Speiderhytta, Rolvsøy

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 26. sep. 2021 kl. 13:11 av Grenfinken (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Speiderhytta, Rolvsøy
1951 Speiderhytta Rolvsøy under oppføring.jpg
Eier: Rolvsøyspeiderne
Forbund: NSF
Bygget 1951/1952
Sted: Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad, Rolvsøy

Beliggenhet

Speiderhytta, Rolvsøy ligger i Rolvsøy, Fredrikstad.

Historie

Dette var et samarbeid mellom 1. Rolvsøy og Rolvsøy 1 (KFUK)

Odd Hasselgård var lederen i arbeidet for utvidelsen av Speiderhytta, Rolvsøy

Fra guttenes historiebok

Et eget møtelokale hadde stått øverst på ønskelisten helt siden troppen startet opp. Patruljemøtene ble delvis holdt i bryggerhusrom, og delvis privat. De større samlingene ble holdt i forskjellige leide lokaler, eller utendørs. Våren 1949 kjøpte gutte- og jentetroppen en brakke av Lisleby Travselskap for kr. 3000,00. Brakka ble revet med god hjelp fra foreldrene, og matrialene kjørt til speidertomta som herredsgartner Huneide hadde gitt til speiderne.

Speiderhytta ble oppført i årene 1950 - 1952. En del andre matrialer, bl.a. en del brukte jernbanesviller ble skaffet til veie. Det ble også stiftet en egen foreldreforening, og i 1950 startet byggearbeidene. 1. mai 1952 ble Speiderhytta, Rolvsøy innviet med stor fest, en stor dag for speiderarbeidet på Rolvsøy.

Fra jentenes historiebok

I de første 14 årene av troppens historie lå ikke arbeidsforholdene så godt tilrette som den gjør i dag. En tenker da på dette "et sted å være". Patruljemøtene og førermøtene hadde vi enten privat eller i bryggerhusrom. Til troppsamlinger fikk vi noen ganger låne herredstyresalen på Kommunelokalet, eller vi leide lillesalen på Solheim. Det hendte også at vi dro til skogs og hadde leirbålkvelder på Hattehytta. Som årene går blir det stadig høyere ønske å få eget hus. Vi tar et sitat fra 10-årskavalkaden igjen; "Vårt store mål for 1948 det er, en hytte som er stor å svær. Et sted hvor vi kan være for oss sjøl, et sted vi kalle kan vårt eget bøl. Og Kløver-jentene hos bonden vanker, vi går og sanker litt av hvert av tømmer og av planker, til vi ser hytta for oss stå. I bryggerhuset sitter liten Ekorn-mor, er det her du bor? Jeg ikke tror. Fra rommet opp på loftet titter Skogstjerna frem, vi lengter alle etter eget hjem. Å, kjære skogens eier vi vil bygge, troppen trygge, skape hygge, for alle våre kjekke speiderjenter som nå går rundt om kring på legd." Men vi ble jo snart klar over at dette ble en for stor oppgave for oss, selv om vi gikk sammen med speiderguttene om den. Nei, her måtte vi få foreldrene med. Vi innbød til foreldremøte. Fedrklubben fra Fredrikstad kom og fortalte litt om hvordan de drev, og i løpet av kvelden ble foreldreforeningen dannet. Deres foreløpige mål var å skaffe speiderne hus og etter to års innsats sto Speiderhytta der. 1. mai 1952 fikk vi, sammen med speiderguttene, overrakt nøkkelen til Speiderhytta, Rolvsøy. Da var det FEST!

Tilbygget i 1970

Det var i 1970 blitt full fart i foreldreforeningen igjen, med Odd Hasselgård som leder. etter at den lå nede i begynnelsen av 1970-tallet. Våren 1970 ble tilbygget på speiderhytta tatt i bruk. Innlagt vann og klosetter gjorde hytta til et godt og tidsmessig møterom, og det nye lederrommet og patruljerommet kom også godt med. Når en leser Rolvsøyspeidernes historie, ser en at det alltid har vært ildsjeler blant foreldrene som hele tiden har vedlikeholdt og bygd ut Speiderhytta, Rolvsøy.

Mer er underveis...

Utklipp og minner

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Se også artikkelsidene om andre speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Eksterne lenker

Referanser