbund feiret dette år sitt 1o-års jubileumi I den anledning blev det holdt en fest i Kristiania., hvor Fredrikstad var representert med 2 førere.. Avdelingsføreren? Finn Hov, som samtidig var kretssjef for ,Østfolds fikk tildelt Svastika. Her i byen blev jubileet feiret med flaggparade på Vestsidens torv og fest efterpå. Et nytt trekk var en speidersamling på «Hatten» 17. mai, ellers er speiderarbeidet i tropp og patrulje preget av jevnhet, og det hele gikk sikkert fremover med patruljeinøter ukentlig og tr4oppsm øter en gang om måneden, alt efter forut opsatte programmer. Sommeren tilbragte en stor del av byens tropper i leir s-om vanlig. lvian var kommet til det resultat at speiderbasar var en lite .speiderniessig å tjene penger på, men da det var den avgjort letteste, blev en sådan allikevel avholdt ut på høsten. Den innbragte det smukke netto-overskudd av kr. LYE/BDO. Før året gikk nt ivar det imidlertid startet ennu, en ny tropp, 5. Fredrikstad med lektor Th. Kolle som fører; og så går 1921 over i historien.

Lenker

  • Teksten i kapittelet er hentet ut med Free Online OCR [2]

Referanser

<references>