Øyvin Lang

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Øyvin Lang
Personalia
Øivin Lang.PNG
Alt. navn: Carl Øivin Lang
Født: 29. januar 1913
Bortgang: 29. august 2005
Bosted: [1] Bærum kommunevåpen.png Bærum, Flekkefjord kommunevåpen.png Flekkefjord
og Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
og Norges KFUM-Speidere
Verv: korpssekretær

Verv og ledergjerning

Speiderbakgrunn

Om Øyvin Lang

Aftenposten skriver i en notis 29. januar 1988: [2]

"85 år I dag: Sogneprest Carl Øyvin Lang, Glimmerv. 7, Gml. Fredrikstad. Lang har bl.a. vært ansatt i forskjellige stillinger i Norges Kristelige Ungdomsforbund (KFUM), virket som lektor og var fra 1961 sekretær og leder i "Kristen Innsats for uløste oppgaver" under Bispedømmerådenes Fellesråd/Kirkerådet. I 1968 ble han utnevnt til sogneprest i Østre Fredrikstad, og virket her til 1981, da han fikk avskjed i nåde. Han fortsatte som vikarprest i Borg bispedømme og skal være i Sarpsborg prestegjeld frem til juni i år."

Øyvin Lang var sønn av den svenskfødte gullsmedsvenn Karl Johan Lang og Helene Therese Rognstad. [3]

Øyvin Langs søster Ingrid Lang var aktiv i Norges KFUK-speidere. [4]

Øyvin Lang var gift med Hild Prudence f. Grønlind, men kalt Tullik Lang. [5]

Hederstegn og utmerkelser

Forfatterskap

Minneord

Minneord i Aftenposten 6. september 2005: [8]

Sogneprest Øyvin Lang døde 29. august, 92 år gammel. Han ble født i Bærum, studerte teologi og ble en av kirkens betydelige personligheter.

De første krigsårene arbeidet han som avdelingssjef for oljefyring. Med bakgrunn fra Norges KFUK-KFUM ble han kretssekretær i Namdalen fra 1942 og ut krigsårene. Han hadde også gudstjenester på bedehusene. Lang var også med i illegal virksomhet. Etter krigen var han forbundsleder i KFUM fra 1945 til 47, planla og ledet speiderarbeidet og skrev boken «Speiderliv». Han var alltid speider i sitt sinn. Frem til 1950 var han sekretær i Triangelforlaget og vikarprest i Oslo.

Så flyttet de til Flekkefjord der han etter hvert ble sogneprest. I 1961 ble han kalt til å lede «Kristen innsats for uløste oppgaver». Hans arbeid utviklet dette til Den norske kirkes offisielle organ «Bispedømmenes fellesråd/Kirkerådet». Fra 1968 var han sogneprest i Østre Fredrikstad til han ble pensjonist i 1977. Han var en aktiv pensjonist, etterspurt som vikarprest helt til han selv sluttet, nær 90 år gammel. Han tok seg tid til mennesker, var nær og hadde et tydelig kristent vitnesbyrd. Da Borge og Torsnes ønsket å gi menighetsbladet en mer utadrettet profil, påtok Lang seg redaktøransvaret fra han var 79 til 84 år gammel. Hans ungdommelige sinn, store kapasitet og gode lederegenskaper gjorde at dette ble vellykket. Han var ofte i kirken, trofast og blid. Når store begivenheter skulle markeres, gledet vi oss over å benytte Øyvin Lang.

I tillegg til håndbok for speidere skrev han lederlitteratur, var redaktør i Norsk Gutteblad, Ny Dag, formann for årbokredaksjonen i Borg bispedømme og mye annet. Hans formuleringsevne var eminent, til glede for lesere og lyttere. Øyvin Lang var gift med Tullik. De var til støtte og glede for hverandre inntil hun døde i 1995. Hjemmet var gjestfritt, ofte fylt med gode venner. Folk var alltid beriket etter samvær med Øyvin Lang. Han var behagelig, kunnskapsrik og vis. Våre tanker går nå til barna Siri, Hanne og TK med familier. Vi ønsker å delta i sorgen, og å dele det kristne håp Øyvin selv trofast og utrettelig formidlet til dem og til oss alle.

MAY BRITT og BJØRN SVERRE KOLSHUS

Utklipp og minner

Ukens artikkel

Øyvin Lang er presentert slik i ukens artikkel, uke 5, 2023 i Speiderhistorisk leksikon:

Uke 5, 2023

Øivin Lang

Øivin Lang ble født for 110 år siden.

Han ble født 29. januar 1913. Norges kristelige Ungdomsforbund besluttet 28. juni 1945 og opprette Norges KFUM-speidere som eget speiderforbund. I det første forbundsstyret var Øivin Lang med. Han laget boken Speiderliv som ble utgitt i 1947 og skulle være Norges KFUM-speidere sin håndbok. Han var bl.a. også redaktør for medlemsbladet Norsk Gutteblad.

Vet du mer om Øivin Lang og hva han bidro med i speiderarbeidet? Bidra du også! [2]

Les mer om Øivin Lang.

Mer om

Norges KFUM-speidere.png Norges KFUM-Speidere Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund Dikter-aktivitetsmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speidingens skrevne og visuelle kilder

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Aftenposten-logo.png Aftenposten, 29. januar 1988.
  3. Wikipedia liten logo.png Opplysninger fra norsk og int. wikipedia.org [1].
  4. Opplysninger fra Øyvin Langs sønn T K Lang, 2013
  5. Opplysninger fra Øyvin Langs sønn T K Lang, 2013
  6. Opplysninger fra Øyvin Langs sønn T K Lang, 2013
  7. Boken/heftet finnes hos Speidermuseet på Laksevåg
  8. Aftenposten-logo.png Aftenposten, 6. september 2005.
  9. 9,0 9,1 Øivin Langs album, skannet av Håkon Viggo Hansen, overlevert Speidermuseet.
  10. 1. Glemmen KFUM Speidergruppe 1945 - 2003, Ralph Frantzen, 2003.
Vet du mer om "Øyvin Lang"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!