Tore Høye

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 26. feb. 2023 kl. 13:52 av HallvardB (diskusjon | bidrag) (Om {{PAGENAME}})
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk
Tore Høye
Personalia
Tore Høye.jpg
Født: 10. september 1923 i Farsund
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad med flere
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund,
og St. Georgs Gildene i Norge
Grupper: 6. Fredrikstad
Verv: Landsgildemester

Verv og ledergjerning

Speiderbakgrunn

Om Tore Høye

Allsidig skolemann - Avisartikkel i Fredriksstad Blad, 10. september 2003 ved 80-årsdagen. [1] [3]
Tore Høye
Han spenner vidt og bredt, Tore Høye som i dag, onsdag 10. september, fyller 80 år. Lærer, speider, politiker, menighetsrådsleder og ikke minst familien er stikkord fra hans virksomme liv. Jubilanten er født i Farsund, som den eldste i en søskenflokk på tre. Familien flyttet senere til Langesund før de kom til Kråkerøy. Faren var ansatt i tollvesenet. Sønnen Tore valgte imidlertid den samme løpebanen som sin mor, nemlig skolen.
På grunn av krigen jobbet han først et par år som lærergutt ved Bjarne Aas' båtbyggeri i Fredrikstad før han flyktet til Sverige, inntil freden kom. Etter examen artium i 1947 var han lærer ved pensjonatskoler på Grimerud og Ballangrud, før han tok lærerskolen i Kristiansand, med eksamen i 1951. Deretter gikk veien til Ullevål skole, inntil han vendte tilbake til Fredrikstad og Nøkleby skole. I mellomtiden hadde han tatt kroppsøving ved Statens Gymnastikkskole, pedagogikk mellomfag og engelsk grunnfag ved Universitetet i Oslo (UiO). I 1967 ble han rektor ved Nøkleby, før han ble skoleinspektør i 1981. Denne stillingen hadde han til 1990, da han gikk av med pensjon. I 1977 tok han forresten 1.avd. juridikum ved UiO. Jeg er glad jeg var ansatt i skolen den gang og ikke nå. Det begrunner jeg med struktur og organisering, sier jubilanten, og tilføyer: I en periode var det også meget sterk konkurranse om lærerstillingene.
Ved siden av jobben i skolen har han vært engasjert i en rekke sammenhenger. Under tiden på lærerskolen var han et par år formann i Landslaget for Norske Lærerstudenter. Et par perioder var han representant for Høyre i skolestyret og bystyret i Fredrikstad. I årene 1982-1988 var han formann i byens 17. maikomité. Det samme vervet hadde han også i Gamle Glemmen Menighetsråd i perioden 1977-1982, blant annet i forbindelse med feiringen av kirkens 800-årsjubileum. Han understreker den store dugnadsinnsatsen som ble lagt ned for Kirkestua i Gamle Glemmen i disse årene.
De siste ti årene har han vært engasjert i Frimurerlogen, hvor han blant annet er med i sangkoret med ukentlige øvelser. Dette opplever jeg som givende, fremholder 80-åringen. Han nevner også slektsforskning, som har gitt han mye. Dette er mer spennende enn å løse kryssord, smiler han. Dessuten må vi nevne: Tore Høye er en meget praktisk og nevenyttig mann. Han har innredet familiens hytte ved Oksenøya i Råde, og laget flere hytter på tomten, slik at det er blitt et flott tun. Vi koser oss veldig her hele sommeren, sier jubilanten takknemlig, som understreker at hytta er et treffsted for hele familien, det vil si kona Liv, de tre barna og sju barnebarna. Høye er liker å lese, er musikalsk og ikke minst: har godt humør og er glad i å arbeide. Han har de siste årene skrevet 190 sider med erindringer fra eget liv. Jeg trener meg på skrivekunsten, humrer han. Selv om jeg har gjennomgått flere store operasjoner har jeg god helse, bemerker han. Feiringen har foregått i forkant av dagen. På selve dagen befinner ekteparet seg i Toscana i Italia.
Boe Johannes Hermansen

Ved 95-årsdagen i 2018, ble Tore Høye hyllet i Fredrikstad Blad, han ble beskrevet som skolemann, familiekjær, speider, politiker og menighetsrådsleder. Hemmeligheten hans for å oppnå så høy alder, var å ta en skje tran hver dag, samt å gå i trapper.[4]

Forfatterskap

Han har de siste årene skrevet 190 sider med erindringer fra eget liv.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund ISGF enkel.jpg St. Georgs Gildene i Norge Isgf logo.png Verdensforbundet ISGF

Litteratur og lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Speideren nr 9 - 1939
  3. Fredriksstad Blad.jpg Fredriksstad Blad, 10. september 2003.
  4. Fredrikstad Blad, 7. september 2018
Vet du mer om "Tore Høye"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!