Tore Høye

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Tore Høye
Personalia
Tore Høye.jpg
Født: 10. september 1923
Bosted: Fredrikstad
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges Speidergutt-Forbund,
St. Georgs Gildene i Norge
Grupper: 6. Fredrikstad
Viktige verv: Landsgildemester
Artikler om Fredrikstad-distriktets speiding gjennom tidene, speidergrupper, kretser, avdelinger, leirer, hus, hytter, leirsteder, personer og litteratur

Alfabetisk: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÆØÅ Numerisk: 12345678910
Les mer om speidingen i Fredrikstad kommune Fredrikstad kommunevåpen.png

Verv

Ledergjerning

Speiderbakgrunn

Om Tore Høye

Allsidig skolemann Avisartikkel ved 80-årsdagen: [1]

Han spenner vidt og bredt, Tore Høye som i dag, onsdag 10. september, fyller 80 år. Lærer, speider, politiker, menighetsrådsleder og ikke minst familien er stikkord fra hans virksomme liv. Jubilanten er født i Farsund, som den eldste i en søskenflokk på tre. Familien flyttet senere til Langesund før de kom til Kråkerøy. Faren var ansatt i tollvesenet. Sønnen Tore valgte imidlertid den samme løpebanen som sin mor, nemlig skolen.
På grunn av krigen jobbet han først et par år som lærergutt ved Bjarne Aas' båtbyggeri i Fredrikstad før han flyktet til Sverige, inntil freden kom. Etter examen artium i 1947 var han lærer ved pensjonatskoler på Grimerud og Ballangrud, før han tok lærerskolen i Kristiansand, med eksamen i 1951. Deretter gikk veien til Ullevål skole, inntil han vendte tilbake til Fredrikstad og Nøkleby skole. I mellomtiden hadde han tatt kroppsøving ved Statens Gymnastikkskole, pedagogikk mellomfag og engelsk grunnfag ved Universitetet i Oslo (UiO). I 1967 ble han rektor ved Nøkleby, før han ble skoleinspektør i 1981. Denne stillingen hadde han til 1990, da han gikk av med pensjon. I 1977 tok han forresten 1.avd. juridikum ved UiO. Jeg er glad jeg var ansatt i skolen den gang og ikke nå. Det begrunner jeg med struktur og organisering, sier jubilanten, og tilføyer: I en periode var det også meget sterk konkurranse om lærerstillingene.
Ved siden av jobben i skolen har han vært engasjert i en rekke sammenhenger. Under tiden på lærerskolen var han et par år formann i Landslaget for Norske Lærerstudenter. Et par perioder var han representant for Høyre i skolestyret og bystyret i Fredrikstad. I årene 1982-1988 var han formann i byens 17. maikomité. Det samme vervet hadde han også i Gamle Glemmen Menighetsråd i perioden 1977-1982, blant annet i forbindelse med feiringen av kirkens 800-årsjubileum. Han understreker den store dugnadsinnsatsen som ble lagt ned for Kirkestua i Gamle Glemmen i disse årene.
De siste ti årene har han vært engasjert i Frimurerlogen, hvor han blant annet er med i sangkoret med ukentlige øvelser. Dette opplever jeg som givende, fremholder 80-åringen. Han nevner også slektsforskning, som har gitt han mye. Dette er mer spennende enn å løse kryssord, smiler han.
Dessuten må vi nevne: Tore Høye er en meget praktisk og nevenyttig mann. Han har innredet familiens hytte ved Oksenøya i Råde, og laget flere hytter på tomten, slik at det er blitt et flott tun. – Vi koser oss veldig her hele sommeren, sier jubilanten takknemlig, som understreker at hytta er et treffsted for hele familien, det vil si kona Liv, de tre barna og sju barnebarna. Høye er liker å lese, er musikalsk og ikke minst: har godt humør og er glad i å arbeide. Han har de siste årene skrevet 190 sider med erindringer fra eget liv. Jeg trener meg på skrivekunsten, humrer han. Selv om jeg har gjennomgått flere store operasjoner har jeg god helse, bemerker han. Feiringen har foregått i forkant av dagen. På selve dagen befinner ekteparet seg i Toscana i Italia.
Boe Johannes Hermansen

St. Georgsgildene

Tore Høye var aktiv i St. Georgs Gildene i Norge, og var landsgildemester fra 1967 til 1973. Nå er han med i St. Georgs Gilde. I perioden 1973 - 1978 fortsatte han som medlem i St. Georgs Gildenes Internasjonale Council.

Forfatterskap

Han har de siste årene skrevet 190 sider med erindringer fra eget liv

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om speiderarbeidet i Fredrikstad-distriktet

Les mer om speidingen i Fredrikstad-distriktet her.

Om St. Georgs Gildene i Norge

Les mer om St. Georgs Gildene i Norge SGGN-stoffmerke1.jpg

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Les mer om Norsk Speidergutt-Forbund NSF logo.jpg

Litteratur og lenker

Referanser

  1. Speideren nr 9 - 1939