Synnøve Oterholt

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Synnøve Oterholt
Personalia
Oterholt, Synnøve - fra MB 2010-03 Foto Ingunn Rui utsnitt.jpg
Født: 15. desember 1920
Bortgang: 12. juli 2013
Bosted: [1] Skien
Speiderbakgrunn
Korps: Misjonskirkens speiderkorps
Verv: Fakkelsekretær NMU


Om Synnøve Oterholt

Synnøve Oterholt ble født 15/12 1920. Foreldrene var Martin Jørgensen Oterholt og Gunhild Rønningen.[2]

Synnøve Oterholt var også juniorleder i Betel menighet, Gjerpen.

Gjennom et intervju i lokalavisa Varden [3] får vi mer informasjon om hennes menighets- og lederaktivitet:

"Juniorleder

Lederegenskapene ledet henne inn i juniorforeningen på Betel. Synnøve Oterholt var blant dem som sørget for å blåse nytt liv i foreningen. Juniorformann ble hun også. Menighetens ledelse ville helst ha en mann, men ingen var villige. Synnøve humrer ved minnene. «Da ser jeg ingen annen råd enn at vi må kretse oss om Synnøve», resignerte ungdomsformannen.

Det var det ingen som angret på. Juniorveteranen minnes særlig krigsårene.

- Vi sto på med stor frimodighet. Hang til og med opp plakater med norske flagg på. Vågalt, men det gikk bra! På en av festene stilte tre av juniorjentene seg fram og leste dikt, iført henholdsvis rød, hvit og blå kjole. Tilhørerne ble rørt til tårer.

Våren 1947 begynte hun på bibelkurs. Forfatter Alfred Hauge ledet undervisningen, sammen med John Christensen.

En morgen ved frokostbordet skjer det fatale: En munter medstudent drar stolen unna Synnøve idet hun skal sette seg. Fallet gir sterke smerter i rygg og hode.

- Legen rådet meg til å dra hjem, men jeg dro til Jæren, Sandnes og Stavanger som evangelist. Derfra satte Synnøve Oterholt kursen nordover. Først til Narvik, så Målselv og Tromsø. Ved juletider kom hun til Berlevåg. - Det var kaldt og knuslete, men koselige og gjestfrie mennesker. Jeg hadde alltid kopp i veska. Etter krigen var det smått med servise, men kaffe vanket det overalt. Folk flest bodde i brakker.

Synnøves oppdrag var å blåse liv i fakkelarbeidet, som speideren den gang het. Dessuten hadde hun barnemøter og møter for fiskerne. Svære karer med en eim av tobakk og fisk som gjerne ville høre «dama fra sør».

Den unge evangelisten dro videre til Vardø, hvor Misjonsforbundet drev fiskerhjem. Der kunne en jobbe hele døgnet, forteller Synnøve. I hektiske Vardø sa ryggen stopp. Hun ble beordret hjem."

Verv

Fakkel/Speidersekretærer gjennom tidene.... Misjonskirkens Speiderkorps
Hans-Jakob Frøen Synnøve Oterholt Einar Islann Tor Strøm Andersen Sverre Fjellvang Kari Simonsen Ellen Bom Ulla Wichmann
Fridtjof Sandring Finn Ivar Knudsen Ingeborg Næs Tore Ingemund Larsen Jarl Vidar Erichsen Heidi Brynhildsen Yngve Håvard Brosstad Bente Skram Pedersen Knut Olaf Lindtveit
Torgeir Neset Stein Erik Nyli Kristian W. Thaysen John Øyvind Livden Line Haugnes Anita Dencker Isaksen Helene M. Gundersen

Speiderbakgrunn

Vi har ikke sett spor av at hun var speider i ungdommen.

Ledergjerning

Synnøve Oterholt omtales som fakkelsekretær i NMU ved et besøk i Haugesund i september 1947[4]. I mars 1948 var hun i Tromsø og deltok på møte i Frimisjonen. Hun omtales da som ungdomsarbeider.[5]

Hederstegn og utmerkelser

Om Misjonskirkens speiderarbeid

Msk.jpg Misjonskirkens speiderarbeid

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. https://www.geni.com/people/Synn%C3%B8ve-Oterholt/6000000010684067314
  3. Varden 13/11/2010 og i Misjonsbladet 3/2010. Journalist var Ingunn Rui.
  4. Haugesunds avis 19/9/1947
  5. Tromsø 6/3/1948
Vet du mer om "Synnøve Oterholt"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!