Forskjell mellom versjoner av «Tenkedagshilsen 2015»

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
(Ny side: ''Fra speidersjef May-Britt Roald og landssjef Anders Østeby. '' ==Vi kan gjøre verden til et bedre sted!== Hender det at du tenker på hvilket enormt fellesskap du som er s...)
 
Linje 1: Linje 1:
 +
{{Mal:Om fred}}
 
''Fra speidersjef [[May-Britt Roald]] og landssjef [[Anders Østeby]]. ''  
 
''Fra speidersjef [[May-Britt Roald]] og landssjef [[Anders Østeby]]. ''  
  
Linje 20: Linje 21:
  
 
[[May-Britt Roald]], speidersjef [[Norges speiderforbund]] og [[Anders Østeby]], landssjef [[Norges KFUK-KFUM-speidere]]  
 
[[May-Britt Roald]], speidersjef [[Norges speiderforbund]] og [[Anders Østeby]], landssjef [[Norges KFUK-KFUM-speidere]]  
 
  
 
==Om internasjonalt samarbeid ==
 
==Om internasjonalt samarbeid ==
 
{{Mal:Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge}}
 
{{Mal:Nasjoner og stater i speidersamarbeid med Norge}}
 
==Om fredsarbeid==
 
{{Mal:Om fred}}
 
  
 
==Om speidingens sentral kjennetengn ==
 
==Om speidingens sentral kjennetengn ==

Revisjonen fra 23. feb. 2015 kl. 14:05

Fra speidersjef May-Britt Roald og landssjef Anders Østeby.

Vi kan gjøre verden til et bedre sted!

Hender det at du tenker på hvilket enormt fellesskap du som er speider er en del av? I år er det verdensspeiderleir i Japan, og i en slik sammenheng blir dette speiderfellesskapet synlig og tydelig for tusenvis av ungdommer fra mer enn 150 land.

Det at vi er så mange speidere i verden – 42 millioner totalt – gir oss mange muligheter til virkelig å gjøre en forskjell, og til å gjøre verden bedre, særlig når mange går inn for det samtidig! Tenkedagen 22. februar, World Thinking Day, er en dag for slike muligheter. Det er WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts), den internasjonale organisasjonen som alle jenter som er speidere er medlemmer av, som velger ut temaet for tenkedagen hvert år, men dagen er like viktig for gutter som for jenter!

Siden 2008 har WAGGGS hatt ett og ett av FNs millenniumsmål som tema for Tenkedagen. I 2015 er fokuset for Tenkedagen «Take action together». Temaet har utgangspunkt i det åttende og siste millenniumsmålet: Utvikle et globalt partnerskap for utvikling. Hva betyr det? For FN og medlemslandene handler det blant annet om internasjonalt samarbeid for å gi folk i utviklingsland bedre tilgang til billige medisiner og til kommunikasjonsteknologi, om tiltak for å slette u-landenes gjeld til i-landene, og om å legge til rette for flere og bedre arbeids- og utdanningsmuligheter for ungdom.

For WAGGGS betyr det kort sagt å lage og å styrke ulike former for samarbeid som gjør det mulig for jenter og unge kvinner å skape en bedre verden. Både lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt. Spesielt jenter mangler fremdeles ofte disse mulighetene, fordi jenter i en god del land verken får gå på skole, eller være med på å bestemme ting som angår dem.

Pengene som samles inn gjennom Tenkedagsfondet skal i år gå til WAGGGS sitt arbeid med dette millenniumsmålet. Tenkedagsfondet er opprettet for å hjelpe speidere i andre deler av verden nettopp med å skape et bedre samfunn rundt seg. Mottoet for Tenkedagsfondet er «A penny for your thoughts» – «En krone for dine tanker». Å samle inn penger til Tenkedagsfondet er å gi et bidrag til speideres arbeid for en bedre verden.

Tenkedagsheftet og forslag til aktiviteter om temaet finner du på tenkedagssiden til WAGGGS.

Ha en god tenkedag!

Alltid-beredt-hilsen

May-Britt Roald, speidersjef Norges speiderforbund og Anders Østeby, landssjef Norges KFUK-KFUM-speidere

Om internasjonalt samarbeid

Om speidingens sentral kjennetengn


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Referanser

Vet du mer om "Tenkedagshilsen 2015"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!