Ulvungearbeidet i Norges speiderforbund

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Gib - Gib - Gib - Vi vil: Gåb - Gåb -Gåb! høres fortsatt i speiderlokalene rundt omkring i Norge, selv om alle flokker ikke har Jungelboka og arbeider etter ulvungearbeidets prinsipper som ramme lenger.

Historie

Teksten er hovedsaklig hentet fra Ragnhild Hellstrøms Ulvearbeidet 1916 - 2006 og ulike speiderbøker/medlemsblader.


Kretsombudssamlinger / KROMS i Norges speiderforbund

23. april 1978 var sammenslutningen av Norsk Speidergutt-Forbund og Norsk Speiderpikeforbund et faktum. Norges speiderforbund starter her sin historie.

  • 1979 - Kongsberg
  • 1980 - Jeløya - den første etter sammenslåingen av forbundene. Nå var det igjen sektorsamling. Ledere her var: Kari Christophersen, Eva Bøhn, Inger Vi Gløersen, Wenche Håkonsen, Lita Jørgensen og Grete Viker. I tillegg 39 deltakere.
  • 1981 - Jeløya med 30 deltakere fra 21 kretser.
  • 1982 - Jeløya med 38 deltakere fra 26 kretser.
  • 1985 - Haraldvangen Denne gang var forbundsombudet: Eivind Strømman, Inger Hagen, Ingrid Frenning, Karin Kongsrud, Gudrun Steineger. I tillegg 40 deltakere fra 28 kretser.
  • 1986 - Skaugumåsen. Ledere; Gudrun Steineger, Bjørn Haraldsen, Torbjørn Aas, Karin Kongsrud, 32 deltakere.
  • 1987 - Moss . Ledere Gudrun Steineger, Elisabeth Evjen, Inger Sannes, Kine Klingberg. 28 deltakere fra 21 kretser.

Fra og med 1989 var samlingene felles for alle grener.

  • 1989 - Moss Ledere: Gjermund Stormoen, Inger Sannes og Kine Klingberg.
  • 1990 - Nøtterøy med 24 deltakere fra flokkene.
  • 1991 - Kristiansand med 28 deltakere fra flokkene.
  • 1998 - Knattholmen, Sandefjord med 17 deltakere fra flokkene.
  • 2000 - Arendal med 10 deltakere fra flokkene. Etter år 2000 gikk man over til å ha KROMS bare for lederombud, og kretsenes flokkledere Som man ser ble det en sterk økning av deltakelse på KROMS etter sammenslåingen. Det ble arbeidet hardt for å få lederne sammensveiset.

Ulve-Gilwell-trening

Ulvungearbeidet ble med i det nye Norges speiderforbund i 1981, Norges speiderforbund ut Slik gjør vi i ring og flokk som var basert på Arbeidsbok for ulvunger og Småspeiderboka fra Norsk Speiderpikeforbund


Merker i ulvungearbeidet

Norges speiderforbund har egne aktivitetsmerker med jungeltemaet i tillegg til de generelle for småspeiderarbeidet.

Ulvearbeidets seremonier og særeegenheter

Ulvehilsen

Det store hylet

Gib - Gib - Gib - Vi vil: Gåb - Gåb -Gåb!

Om opprinnelsen til det store hylet kan en lese fra www.speiderbasen.no: Vera Barclay, BP’s nære medarbeider, forteller at BP mente Vær Beredt var et altfor vanskelig valgspråk for de små. De strevde veldig for å finne noe annet passende. Til slutt kom hun til å tenke på at både ulvungenes og speidernes løfte begynte med ”Jeg vil gjøre mitt beste”. Hun foreslo for BP at de kunne bruke ”Gjør ditt beste” som valgspråk. BP godkjente dette med en gang, og dessuten omformet han dette til ”Det store hylet”. Han fant også ut at hylet kunne ropes slik at det minte om ulvenes hyl og bjeff.

Det store hylet skal:

- Bekrefte løftet - Bekrefte lojalitet overfor lederen - Være en hyldes til en gjest - Sirkelen minner om flokkens enhet.

HYLET 1. Ring dannes ved at Akela roper: FLOKK-FLOKK-FLOKK og småspeiderne svarer samtidig som de stiller seg i ring rundt Akela. Småspeiderne stiller kullevis med førstemann (pf.) og hjelper (p.ass.) på fløyene. Når alle er på plass slippes taket i hendene og alle står rett. Assistentene i flokken står ved siden av hverandre - utenfor ringen - og bak Akela.

2. Akela står med utstrakte armer. Når han/hun senker armene setter småspeiderne seg på huk. Småspeiderne sitter slik at fingertuppene på peke-og langfinger støtter seg på bakken mellom føttene. Tommelen låser lille-og ringfingeren. Peke og langfinger holdes tett inntil hverandre. Når alle småspeiderne har inntatt still-ingen som er forklart under pkt. 2 begynner ropet: Da sier Akela: Se dere godt for o ulver. Ungene svarer: A-KE-LA VI-VIL-GJØRE VÅRT BESTE! Den siste stavelsen utstøtes kort og gjallende, og samtidig springer alle opp og løfter hendene med to fingre i været på hver side av hodet så de ser ut som ulveører (fingrene sammen). Den førstemann (pf.) som Akela står vendt mot roper til flokken så høyt han kan: GIB-GIB-GIB (som betyr Gjør ditt Beste). Ved siste GIB føres venstre hånd ned mot siden, og den høyre hånd gjør speiderhilsen. Lederen hilser samtidig. Så roper flokken: VI-VIL-GÅB-GÅB-GÅB (som betyr: Gjøre vårt Beste). Etter det siste GÅB føres også høyre hånd ned til siden, og småspeiderne står rett for å høre hva lederen har å si.

Hefter og bøker i ulvungearbeidet

Minner og utklipp

Om merker etter tema og ulike forbund

Om speidingens særtrekk


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

Vet du mer om "Ulvungearbeidet i Norges speiderforbund"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!