Årsmelding for 2015 i 5. Fredrikstad speidergruppe

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Artikler om Fredrikstad-distriktets speiding gjennom tidene, speidergrupper, kretser, avdelinger, leirer, hus, hytter, leirsteder, personer og litteratur

Alfabetisk: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÆØÅ Numerisk: 12345678910
Les mer om speidingen i Fredrikstad kommune Fredrikstad kommunevåpen.png

Årsmelding for 2015 i 5. Fredrikstad speidergruppe

Ved årsskiftet 2015/2016 var det 13 medlemmer i gruppen, det samme som i fjor. Gruppen samarbeider tett med 4. Fredrikstad speidergruppe, hvor også en del av ledere har dobbelt medlemskap. Gruppen leier speiderstedet Pernes til de fleste av sine småspeidermøter og bidrar der med dugnader og en liten årsleie.

Gruppeleder gjennom året har vært Anne Kristine Bangor Sørensen, flokkledere har vært Kristian Oliver Sørensen og Silje Amalie Augdahl, inntil september, Gunnar Stromness-Andresen etter dette, flokkassistent fra høsten har vært Joakim Tangen Peersen, gruppeassistenter har vært Åshild Stromness-Andresen, Lasse Kristiansen og Gunnar Stromness-Andresen, sistnevnte er gruppens sekretær og har ivaretatt gruppens interesser i krets og speiderråd som sekretær.

Gruppen har har vært høyst deltagende i og fulgt opp Fredrikstad Speiderråds arbeid gjennom 2014. Gruppen har samlet en god del historie i Speiderhistorisk leksikon, Speidermuseets wiki-sider.

Gruppen har også sendt aktuelle nyheter til NSF og lokalmedia og med dette forsøkt å være synlige. Gruppen har en egen hjemmeside. Facebook-siden deles med samarbeidsgruppen 4. Fredrikstad, med bra respons, med bilder av aktivitetene i etterkant. Meldingssystem pr. mobil, «Sveve», for hver enkelt aktivitet er gjennomført fra januar 2015.

Gruppen har ikke fått full uttelling i sitt medlemspotensiale ennå, men vektlagt de medlemmene som til enhver tid er tilstede på aktiviteter. Dette har gitt ledere en trygghet i arbeidet. Flokkleder Kristian Oliver Sørensen og etter september, Gunnar Stromness-Andresen har vært de som har fulgt opp småspeiderne jevnligst.

Gruppens økonomi er tilfredsstillende ut i fra dagens aktivitetsnivå, med årlige midler fra Fredrikstad kommune og Frifond, se eget regnskap. Beate Molander har vært regnskapsfører og Anne Kristine Bangor Sørensen har vært kasserer i dette året.

For gruppestyret, Fredrikstad, 23. mars 2016

Anne Kristine Bangor Sørensen, gruppeleder

Aktiviteter speideråret 2015

Vi deltok på en utvidet gruppeledersamling 6. januar, hvor hovedtrekkene i første halvår ble gjennomgått og diskutert. Møtet var lagt til Speiderhuset, Damyr. Forbundets koordinator for Friluftslivets år, Jørgen Moland, var invitert og orienterte om aktiviteter dette året, samt hadde en workshop om aktivitetene «Hundremeterskogen» og «Mitt klatretre», som NSF hadde arbeidet frem, sammen med en utstyrspakke med kniver, sag og øks.

Gruppa startet året med et planleggingsmøte 7. januar hos Åshild Stromness-Andresen og Sigmund Andersen. Alle ledere tilstede, hvor det første halvårets planer ble lagt.

14. januar startet vi medlemsåret med tradisjonell juletrebrenning i Pernes og halvårsinfo med foreldre. Godt oppmøte.

21. januar tok vi en spennende tur til «Ulvehiet», småspeidernes eget sted i skogen ved Neskilen.

28. januar var vi i Kongstenhallen, hvor vi badet og trenet på livredning.

4. februar hadde vi speidermøte i Pernes og hadde en spennende refleksløype.

9. februar var vi fem av i alt 120 av distriktets bevere og småspeidere på karneval, i tillegg til 35 ledere, i regi av Kjølberg MS regi. Oppgaver ble fordelt på alle gruppene og foreldre hjalp til på kjøkkenet. Småspeiderne fikk gå rundt på de postene de ønsket, med blant annet limbo, stollek, ballonglek, disko og «den vandrende pingvin». Etter at energien fikk utløp, ble det servering og avslutning med «pinjata».

12. februar var det livredningskurs i kretsens regi, og fra oss deltok en leder og fikk sitt livredningsbevis - vann.

Tenkedagen 22. februar falt også i år sammen med vinterferien og det ble ikke gjort noe spesielt fra gruppens side i år.

25. februar valgte patruljene selv temaet og dro på Lazerworld. Senere samme aften hadde vi gruppetingets årsmøte, med valg, utnevninger, regnskap og budsjett.

4. mars hadde vi et speidermøte i Pernes, hvor vi tok Primitiv mat-merket.

Kretstingets 36. ordinære årsmøte ble avholdt 10. mars og vi stilte tre delegater. Lasse Kristiansen ble slått til ridder av Purpurroseordenen.

18. mars hadde vi speidermøte med øks og kniv som tema og i tillegg en veddugnad.

25. mars hadde vi zip-line i den lille banen i Pernes. Dette var meget populært, hvor mange testet dette for første gang.

Kretsleir for bevere og småspeidere ble planlagt i et møte 26. mars, hvor leirsjef Bjørn Erik Simensen, Fredrikstad MS la fem sine planer for «Camp Pernes» for kretsens flokkledere.

8. april spilte vi paintball i Pernes.

11. – 12. april hadde vi overnattingstur i Pernes, med 4. Fredrikstad.

Søndag 12. april var det vaffelsøndag med mye turfolk og godt salg.

På speidermøte 15. april i Pernes trente vi på teltslagning og hadde en mindre huggorm-safari.

Speideraksjonen var i år ikke prioritert fra vår side.

22. april feiret vi St. Georgsdagen med 4. Fredrikstad i Pernes, med påfølgende fotografier til «Mitt klatretre».

29. april hadde vi livline som tema for speidermøtet i Pernes.

6. mai padlet vi med våre nye kanoer, med 4. Fredrikstad i Neskilen, Pernes.

17. mai og deltakelse i flaggborg var i år ikke prioritert fra vår side.

20. mai hadde vi skattejakt med GPS i Pernes-terrenget.

27. mai var det strandhugg i Guttormsvauen, Hvaler med bading og grilling.

31. mai hadde vi tilbud om fugletitting i Sorgenfrigropa, med en håndfull fremmøtte,

2. juni var det sommeravslutning for gruppeledere, i Gildesalen på Speiderhuset, Damyr. Her fikk vi en smakfull bevertning i form av pølser med tilbehør, med Garshols løkoppskrift, sosialt samvær og løs diskusjon. Vi oppsummerte det første halvår og så litt inn i neste halvår, samtidig som årsmøtet for Fredrikstad Speiderråd ble avholdt.

3. juni hadde vi en hyggelig sommeravslutning for medlemmer og foreldre i Pernes.

105 småspeidere, hvorav fire fra oss, 40 rovere og ledere, fra alle kretsens flokker hadde en minnerik leirhelg i Pernes 5. - 7. juni. Leirsjef Bjørn Erik Simensen, Fredrikstad MS hadde laget et nytt og spennende opplegg, med sirkus og tivoli som tema. Artige leirbål, kanopadling, zipline, sjonglering, natursti, t-skjortetrykk, boder med ulike aktiviteter hvor en fikk brukt sine tildelte Pernes-dollarene på ballkast, luftgevær, sukkerspinn, slush og mye annet ble en suksess. Noe variert vær og mye nedbør fikk vi også oppleve, men med et stort sirkustelt og påpasselige ledere, mestret ivrige småspeiderne også dette. Takk til alle som bidro til en fin-fin speiderhelg!

19. august hadde vi oppstartsmøte i Pernes med godt oppmøte og noen nye medlemmer. Samme aften hadde vi gruppeting og planleggingsmøte i Pernes, i tillegg til dugnad.

24. august var det gruppeledelsessamling på Speiderhuset, Damyr, hvor høstens nærmeste arrangementer ble diskutert og informert om. Vi stilte med en leder.

2. september var temaet sopp for speidermøtet i Pernes, med godt engasjerte speidere og en smak på en forberedt sopprett.

9. september deltok småspeiderne på Speider-tivoli med andre små og store speiderne i Fredrikstad til felles aktiviteter og moro! 5. Fredrikstad bidro sammen med 4. Fredrikstad.

16. september padlet vi i kano og lærte om sikkerhet rundt dette, i Neskilen, Pernes.

19. – 20. september hadde vi overnattingstur i Pernes, i forbindelse med Turdagen 20. september, hvor vi hadde aktiviteter og vaffelsøndag med godt besøk i Pernes.

23. september hadde vi zip-line i den lille banen i Pernes.

7. oktober hadde vi kart og kompass, i tillegg til GPS i Pernes.

14. oktober hadde vi et vellykket bålekspertmøte i Pernes.

21. oktober hadde vi en realistisk førstehjelpsøvelse i Pernes.

Kretstingets halvårsmøte 22. oktober var i Petrikirken med en fremmøtt fra oss og hvor speiderstyrets kontaktperson Vidar Nyløkken Hagen tildelte NSFs hederstegn til Gunnar Stromness-Andresen.

28. oktober ble matkunnskapene fulgt opp i et speidermøte med høstsuppe som tema.

4. november var det speidermøte i Pernes, med refleksløype.

11. november hadde vi et knuteekspert-møte i Pernes, med utdeling av merker. I tillegg ble lederne Eilen Dyrdahl, Jan Petter Sørensen og Sigmund Andersen tildelt NSFs æreskniv utdelt.

18. november hadde vi temaet øks- og kniv i Pernes, med utdeling av merker.

Søndag 22. november var det et ekstra møte, for at medlemmene kunne få testet ut den nye 180-meters ziplinen i dagslys. Denne går over hele Pernesjuvet og er lagt mye midler og dugnadsarbeid i.

Bjørn Gabrielsen og Fredrikstad FSK sørget enda en gang for fullsatt kinosal av distriktets småspeidere med sin tradisjonelle pizza- og kinoaften 24. november, hvor 125 småspeidere og et tjuetalls ledere deltok, filmen var «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin».

Den tradisjonelle Senke skuldrene ble arrangert 1. desember, med omtrentlige 100 rovere og ledere på Menighetssenteret, Gressvik og fikk et fengende og engasjerende foredrag av Jarle Andøy. I tillegg til en liten quiz og herlig mat, gjorde dette til en fin aften for de fremmøtte.

2. desember klatret vi på Gekko klatring i den «andre byen», godt oppmøte på et flott sted.

9. desember rundet vi av speideråret med julegrøt og nissejakt i Pernes, med speider, rovere, ledere og foreldre.

Ledere og foreldrekontakter hadde en fin helg i sammen med 4. Fredrikstad på et førjulsseminar på Tredalen hele tre dager til ende, 18. – 20. desember.

Referanser

<references>