2. Kristiania - Om kretsbannerkonkurranse i Oslo på 1920-tallet

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png
Les mer om speidingen i Nittedal kommune Nittedal kommunevåpen.png

Sverre Dahls speiderfortellinger

Sverre Dahl var i mange år speider i 2. Kristiania og senere leder for foreldreforeningen i 4.Fredrikstad. Han har skrevet sine speiderminner i 4. Fredrikstads speideravis Varden, 4. Fredrikstad og senere i Speideren. Vi har samlet disse og du kan lese mer om disse her.

2. Kristiania - Om kretsbannerkonkurranse i Oslo på 1920-tallet

Tegning av KRAKOS i Nittedal.
Sverre Dahl hadde en serie på 4 artikler om tiden i 2. Kristiania, først i speideravisa Varden, 4. Fredrikstad, så i Speideren. I den tredje artikkelen forteller han om en bannerkonkurranse i Oslo kretsKRAKOS på 1920-tallet med 2. Kristiania

Har dere lyst til å høre mer om speiderlivet i Kristiania da jeg var med, så kan jeg fortelle om en kretskonkurranse i begynnelsen av tyveårene. Vi skulle starte fra speiderhytta i Nittedal søndag morgen.

Lørdag ettermiddag møtte de forskjellige lag opp på hytta til en hyggelig leirbålsaften rundt peisen. Kretssjefen var dengang malermester Jensen, og Lykken og kadett Knudsen, (nå oberst), hadde arrangementet. Det var tatt ut en patruljefører og et lag på 4 fra hver tropp, og dengang var det bare 10 tropper i Kristiania.

Etter en kort andakt søndag morgen, stilte de 10 lagene opp til start. Vi skulle gâ etter kart og kompass fra hytta i Nittedal og til Oslo. På veien skulle vi passere 5 poster som vi fikk oppgitt etter hvert, og på disse postene ñkkl vi en del oppgaver å løse. Det var satt opp en idealtid på hver etappe, og patruljen skulle gå samlet. Vi startet med tre minutter mellom hvert lag for å få litt avstand. Vi skulle ha ryggsekker med og kokekar.

Det er jo vanskelig nå å huske alle de forskjellige ferdigheter vi ble prøvet i, men jeg kan nevne noen. En av de minste i patruljen skulle slå tre forskjellige knuter under et teppe. Et annet sted skulle vi heise et flagg på halv stang. Det var jo ikke alle som husket at flagget først skulle helt opp og så fires ned igjen på halv stang. Ellers kan jeg nevne surring av en brukket stav, semafor og morse, avlesning og sending på tid. Koking av middagsmat hørte også med i konkurransen. Jeg kan huske at vi ved en post ñkk 0,4 poeng i trekk på grunn av to smygestoler på ryggsekken som ikke var benyttet. Orden skulle det være!

På siste post skulle vi spjelke lárben og lage skibåre og dra en av karene ned til siste post. Tilslutt skulle patruljeføreren skrive en rapport om turen og besvare en del spørsmål Denne måtte leveres samme aften, eller postlegges hvis en bodde langt fra innleveringsstedet.

Troppen vår ble nummer tre i konkurransen, men det som gledet troppsføreren vår, speidersjefen Gasmann, var et diplom vi fikk for den beste speidermessige oppførsel. Lederne hadde festet seg ved vår oppførsel på speiderhytta, og det som hadde imponert lederne mest var at hver gang vi kom til en post, stilte vi opp på geledd og hilste og meldte ifra hvilket lag det var som kom.

Lenker

Referanser