Forskjell mellom versjoner av «Stjørdal 1 (NSPF)»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
(1950-årene)
(Punktliste)
Linje 252: Linje 252:
 
:Speiderjobben er en årviss foreteelse, og arrangeres hver gang for et eller annet humanitært formål.
 
:Speiderjobben er en årviss foreteelse, og arrangeres hver gang for et eller annet humanitært formål.
 
|}
 
|}
 
====Punktliste====
 
  
 
'''[[1978]]''':  
 
'''[[1978]]''':  

Revisjonen fra 27. feb. 2021 kl. 21:38

Fusjonerte med 1. Stjørdal i 1988 og dannet dagens Stjørdal speidergruppe
Les mer om speidingen i Stjørdal kommune Stjørdal kommunevåpen.png

Område

Stjørdal kommune, Trøndelag fylke.

Glimt fra historien

1930-årene

1936: I følge flere kilder ble troppen stiftet 18. november 1936 [1], selv om det i avisen Stjørdalens Blad to dager tidligere står skrevet at det allerede da er tatt opp 17 piker i den nye troppen og de tok ikke inn flere medlemmer før til våren igjen. Det var 15 år gamle Elisabeth Kongsmo som samlet de 17 pikene og stiftet troppen, som hun drev sammen med sin assistent Margrete Kongsmo. Artikkelen nevner også at det allerede eksisterende en speiderpiketropp på barnehjemmene [3]

I avisen Stjørdalens Blad fra 14. november 1936 kan vi lese om stiftelsen av en ny speiderpiketropp i Stjørdal: [3]
Noen unge piker var igår innom redaksjonen og fortalte at det var stiftet en ny pikespeidertropp i Stjørdal. Som chef og stifter står en ung og energisk dame, Elisabeth Kongsmo, som for få dager siden er tilflyttet Stjørdal. Assistenten er Margrete Kongsmo. Det er optatt 17 medlemmer, og det taes ikke inn flere medlemmer før til våren. Tidligere er det som kjent en pikespeidertropp ved barnehjemmene.

1937: St. Georgsdagen ble feiret i Værnes kirke, med både gutte- og pikespeidere til stede [4]. Om dette er speidere fra denne troppen vet vi ikke sikkert.

1938: Troppen ledes nå av Inger Stokke Haugen og benevnes som "Stjørdal speidertropp 3" i et kort notis i avisen Stjørdalingen fra 26. juli. Notisen omtaler pikenes tur til Jonsvannet i Trondheim, der de skulle være i ca åtte dager [5]. Vi har ikke funnet noen bevis på at det på denne tiden fantes tre piketropper, men det er mulig at de to andre troppene er 1. Stjørdal (guttetroppen) og piketroppen på barnehjemmene [3].

1940-årene

Del av leirområdet til kretsleiren på Ytterøy i 1941, foto fra arkivet til Trøndelag krets av Norges speiderforbund. [6]

1941: I juli deltok troppen under ledelse av Arna Hegstadkretsleiren på Ytterøy, arrangert av Nord-Trøndelag krets og Trondheim krets. Her nytet de åtte dager der de fikk vist frem sine speiderferdigheter og nytet godværet på en ypperlig badestrand like ved leiren [7]. Bare et par måneder senere ble speiding forbudt i Norge og troppen legger ned arbeidet.

Stjørdalingen logo.png
I avisen Stjørdalingen fra 13. september 1941 kan vi lese om forbudet: [8]
Speiderforbundene er opløst og alle uniformer og eiendeler skal innleveres til den oppnevnte tillidsmann. Det samme gjelder frelsesarmeens speideravdeling.

1945: Troppen starter opp igjen etter krigen en gang på sein høsten, nå under ledelse av Inger Nilsen Johansen [9].

Når ble startet opp etter krigen? Flere datoer er oppført i forskjellige kilder

1946: Denne sommeren deltok troppen på kretsleir Sandvollan, arrangert av Nord-Trøndelag krets på nordsiden av Inderøy [1]. Samme sommer arrangerte Norsk Speiderpikeforbund jubileumsleir på sørsiden av Inderøy, men vi har ingen kilde som sier om Stjørdal 1 deltok på denne. I november tar Karen Berg Anderssen over som troppsleder [9].

Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 6. juli 1946:[10]

Speiderjenter til teltleir.
Det vrimlet av uniformskledde jenter på Stjørdal stasjon i går, jenter i svart og grønt med brune og smilende ansikter. Det var speiderjenter fra Stjørdal og 26 i tallet, som var på reisefot til Sandvollan hvor Nord-Trøndelag krets av Norsk Speiderpikeforbund skal holde teltleir ved gården Korsen. Til det vanlige Mosjøtoget var det hengt på flere vogner som var reservert jentene, hvor omlag 60 "kløverunger" fra det øvrige dalføret var lastet opp tidligere på Hell.

1947: Det ble stor jubel fra medlemmene da troppsleder Karen kunne fortelle at de hadde blitt invitert til kretsleir på Øysand av Sør-Trøndelag krets. På dette tidspunktet tilhørte de fremdeles Nord-Trøndelag krets, men de skulle bli en del av Sør-Trøndelag krets i løpet av høsten. Leiren ble derfor en god mulighet til å bli kjent med den nye kretsen, i tillegg til at det var god forberedelse til landsleiren neste år. Dessverre var det kun ti som kunne delta fra troppen, som besto av 28 piker fordelt på fire patruljer (Lerke, Måke, Sissik og Svale). Karen hadde kun vært troppsleder i syv måneder og de fleste av deltakerne fra troppen hadde ikke vært på leir tidligere, noe de færreste av deltakerne på leiren hadde. De planla å ta toget fra Stjørdal til Trondheim, og buss videre til Grensen meieri, som lå like ved leirområdet på Øysand i Melhus. Den tyngste og største bagasjen ble fraktet fra togstasjonen i Trondheim av handelsmann Johan Øye som jobbet på meieriet og hadde ansvar for å levere varer under leiren [9].

Oversiktsbilde fra landsleir på Borre i 1948

1948: Før sommeren gikk de fleste troppsmøtene med til å forberede pikene til sommerens landsleir på Borre. Dette innebar både å lære om leirliv og å selge lodd for Røde Kors for å samle inn penger til å handle nødvendig leirutstyr leirutstyr. 13 piker endte opp med å delta på leiren. I løpet av høsten og vinteren jobbet de med å ta førstegraden, men fremgangen gikk litt tregt på grunn av manglende speiderkunnskap blandt lederne [9].

Stjørdalens blad logo.jpg

Notis fra landsleiren i Stjørdalens Blad, 10. juni 1948:[11]

Fra speiderpikeleiren i Borre har vi fått en melding hvor det bl. a. heter:
I Sør-Trøndelag krets leirområde finner vi speiderpiker fra Røros, Kopperå, Meråker, Stjørdal, Hegra, Heimdal, Løkken og Melhus, ca 140 stk. tilsammen. Kretsen har 20 KFUK-speidere som gjester. Kretsområdet er delt opp i 5 gruppeområder, og det er selvsagt konkurranse mellom gruppene om hvem som har de beste stativer, ildsteder osv.
Og livet foregår på ekte speidervis. Det er besøk av andre speiderpiker, både norske og utenlandske, og byttehandelen florerer. For tenk å kunne vise pikene hjemme engelske og franske merker, belter osv.
Ja, det er en opplevelse å få være med på en landsleir, det har vi erfart allerede etter en dag i leiren.

1949: Medlemsantallet har ved årsslutt doblet seg siden forrige år, troppen hadde fått ca 20 nye medlemmer i løpet av høsten [12] og nå består troppen av 52 medlemmer fordelt på seks patruljer (Lerke, Måke, Sissik, Gjøk, Lile (holder til på Skatval) og Kløver (holder til på Kvislabakken)). I juli deltok 10 piker uten noen ledere fra troppe på Kretsleir Høknesøra ved Namsos, arrangert av Nord-Trøndelag krets. Her hadde de vunnet orienteringskonkurransen og fått mye skryt under inspeksjonen. På høsten arrangerte de, sammen med guttetroppen avdelingsmesterskap i friidrett for stjørdalsføret [9].

Stjørdalens blad logo.jpg

Notis fra avdelingsmesterskapet i friidretti i Stjørdalens Blad, 31. august 1949: [13]

Speidernes sommerleker ble arrangert på Blinks stadion sist lørdag. Det møtte ialt 60 aktive speidere fra Meråker, Hegra, Sona, Lånke og Stjørdal. Det ble konkurrert i 60m løp, lengde, høyde, kule og 4x60m. stafett. Gavepremie fra Berg Sport til stevnets beste resultat tilfalt Ola Lerfald, Sona, for hans resultat i høyde på 1,70 og lengde med 6,09. Som avslutning på dagen var det leirbål og premieutdeling på utstillingsplassen i Sangskogan. Speiderne vil få rette en takk til i.l. Blink for leie av banen, og til de som hjalp til under konkurransen.

1950-årene

1950: Troppen ble uten leder det første halvåret, da Karen Berg Anderssen reiste til Alta og troppsarbeidet ble delvis drevet av Inger Johanne Schefte, som var en av de eldre pikene, men under lederalder (18 år). Selv om troppen manglet leder, deltok hele 40 piker på kretsleir i Orkdal. I oktober besøkte kretsleder Solveig Skevik troppen for å prøve å løse lederproblemene. Dette møtet resulterte i at Inger Sofie Johansen ble troppsleder, og Solveig Berg assistent. Troppen ble også delt, 41 piker ble igjen og 18 piker ble med å stifte Stjørdal 2 den 19. oktober, ledet av Bjørg Bakken [9].

1951: Troppen består ved årsslutt av 31 piker i alderen 12 år til 16+ år, fordelt på seks patruljer. De står igjen uten leder ved årsskiftet, og Inger Johanne Schefte tar seg av det administrative frem til de finner en ny leder [9].

1952: Arbeidet i både Stjørdal 1 og Stjørdal 2 hadde ligger nede frem til 9. oktober, da ble alle tidligere medlemmer innkalt til møte på Stjørdal barnehage. Stjørdal 2 ble offesielt nedlagt på dette møtet og arbeidet i Stjørdal 1 ble gjenopptatt med ca 50 medlemmer fordelt på syv patruljer, ledet av den nye troppslederen Assa Ellingsen Gjone [9].

1953: Inger Johanne Schefte leder troppen igjen, og 16 piker deltok på landsleir Olberg [9].

1954: Både Inger Johanne Schefte og Solveig Berg, begge tidligere ledere av troppen, sluttet da de giftet seg dette året og Assa Ellingsen Gjone overtar som troppsleder igjen. Ved begge vielsene hadde speiderne parade i Værnes kirke. Arbeidet i troppen går nå godt og i løpet av sommeren var alle patruljene på telttur [9].

Utsikt ned til leirområdet til kretsleir Øysand i 1955

1955: Troppen har holdt ti troppsmøter og syv foreldremøter på barnehagen i Stjørdal, som de har fått lånt gratis. I løpet av året hadde de deltatt på flere aktiviteter, blandt annet feiring av St. Georgsdagen sammen med 1. Stjørdal, Flygingens dag på Værnes og de hadde samlet inn 22 330 brukte frimerker til Tubfrim, som de fikk tildelt diplom for. I løpet av sommeren deltok 27 piker på kretsleir Øysand, arangert av Sør-Trøndelag krets [9].

19550706 Nidaros Stjørdal 1 på kretsleir.png

I avisen Nidaros fra 6. juli 1955 kan vi lese om troppens deltagelse på kretsleir Øysand: [14]

Intet er som sommerleiren, sier disse små, sjarmerende speiderpikene fra Stjørdal, som i en ukes tid har ligget på Øysand og slitt herlig sammen med 27 andre piker. Nå er leiren slutt, men jammen skal de melde seg til pikespeiderleir neste år også! Det koster noe, selvsagt, men det går det også når man sløyfer utgiftene til tyggegummi. Den pene buketten av friske jenter er fra venstre Brith Størseth og Marit Østaas og bakerst Randi Bach og Inger Johanne Schefte.


Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 9. juli 1955:[15]

Stjørdalsspeidere på kretsleir
Det ble sjuo dagor godvær til ende for de 27 pikene fra Stjørdal som i uken 28. juni til 5. juli deltok i Sør-Trøndelag krets av Norges speiderpikeforbund's kretsleir på Øysand. Leiren var like ved Grensen Meieri, med adgang til bading og friluftsliv så det forslo. Gruppeleder for stjørdalspikene var Inger-Johanne Schefte Overvik.
Pikene stekte maten selv, men det ble nok helst de eldre av dem som holdt ut ved gryter og panner. Det ble gitt opplæring i "bake brød på pinne", flaggheising og oppførsel i felt. Og en regnskur hadde pikene bare godt av, sier gruppelederen, for da mer enn noen gang er det om å gjøre at en vet hvordan en skal ordne seg inne i teltet.
Leirsjef var kretssjef Ingeborg Fyhn Løkken. Hun sørget for at det ble arrangert konkurranser i mellom fritidssyslene som var obligatorisk både om formiddagen og ettermiddagen. I et terrengløp plaserte stjørdalspikene seg som henholdsvis 1, 2 og 4. Det var start gruppevis og i alt 12 grupper som deltok, så pikenes innsats er all ære verd.
Ennå vet en ikke om det blir arrangert kretsleir til neste år, men om to år blir det landsleir. Tid og sted for denne er ennå ikke bestemt.

1956: Medlemsantallet har holdt seg stabilt, og troppen består ved årsslutt av 48 piker fordelt på seks patruljer. 13 av medlemmene deltok på forbundets patruljelederleir i Åfjord i juli. Troppslederen Assa Ellingsen Gjone deltok på landsmøtet på Hamar og kretsens ledersamling på Trøndertun i Melhus. Troppen hadde nå fire medlemmer i rangeralder (16+ år) og stifter et rangerlag, ledet av tidligere kretsleder Solveig Skevik [9].

1957: Rangerlagets leder, Solveig Skevik, bor i Trondheim og må reise totalt åtte mil med tog for å delta på rangermøtene. Dette har skapt noen utfordringer, siden tiden mellom togene gjør at det passer dårlig. Laget har likevel møttes en del, og de feiret Tenkedagen sammen med troppen. Ti fra troppen deltok på feiringen av 10-års jubileet til kretsen i Trondheim og 18 deltok på landsleir Bømoen [9].

Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 24. juli 1957:[16]

30 stjørdalspiker til speiderleir på Voss
Mandag reiste 30 piker fra Stjørdal til landsleiren på Voss som tar til 31. Det blir i alt 3000 speiderpiker i leiren, hvorav et større innslag av utenlandske gjester. Stjørdalspikene reiste med dagtoget til Oslo og tok derfra buss til Voss. Hjemturen går med båt til Trondheim. Som leder medfølger Assa Gjone, Muruvik. Pikene gledet seg veldig til denne turen som de selv har spinket og spart til.

1958: Siden troppen ikke arrangerte leir denne sommeren, tok patruljene Bokfink og Skogdue saken i egne hender og arrangerte patruljeleir på Skatval, Stjørdal der 18 piker deltok [9]. Alle patruljene deltok også på Speiderjobben 1958, fra artikkelsiden om Speiderjobben resultater gruppevis 1958 NSPF [17]. Rangerarbeidet går fremdeles litt tregt. Det er nå kun et medlem og leder igjen, men de håper at syv av de eldste pikene i troppen har lyst til å bli en del av laget. Potensialet til et rangerlag på Stjørdal er stort, men det burde ha en leder på stedet, ikke fra Trondheim slik som nå [9].

Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 28. juni 1958:[18]

Speiderpiker fra Stjørdal har laget speiderleir ute på Branes ved Velvang og har hatt noen gode sommerdager. De 12-14 pikene har drevet med forskjellige øvelser og bl. a. hatt besøk av patruljelederen frk. Gjone, som likesom foreldre har sett til døtrene sine i leiren.

1959: 24 piker fra troppen deltok på kretsleir på Slette og fem deltok på patruljeledersamling i Trondheim. Troppen sliter med å holde på de eldre pikene, og 13 av de sluttet på grunn av skolegang [19].

1960-årene

1960: Fem tidligere patruljeførere gikk sammen og tok opp rangerarbeidet igjen, etter at de tidligere rangerne i troppen hadde sluttet. Disse driver ikke som eget rangerlag, men er en patrulje i gruppen enn så lenge. Patruljen ledes av troppsleder Assa Ellingsen Gjone. Arbeidet i troppen har gått litt tregt på grunn av mangel på patruljeførere. 13 av de største pikene sluttet i løpet av høsten, og de måtte arbeide med å lære opp nye patruljeførere før de kunne ta inn nye aspiranter i troppen [19].

1961: Rangerpatruljen som ble startet året før hadde åtte møter dette året, og alle medlemmene hadde tatt Førstegraden og avlagt rangerløftet. Mangelen på patruljeførere ble ikke løst dette året. Troppen hadde 6 patruljer (inkludert rangerpatruljen), og to av disse manglet patruljeførere. Troppslederen Assa Ellingsen Gjone måtte selv lede disse to patruljene etter sommeren. Årets store begivenhet var landsleiren på Ringerike. Her deltok ti av troppens medlemmer, og fem av rangerne arbeidet som maur (stab) under leiren, og bodde i maurbyen. Mål for neste år var å skaffe patruljeførere til alle patruljene [19].

1962: Målet for dette året, å skaffe førere til alle patruljene, ble ikke nådd. En patrulje er lagt ned, og to står fremdeles uten førere. "Interessen for speiderarbeidet er ikke stå stor blant pikene i troppen lengre, så jeg håper kretsleiren neste år får opp gløden for speidersaken igjen" Skriver troppsleder Assa Ellingsen Gjone i årsrapporten til kretsen. Rangerpatruljen derimot, de har arbeidet godt. Fem rangere har tatt Førstegraden og Den blå rangerknappen, en har tatt 30-merkesnora og fire har tatt 24-merkesnora [19].

1963: Det er fremdeles mangel på patruljeledere, og troppen har mistet 13 medlemmer i løpet av året. 20 piker deltok på kretsleiren på Rissa og noen deltok på svømmestevnet i Trondheim. Disse to arrangementene økte interessen for speiderarbeidet [19].

1964: De fleste rangerne flyttet fra Stjørdal på grunn av utdannelse, og patruljen ble lagt ned. Medlemstallet er nå nede i 19 piker fordelt på tre patruljer [19].

1965: Nedgangen i medlemstallet forstetter etter at fire piker sluttet, og antallet er nå redusert til 15 fordelt på to patruljer. Årets største begivenhet var da hele troppen, sammen med Skogn 1 stilte opp for å ta i mot Lady Baden-Powell og hennes datter på Værnes 4. august. Lady Baden-Powell håndhilste på hver enkelt speiderpike før hun dro videre til landsleir Følling i Steinkjer. På denne leiren deltok syv av troppens piker, og tross dårlig vær var alle godt fornøyd med leiren [19].

1966: Troppen har nå 19 medlemmer, etter at fire sluttet og åtte nye startet. 15 av disse pikene deltok på kretsleir på Slette [19].

1967: Fem av troppens medlemmer deltok på patruljeledersamling på Melhus. 17. mai ble feiret på tradisjonelt vis, med parade på morgene på "Paviljongtomta" sammen med guttene fra 1. Stjørdal, flaggborg først i skoletoget og folketoget, flaggborg under talen på Væres Hovedgård og firing av flagg på "Paviljongtomta". Ellers deltok seks av pikene på kretsleiren på Venneshamn arrangert av Trondheim krets [19].

1968: Mange av troppens medlemmer deltok på feiringen av St. Georgsdagen i Trondheim. Fire deltok på kretsleiren på Kringseter arrangert av Gudbrandsdal krets og ti deltok på patruljeledersamling i Vanvikan [19].

1969: Seks medlemmer deltok på landsleir Kongsten. De tok buss tur-retur fra Trondheim til [[Fredrikstad] sammen med andre fra kretsen [19].

1970-årene

Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 28. november 1970:[20]

Stjørdals-speidere på vandretreff
Blåspeiderne fra Stjørdal har vært på vandretreff - arrangert av kretsen for speidere i ungdomsskolealderen. Ledere for speidertroppene i Orkanger og Fannrem sto for planlegging og treffet ble lagt til Svorkabygda, hvor 40 pikespeidere og ledere tilbragte en hyggelig og lærerik helg.
Programmet omfattet emner fra forelskelse til økonomi, fra forbundskunnskap til sporlek. Under denne delen var det blant annet spørsmål om hvor fort en bekk rant, og hvor høyt et tre er og om det går an å knyte knuter av spaghetti, om det går an?- Jo da, etter at den var kokt ble spaghettien så myk at en kunneknyte både flaggstikk og en båtmannsknop.
Ellers har vi fått vite at kretsens pikespeidere har jobbet inn kr. 2779,50 på speiderjobben. Et godt resultat som viser at pikene har vært flinke til å spørre seg for arbeid - og at de forespurte har vist velvilje og tilbydd passende oppdrag.
R.L.H.


Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 25. november 1971:[21]

35 års jubileum for pikespeiderne i Stjørdal
Montasjen viser de fem patruljene i Stjørdal 1. pikespeidertropp
Det er faktisk gått 35 år siden blåspeiderne begynte sin virksomhet i Stjørdal, og jubileet ble nylig markert med en festlig tilstelning i gymnasets aula. Foruten de nåværende speiderpiker med ledelse deltok også tidligere aktive - helt fra de første år - og dessuten nabospeiderne, foreldre og andre innbudte.
Den store jubileumstroppen viste sine gjester at det også i dag er stor aktivitet i speiderarbeidet i Stjørdal. En stor, flott utstilling var arrangert med arbeidsbøker, sitteputer, bestikkposer og mye annet som de selv har laget - og på veggen var fikst satt opp et stort antall diplomer ervervet gjennom årene - tydlige bevis på god innsats i speiderjobb og konkurranser. I speiderjobben har pikespeiderne i Stjørdal utført flere tusen arbeidstimer og i penger har det resultert i over 10 000 kroner.
Etter velkomstord av lederen for blåspeiderne i Stjørdal, Assa Gjone, marsjerte samtlige patruljer inn i salen med flagg og tente lys. - Innmarsjen ble avsluttet med flaggsangen, hvoretter samtlige patruljer i tur og orden ga sine bidrag til den allsidige underholdning, alle med sine egne patruljesanger og rop som innledning og avslutning.
Det ble overrakt gaver og blomster til jubilanten fra KFUK-speiderne i Skatval og Lånke, fra guttespeiderne i Stjørdal, fra kretsen og fra tidligere blåspeidere og ledere. Mødreklubben ga en flott bløtkake som gjorde slik lykke at den faktisk forsvant før den egentlige overrekkelsen hadde funnet sted. Sannsynlig er vel også at det store, innbydende bord med velsmakende kaker og smørbrød også var noe mødreklubben hadde gjort sitt for å få i stand.
Ikke bare jubilanten, men også tidligere ledere ble hedret på festen, ide de ble tildelt hver sin håndlagde medalje utført i bjørk. Nåværende leder Assa Gjone fikk bl.a. et nydelig fat med gravering fra pikene i troppen. Også de andre som overrakte gaver, understrekte det store arbeidet Assa Gjone hadde utført for speidersaken i de 21 år hun har stått som leder for blåspeiderne i Stjørdal.
R.L.H.
Assa Ellingsen Gjone i midten flankert av to av gratulantene ved jubileet - til venstre PR-kontakt og medlem av kretsstyret Randi Liv Hanssen, Meråker, og til høyre, kretssjef Magnhild Aksnes fra Vanvikan


Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 28. november 1972:[22]

Stjørdals-speidere på vandretreff
19721128 Stjørdalens blad Stjørdal 1 vandretreff.png
Ti piker i alderen 12-15 år og tre ledere fra Stjørdal 1, var i helga 18.-19. november på vandrertreff i Melhus. Der var det da i alt 46 pikespeidere og ledere fra Sør-Trøndelag krets av NSPF. Instruktør ved kurset var Berit Eggset fra Norsk speiderpikeforbund.
Lørdag kveld var det bl. a. konkurranse i å finne flest mulig reflekser som på forhånd var hengt opp på forskjellige steder ute i terrenget. Ved en del av refleksene var det også oppgaver som pikespeiderne skulle løse - og som hjelp under letingen var de utstyrt med lommelykter. Kvelden ble avsluttet med leirbål.
Første post på søndagens program var mosjon gjennom ei kort trimløype. Etter mat og flaggheising deltok samtlige i speidernes egen gudstjeneste. Senere fortalte Brit Eggset om verdensspeiderforbundet, og hun gjennomgikk også en del internationale sanger som leirdeltakerne samtidig fikk høve til å lære.
Før hjemreisen søndag ettermiddag var det utdeling av diplomer fra kurset og jubileumsleiren i Bøverfjord i juni i år. Så var det oppbrudd og avskjed for denne gang, og pikespeiderne skiltes med ønske og håp om igjen å kunne møtes på landsleiren i Alvdal neste år.
Bildet ovenfor viser leirdeltakerne fra Stjørdal. De fire i bakerste rekke er fra venstre: Bente Rørvik, Brit Kristin Risan, Ingjerd Sivertsen, Elin Sutterø. Midterse rekke fra venstre: Britt Nakstad, Liv Jorun Kalløkken, Kristin Bjerve, Vigdis Helberg. Foran fra venstre: Bente Viken, Torunn Haukaas, Assa Ellingsen Gjone (troppsleder), Ann-Mari Vennatrøm, Solveig Morset.


Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 11. oktober 1975:[23]

God innsats av pikespeiderne i Stjørdal, Speiderjobben innbrakte 1800 kroner til blinde
For kort tid siden gikk Speiderjobben av stabelen i Stjørdal, og 25 speiderjenter i alderen 10-14 år - alle medlemmer av Norsk speiderpikeforbund avd. Stjørdal - ga en uke til inntekt for blinde og sukker-syke personer i Norge.
Resultatet av aksjonen må sies å være meget hederlig, idet ikke mindre enn 1800 kroner nå kan sendes til mottakerne. Pengene går til finansiering av bøker for blinde, og dessuten til kurs-sted for sukkersyke på Vestlandet. Her skal de bedre lære å hanskes med sin sykdom.
En hel uke ble viet til dette fine formålet, og i løpet av den tiden aksjonen pågikk, var de unge speiderjentene iverksatt på forskjellig vis. Noen hjalp nødstedte bønder med å berge grøden fra vår oppbløtte jord - andre tørket støv fra gamle salonger. Overalt ble jentene velvillig mottatt, og fikk god lønn for mangfoldig strev.
Speiderjobben er en årviss foreteelse, og arrangeres hver gang for et eller annet humanitært formål.

1978:

1980-årene

Punktliste

1988:


Følg historien videre i dagens Stjørdal speidergruppe

Ledere

Gruppeledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]
Troppsledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Elisabeth Kongsmo 1936 - ? [24].
Inger Stokke Haugen (1938) - (1940) [5], [25].
Inger Nilsen Johansen (1945) - 1946 [9].
Karen Berg Anderssen 1946 - 1949 [9]
Inger Sofie Johnsen 1950 [26]
Assa Ellingsen Gjone 1952 - 1953 [27]
Inger Johanne Schefte 1953 - 1954 [28], [9]
Assa Ellingsen Gjone 1954 - (1971) [29], [30]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]
Rangerledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Solveig Skevik 1956 - 1958 [31], [32]
Ukjent (1960) - (1964) [19]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Pinse- og sommerleirer Sted / kommune Antall deltakere Referanser
1938 Gruppeleir ved Jonsvannet Trondheim kommunevåpen.png Trondheim [5]
1941 Kretsleir Ytterøy, Nord-Trøndelag- og Trondheim krets (Norsk Speiderpikeforbund) Levanger kommunevåpen.png Levanger [7]
1946 Kretsleir Sandvollan, Nord-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Inderøy kommunevåpen.png Inderøy [1]
1946 Kretsleir Øysand, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Melhus kommunevåpen.png Melhus [9]
1948 Landsleir Borre (Norsk Speiderpikeforbund) Horten kommunevåpen.png Horten 13 [9]
1949 Kretsleir Høknesøra, Nord-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Namsos kommunevåpen.png Namsos [9]
1950 Kretsleir Orkdal, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Orkland kommunevåpen.png Orkland 40 [9].
1953 Landsleir Olberg (Norsk Speiderpikeforbund) Krødsherad kommunevåpen.png Krødsherad 16 [9]
1955 Kretsleir Øysand, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Melhus kommunevåpen.png Melhus 27 [9]
1957 Landsleir Bømoen (Norsk Speiderpikeforbund) Voss kommunevåpen.png Voss 18 [9]
1959 Kretsleir Slette, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Orkland kommunevåpen.png Orkland 24 [19]
1961 Landsleir Ringerike (Norsk Speiderpikeforbund) Ringerike kommunevåpen.png Ringerike 15 [19]
1963 Kretsleir Rissa, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Indre Fosen kommunevåpen.png Indre Fosen 20 [19]
1965 Landsleir Følling (Norsk Speiderpikeforbund) Steinkjer kommunevåpen.png Steinkjer 7 [19]
1966 Kretsleir Slette, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Orkland kommunevåpen.png Orkland 15 [19]
1967 Kretsleir Venneshamn, Trondheim krets (Norsk Speiderpikeforbund) Inderøy kommunevåpen.png Inderøy 6 [19]
1968 Kretsleir Kringseter, Gudbrandsdal krets (Norsk Speiderpikeforbund) 4 [19]
1969 Landsleir Kongsten (Norsk Speiderpikeforbund) Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad 6 [19]
1970 Kretsleir Vinjeøra, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Heim kommunevåpen.png Heim 7 [19]
1972 Kretsleir Bøverfjord, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Surnadal kommunevåpen.png Surnadal 30 [19]
1973 Landsleir Strålsjøen (Norsk Speiderpikeforbund) Alvdal kommunevåpen.png Alvdal 20 [19]
1975 Kretsleir Husdalen, Trondheim og Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Orkland kommunevåpen.png Orkland 26 [19]
1976 Landsleir Åndalsnes (Norsk Speidergutt-Forbund) Rauma kommunevåpen.png Rauma 7 [19]
1977 Kretsleir Bøverfjord, Sør-Trøndelag krets (Norsk Speiderpikeforbund) Surnadal kommunevåpen.png Surnadal 42 [19]
1977 Fellesleiren Rana (Norske speideres fellesråd) Rana kommunevåpen.png Mo i Rana 3 [19]

Hytter og hus

Se også artikkelsidene om andre Speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Utklipp og minner

Om Trøndelag

Les mer om speidingen i Trøndelag fylke Trøndelag fylkesvåpen.png

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Om Norsk Speiderpikeforbund

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
  2. 2,0 2,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. 3,0 3,1 3,2 Stjørdalens Blad, 14. november 1936
  4. Stjørdalingen 27. april 1937
  5. 5,0 5,1 5,2 Stjørdalingen, 26. juli 1938
  6. 6,0 6,1 Finnes hos / opplysninger fra arkivet til Trøndelag krets av Norges speiderforbund
  7. 7,0 7,1 Stjørdalingen, 10. juli 1941
  8. Stjørdalingen, 13. september 1941
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 9,15 9,16 9,17 9,18 9,19 9,20 9,21 9,22 9,23 9,24 9,25 9,26 Korrespondanse med kretsen (1947-1958), fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  10. Stjørdalens Blad, 6. juli 1946
  11. Stjørdalens Blad, 10. juni 1948
  12. Stjørdalens Blad, 24. september 1949
  13. Stjørdalens Blad, 31. august 1949
  14. Nidaros, 6. juli 1955
  15. Stjørdalens Blad, 9. juli 1955
  16. Stjørdalens Blad, 24. juli 1957
  17. Speiderpiken, nr. 1 1959, Norsk Speiderpikeforbund.
  18. Stjørdalens Blad, 28. juni 1958
  19. 19,00 19,01 19,02 19,03 19,04 19,05 19,06 19,07 19,08 19,09 19,10 19,11 19,12 19,13 19,14 19,15 19,16 19,17 19,18 19,19 19,20 19,21 19,22 19,23 19,24 19,25 19,26 Korrespondanse med kretsen (1959-1977), fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  20. Stjørdalens Blad, 28. november 1970
  21. Stjørdalens Blad, 25. november 1971
  22. Stjørdalens Blad, 28. november 1972
  23. Stjørdalens Blad, 11. oktober 1975
  24. Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
  25. Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
  26. Kretsrapport pr. 31. desember 1950, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  27. Troppsledere pr. 16. Februar 1952, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  28. Kretsrapport pr. 31. desember 1953, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  29. Kretsrapport pr. 31. desember 1954, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  30. Kretsrapport pr. 1. januar 1971, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  31. Kretsrapport pr. 31. desember 1956, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  32. Kretsrapport pr. 31. desember 1958, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  33. Speiderpiken nr. 7 1957, Norsk Speiderpikeforbund
  34. Speiderpiken nr. 1 1968