Stjørdal 1 (NSPF)

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 22. feb. 2021 kl. 23:00 av Jardar (diskusjon | bidrag) (1950-årene)
Hopp til:navigasjon, søk
Fusjonerte med 1. Stjørdal i 1988 og dannet dagens Stjørdal speidergruppe
Les mer om speidingen i Stjørdal kommune Stjørdal kommunevåpen.png

Område

Stjørdal kommune, Trøndelag fylke.

Glimt fra historien

1930-årene

1936: I følge flere kilder ble troppen stiftet 18. november 1936 [1], selv om det i avisen Stjørdalens Blad to dager tidligere står skrevet at det allerede da er tatt opp 17 piker i den nye troppen og de tok ikke inn flere medlemmer før til våren igjen. Det var 15 år gamle Elisabeth Kongsmo som samlet de 17 pikene og stiftet troppen, som hun drev sammen med sin assistent Margrete Kongsmo. Artikkelen nevner også at det allerede eksisterende en speiderpiketropp på barnehjemmene [3]

I avisen Stjørdalens Blad fra 14. november 1936 kan vi lese om stiftelsen av en ny speiderpiketropp i Stjørdal: [3]
Noen unge piker var igår innom redaksjonen og fortalte at det var stiftet en ny pikespeidertropp i Stjørdal. Som chef og stifter står en ung og energisk dame, Elisabeth Kongsmo, som for få dager siden er tilflyttet Stjørdal. Assistenten er Margrete Kongsmo. Det er optatt 17 medlemmer, og det taes ikke inn flere medlemmer før til våren. Tidligere er det som kjent en pikespeidertropp ved barnehjemmene.

1937: St. Georgsdagen ble feiret i Værnes kirke, med både gutte- og pikespeidere til stede [4]. Om dette er speidere fra denne troppen vet vi ikke sikkert.

1938: Troppen ledes nå av Inger Stokke Haugen og benevnes som "Stjørdal speidertropp 3" i et kort notis i avisen Stjørdalingen fra 26. juli. Notisen omtaler pikenes tur til Jonsvannet i Trondheim, der de skulle være i ca åtte dager [5]. Vi har ikke funnet noen bevis på at det på denne tiden fantes tre piketropper, men det er mulig at de to andre troppene er 1. Stjørdal (guttetroppen) og piketroppen på barnehjemmene [3].

1940-årene

1941: I juli deltok troppen under ledelse av Arna Hegstadkretsleiren på Ytterøy, arrangert av Nord-Trøndelag krets og Trondheim krets. Her nytet de åtte dager der de fikk vist frem sine speiderferdigheter og nytet godværet på en ypperlig badestrand like ved leiren [6]. Bare et par måneder senere ble speiding forbudt i Norge og troppen legger ned arbeidet.

19410913 Stjørdalingen Oppløst forbund.png
I avisen Stjørdalingen fra 13. september 1941 kan vi lese om forbudet: [7]
Speiderforbundene er opløst og alle uniformer og eiendeler skal innleveres til den oppnevnte tillidsmann. Det samme gjelder frelsesarmeens speideravdeling.


1945: Troppen starter opp igjen etter krigen en gang på sein høsten, nå under ledelse av Inger Nilsen Johansen [9].

Når ble startet opp etter krigen? Flere datoer er oppført i forskjellige kilder

1946: Denne sommeren deltok troppen på kretsleir Sandvollan, arrangert av Nord-Trøndelag krets på nordsiden av Inderøy [1]. Samme sommer arrangerte Norsk Speiderpikeforbund jubileumsleir på sørsiden av Inderøy, men vi har ingen kilde som sier om Stjørdal 1 deltok på denne. I november tar Karen Berg Anderssen over som troppsleder [9].

Stjørdalens blad logo.jpg

Fra Stjørdalens Blad, 6. juli 1946:[10]

Speiderjenter til teltleir.
Det vrimlet av uniformskledde jenter på Stjørdal stasjon i går, jenter i svart og grønt med brune og smilende ansikter. Det var speiderjenter fra Stjørdal og 26 i tallet, som var på reisefot til Sandvollan hvor Nord-Trøndelag krets av Norsk Speiderpikeforbund skal holde teltleir ved gården Korsen. Til det vanlige Mosjøtoget var det hengt på flere vogner som var reservert jentene, hvor omlag 60 "kløverunger" fra det øvrige dalføret var lastet opp tidligere på Hell.

1947: Det ble stor jubel fra medlemmene da troppsleder Karen kunne fortelle at de hadde blitt invitert til kretsleir på Øysand av Sør-Trøndelag krets. På dette tidspunktet tilhørte de fremdeles Nord-Trøndelag krets, men de skulle bli en del av Sør-Trøndelag krets i løpet av høsten. Leiren ble derfor en god mulighet til å bli kjent med den nye kretsen, i tillegg til at det var god forberedelse til landsleiren neste år. Dessverre var det kun ti som kunne delta fra troppen, som besto av 28 piker fordelt på fire patruljer (Lerke, Måke, Sissik og Svale). Karen hadde kun vært troppsleder i syv måneder og de fleste av deltakerne fra troppen hadde ikke vært på leir tidligere, noe de færreste av deltakerne på leiren hadde. De planla å ta toget fra Stjørdal til Trondheim, og buss videre til Grensen meieri, som lå like ved leirområdet på Øysand i Melhus. Den tyngste og største bagasjen ble fraktet fra togstasjonen i Trondheim av handelsmann Johan Øye som jobbet på meieriet og hadde ansvar for å levere varer under leiren [9].

1948: Før sommeren gikk de fleste troppsmøtene med til å forberede pikene til sommerens landsleir på Borre. Dette innebar både å lære om leirliv og å selge lodd for Røde Kors for å samle inn penger til å handle nødvendig leirutstyr leirutstyr. 13 piker endte opp med å delta på leiren. I løpet av høsten og vinteren jobbet de med å ta førstegraden, men fremgangen gikk litt tregt på grunn av manglende speiderkunnskap blandt lederne [9].

Stjørdalens blad logo.jpg

Notis fra landsleiren i Stjørdalens Blad, 10. juni 1948:[11]

Fra speiderpikeleiren i Borre har vi fått en melding hvor det bl. a. heter:
I Sør-Trøndelag krets leirområde finner vi speiderpiker fra Røros, Kopperå, Meråker, Stjørdal, Hegra, Heimdal, Løkken og Melhus, ca 140 stk. tilsammen. Kretsen har 20 KFUK-speidere som gjester. Kretsområdet er delt opp i 5 gruppeområder, og det er selvsagt konkurranse mellom gruppene om hvem som har de beste stativer, ildsteder osv.
Og livet foregår på ekte speidervis. Det er besøk av andre speiderpiker, både norske og utenlandske, og byttehandelen florerer. For tenk å kunne vise pikene hjemme engelske og franske merker, belter osv.
Ja, det er en opplevelse å få være med på en landsleir, det har vi erfart allerede etter en dag i leiren.

1949: Medlemsantallet har ved årsslutt doblet seg siden forrige år, troppen hadde fått ca 20 nye medlemmer i løpet av høsten [12] og nå består troppen av 52 medlemmer fordelt på seks patruljer (Lerke, Måke, Sissik, Gjøk, Lile (holder til på Skatval) og Kløver (holder til på Kvislabakken)). I juli deltok 10 piker uten noen ledere fra troppe på Kretsleir Høknesøra ved Namsos, arrangert av Nord-Trøndelag krets. Her hadde de vunnet orienteringskonkurransen og fått mye skryt under inspeksjonen. På høsten arrangerte de, sammen med guttetroppen avdelingsmesterskap i friidrett for stjørdalsføret [9].

Stjørdalens blad logo.jpg

Notis fra avdelingsmesterskapet i friidretti i Stjørdalens Blad, 31. august 1949: [13]

Speidernes sommerleker ble arrangert på Blinks stadion sist lørdag. Det møtte ialt 60 aktive speidere fra Meråker, Hegra, Sona, Lånke og Stjørdal. Det ble konkurrert i 60m løp, lengde, høyde, kule og 4x60m. stafett. Gavepremie fra Berg Sport til stevnets beste resultat tilfalt Ola Lerfald, Sona, for hans resultat i høyde på 1,70 og lengde med 6,09. Som avslutning på dagen var det leirbål og premieutdeling på utstillingsplassen i Sangskogan. Speiderne vil få rette en takk til i.l. Blink for leie av banen, og til de som hjalp til under konkurransen.

1950-årene

1950: Troppen ble uten leder det første halvåret, da Karen Berg Anderssen reiste til Alta og troppsarbeidet ble delvis drevet av Inger Johanne Schefte, som var en av de eldre pikene, men under lederalder (18 år). Selv om troppen manglet leder, deltok hele 40 piker på kretsleir i Orkdal. I oktober besøkte kretsleder Solveig Skevik troppen for å prøve å løse lederproblemene. Dette møtet resulterte i at Inger Sofie Johansen ble troppsleder, og Solveig Berg assistent. Troppen ble også delt, 41 piker ble igjen og 18 piker ble med å stifte Stjørdal 2 den 19. oktober, ledet av Bjørg Bakken [9].

1951: Troppen består ved årsslutt av 31 piker i alderen 12 år til 16+ år, fordelt på seks patruljer. De står igjen uten leder ved årsskiftet, og Inger Johanne Schefte tar seg av det administrative frem til de finner en ny leder [9].

1952: Arbeidet i både Stjørdal 1 og Stjørdal 2 hadde ligger nede frem til 9. oktober, da ble alle tidligere medlemmer innkalt til møte på Stjørdal barnehage. Stjørdal 2 ble offesielt nedlagt på dette møtet og arbeidet i Stjørdal 1 ble gjenopptatt med ca 50 medlemmer fordelt på syv patruljer, ledet av den nye troppslederen Assa Ellingsen Gjone [9].

Punktliste

1953:

1954:

1955:

1956:

1957:

1958:

  • Patruljene Bokfink og Skogdue arrangerte patruljeleir på Skatval, Stjørdal [9].

1959:

1960-årene

Punktliste

1970-årene

Punktliste

1978:

1980-årene

Punktliste

1988:


Følg historien videre i dagens Stjørdal speidergruppe

Ledere

Gruppeledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]
Troppsledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Elisabeth Kongsmo 1936 - ? [15].
Inger Stokke Haugen (1938) - (1940) [5], [16].
Inger Nilsen Johansen (1945) - 1946 [9].
Karen Berg Anderssen 1946 - 1949 [9]
Inger Sofie Johnsen 1950 [17]
Assa Ellingsen Gjone 1951 - (1952) [18], [19]
Inger Johanne Schefte 1953 - 1954 [20], [9]
Assa Ellingsen Gjone 1954 - (1971) [21], [22]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]
Rangerledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Solveig Skevik 1956 - 1958 [23], [24]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Pinse- og sommerleirer Sted / kommune Antall deltakere Referanser
1938 Gruppeleir ved Jonsvannet Trondheim kommunevåpen.png Trondheim [5]
1941 Kretsleir Ytterøy, Nord-Trøndelag- og Trondheim krets, 1941 (Norsk Speiderpikeforbund) Levanger kommunevåpen.png Levanger [6]
1946 Kretsleir Sandvollan, Nord-Trøndelag krets, 1946 (Norsk Speiderpikeforbund) Inderøy kommunevåpen.png Inderøy [1]
1946 Kretsleir Øysand, Sør-Trøndelag krets, 1946 (Norsk Speiderpikeforbund) Melhus kommunevåpen.png Melhus [9]
1948 Landsleir Borre (Norsk Speiderpikeforbund) Horten kommunevåpen.png Horten 13 [9]
1949 Kretsleir Høknesøra, Nord-Trøndelag krets, 1946 (Norsk Speiderpikeforbund) Namsos kommunevåpen.png Namsos [9]
1953 Landsleir Olberg (Norsk Speiderpikeforbund) Krødsherad kommunevåpen.png Krødsherad 16 [9]
1955 Kretsleir Øysand, Sør-Trøndelag krets, 1955 (Norsk Speiderpikeforbund) Melhus kommunevåpen.png Melhus 27 [9]
1957 Landsleir Bømoen (Norsk Speiderpikeforbund) Voss kommunevåpen.png Voss 18 [9]

Hytter og hus

Se også artikkelsidene om andre Speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Utklipp og minner

Om Trøndelag

Les mer om speidingen i Trøndelag fylke Trøndelag fylkesvåpen.png

Om Norges speiderforbund

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund

Om Norsk Speiderpikeforbund

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
  2. 2,0 2,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  3. 3,0 3,1 3,2 Stjørdalens Blad, 14. november 1936
  4. Stjørdalingen 27. april 1937
  5. 5,0 5,1 5,2 Stjørdalingen, 26. juli 1938
  6. 6,0 6,1 Stjørdalingen, 10. juli 1941
  7. Stjørdalingen, 13. september 1941
  8. 8,0 8,1 Finnes hos / opplysninger fra arkivet til Trøndelag krets av Norges speiderforbund
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 9,15 9,16 9,17 9,18 9,19 9,20 9,21 9,22 9,23 9,24 9,25 9,26 Korrespondanse med kretsen (1947-1958), fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  10. Stjørdalens Blad, 6. juli 1946
  11. Stjørdalens Blad, 10. juni 1948
  12. Stjørdalens Blad, 24. september 1949
  13. Stjørdalens Blad, 31. august 1949
  14. Speiderpiken, nr. 1 1959, Norsk Speiderpikeforbund.
  15. Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
  16. Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
  17. Kretsrapport pr. 31. desember 1950, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  18. Artikkel i "Historisk årbok (Meråker historielag) 2012 nr. 22"
  19. Troppsledere pr. 16. Februar 1952, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  20. Kretsrapport pr. 31. desember 1953, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  21. Kretsrapport pr. 31. desember 1954, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  22. Kretsrapport pr. 1. januar 1971, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  23. Kretsrapport pr. 31. desember 1956, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  24. Kretsrapport pr. 31. desember 1958, fra arkivet til Sør-Trøndelag krets (NSPF)
  25. Speiderpiken nr. 7 1957, Norsk Speiderpikeforbund
  26. Speiderpiken nr. 1 1968