Øystein Gonsholt

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Øystein Gonsholt
Personalia
Født: 1. august 1963 (60 år) i Skien kommunevåpen.png Skien
Bosted: [1] Ringsaker kommunevåpen.png Ringsaker
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges speiderforbund
Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: Ringsaker,
6. Skien BSK og Siljan NMU
Verv: leder av Speidermuseet

Øystein Gonsholt (født 1. august 1963)

Verv og ledergjerning

Speiderbakgrunn

Øystein Gonsholt ble speider midt på 1970-tallet, som rover i 6. Skien BSK speidergruppe.

Om Øystein Gonsholt

Hederstegn og utmerkelser

Sølvulven tildelt i 2018 under Speidertinget 2018, med denne begrunnelsen:

Kandidaten er født i 1963, og ble speider midt på 70-tallet, som rover i Skien BSK speidergruppe. Etter noen års pause, ble han aktiv igjen i 1995, som leder i troppen i Siljan NMU speidergruppe. I 1997 ledet han troppen på landsleiren Austrått. Ti år seinere begynte han som leder i Ringsaker speidergruppe, hvor han nå er gruppeleder. I 2003/2004 tok han Trekløver-Gilwellkurset, og et par år senere ble han ledertrener. Siden da har han flere ganger vært en del av kursstaben på Trekløver-Gilwell, også som leder for denne. I dag er han aktiv ledertrener i Mjøsklubben. Han var medlem av Sverveli-troppen, som hadde ansvar for halvårlige samlinger og dugnader på NSFs kurssted Sverveli fra 2005 fram til stedet ble solgt i 2010.
Han er unikt interessert i historie, og spesielt i speiderhistorie. Gjennom årene har han samlet store mengder med fakta og detaljer om speidingens grunnlegger Robert Baden-Powell og bakgrunnen for speiderbevegelsen. Han har lykkes med å få tilgang til mye ukjent materiale, blant annet om Baden-Powells liv og familie. Innsamlingen er en kjær virksomhet for kandidaten – ingen ferietur uten at noe nytt om Baden Powell eller speidingens historie er oppdaget.
Med denne interessen for speiderhistorie, er en tilknytning til Norsk speidermuseum opplagt. Kandidaten har vært NSFs representant i styret for museet siden 2008, altså i ti år nå. Han har vært ansvarlig for, og bidragsyter til, Speidermuseets historiske tidsskrifter like lenge, og har bemannet Speidermuseets stand på alle NSFs og KFUK-KFUM-speidernes landsleire siden 2009. Han sitter nå som leder av museets styre på sjette året. Det vil si, han sitter ikke mye: Han er svært engasjert og grundig i alt han gjør, ting sjekkes og ordnes i siste liten, og typisk kan man høre et «skal bare» fra denne mannen. Han kan godt beskrives som en tidsoptimist. Hjertet hans banker sterkt for speidingen i mange ulike sammenhenger, det kan synes som om speidingen er selve livet. Øystein Gonsholt tildeles NSFs utmerkelse «Sølvulven» for sin omfattende, iherdige og stadige innsats for speidersaken. [2]

Forfatterskap

Utklipp og minner

Mer om

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbunds sentrale organisering Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Oppl. fra Forbundskontoret, ved kommunikasjonskonsulent Kirvil Kaasa, november 2018
  3. Andre folk til nytte være - God Tørn i speidingen, 2016, Øystein Gonsholt og Carsten Pihl
  4. Speiderhistorisk skrift nr. 28 "Baden-Powells fisketur i Sverige og Norge 1927", Øystein Gonsholt, Speidermuseet, 2021.
  5. Foto privat i Øystein Gonsholts eie.
Vet du mer om "Øystein Gonsholt"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!