Troppen deltar på JOTA

Fra Speiderhistorisk leksikon
Revisjon per 2. jul. 2024 kl. 11:23 av RoaldBerget (diskusjon | bidrag) (Ny side: JOTA Jamboree-on-the-air JOTA (Jamboree-on-the-air) er et årlig internasjonalt arrangement tredje helga i oktober. Første gangen var i forbindelse med speiderbevegelsens 50-års jubil…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk

JOTA Jamboree-on-the-air

JOTA (Jamboree-on-the-air) er et årlig internasjonalt arrangement tredje helga i oktober. Første gangen var i forbindelse med speiderbevegelsens 50-års jubileum i 1957. Under JOTA hjelper radioamatører over hele verden speidere med å kontakte hverandre, over kortbølgeradio. Senere har JOTI (Jamboree-on-the-internet) kommet til. Det ble arrangert første gang i 1996. Allerede i 1966 deltok 10. Drammen på sin første JOTA. Sendested var Hytta. Øivind Havik hadde en venn som i tillegg til å være bassist i Royal Garden Jazzband også var radioamatør. Så LA8BI Øivind Tangen var den radioamatøren som ledet sendingen. Opplegget var at radioamatøren opprettet kontakten, men så skulle speiderne prate med de man fikk kontakt med. Mange hadde mikrofonskrekk, og særlig det å snakke engelsk kunne være utfordrende. Men flere hadde stor glede av å prate med speidere andre steder i verden. Øivind Tangen ble vår faste radiooperatør de første årene vi var med. Men i 1971 dro Øivind til USA for å studere, og dermed sto vi uten radiooperatør foran denne høstens JOTA. Så fikk man høre at faren til en av gutta i troppen var radioamatør. Så via Geir Eriksen fikk vi kontakt med faren hans Leif Eriksen. Og etter en del overtalelse var det LA9OG Leif Eriksen som ledet sendingene under JOTA i 71. Han var også med under flere JOTA utover på 70-tallet. I denne perioden ble det byttet litt på, og til sammen syv forskjellige radioamatører har bidratt til en vellykket JOTA. Verdt å merke seg er at alle radioamatørene hadde med sitt eget radioutstyr. Antenner var det noen ivrige rovere med Svein Erik Sveia og Trond Berget i spissen som ordna med. Fra HV-huset på Muusøya fikk de masse kabel som de dro ut fra Hytta i et stort kvadrat. Seinere kjøpte gruppa inn en antennepisk som ble montert i ei bjørk ved siden av Hytta. Denne ble stjålet sommeren 1982, og det var også slutten for JOTA i 10.Drammen III. JOTA var et veldig populært arrangement, og var også noe av det første jentene fra Drammen III deltok på i det nye samarbeidet. Sendingene starta lørdag ettermiddag og varte til godt ut på kvelden. For førerpatruljen og RR-laget var det åpent for overnatting, og mange var nok mest opptatt av det sosiale denne helga. Søndag var Hytta åpen for resten av gruppa så også de yngste fikk oppleve JOTA.

Disse har stilt opp som radioamatører under JOTA på Hytta: LA8BI Øivind Tangen LA9OG Leif Eriksen LA2QR Roar Johannessen LA1LO Arild Raaen LA3UU Thor Myers LA8AV Egil Skudsvik LA1AR Brynjar Kvanlid