25. Oslo

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
25. Oslo speidergruppe
tidl. 25. Kristiania
NSF logo.jpg
Stiftet: 11. april 1921
Krets: Oslo krets (NSF)
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Fylke: Oslo
Er en nedlagt speidergruppe.
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png

Område

Historie

1911: 6. Kristiania Tropp ble stiftet av Vålerenga KFUM`s gutteavdeling i 1911 med ingeniør Ellef Ramnæs som leder. Arbeidsvilkårene var godt tilrettelagt, og troppen hadde regelmessige møter i Ingeborggaten 8. Få år etter starten var troppen så sterk at den kunne avse krefter til å danne en ny tropp. Hans Angell og Thormod Føyen gikk da ut fra 6. Kristiania og stiftet 1. Bryn. Arbeidet i 6. Kristiania stanset i 1918 på grunn av ledermangel, men ble tatt opp igjen i 1921 ved stiftelsen av 25. Kristiania. [1]

1929: I 1929 er det totalt 50 medlemmer av troppen. [2]

1936: I 1936 var troppen med i 5. Oslo avdeling (Norsk Speidergutt-Forbund) i Oslo krets (Norsk Speidergutt-Forbund). [3]

1945: I Femti år for norske gutter i artikkelen Fredssak i ufredstid av John H. Larsen Røsto om 25. Oslo og krigsutbruddet:

Utsnitt forside femti år for norske gutter.JPG
8. april 1940 - troppens årsfest, ikke noe stort jubileum, men en koselig, Vellykket samling av ulvunger, speidere, røvere, foreldre og gamle venner av troppen. Vi pleide alltid å ha en ekstra prat før vi gikk hver til vårt. Teamet som hadde drevet det hele opp hadde ingen universaloppskrift, men hadde fått oppleve den lykke som ligger i alt godt arbeid basert på samvirke og respekt for andres meninger. Praten forlot nokså snart de vante baner, det hadde vært en dag full av inntrykk. Den vellykkede festen greide ikke å dekke over at noe uavvendelig holdt på å skje. Vi fant oss selv i en sen kveldstime på et lite konditori, og praten gikk om alt som hendte ute i verden, hva vi gjorde og ikke gjorde her på berget, og spørsmålet: når kommer de?
Vi pratet oss inn i 9. april, og rakk vel også hjem, men heller ikke mer. Så gikk Norge inn i den store prøve. Med eller mot vår vilje var vi alle med, ikke alle var helter, og ikke alle som fikk øve stordåd hadde tenkt seg den vei, men sjansen til å gjøre en god tørn kom til alle. Utover våren gjorde våre speidere tjeneste som brannvern i samvirke med brannvesenet. Vi la stor vekt på førstehjelp og beredskap i treningen, og vi så klart for oss at det ville komme en dag med nye prøvelser. Likevel fikk vi drive vårt speiderarbeid uhindret lenger enn noen kunne tenke seg. Det var vel større ting å bale med for dem som ville styre landet i den nye tid. Imens så vi det slik at flest mulig av stedets gutter måtte få oppleve speiding, med trening av kropp og sjel, med patruljeliv og samarbeid som hovedpunkter i programmet, med speiderlov og speiderløfte som basis for all trening.
Les hele artikkelen Fredssak i ufredstid av John H. Larsen Røsto. [4]

1971: Benevnes som en tropp i Lillomarka avdeling, Oslo krets (NSF) i 1971. [5]

Ledere

Gruppeledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]
Troppsledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
John H. Larsen Røsto 19351936 [7] [8]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]

Pinse- og sommerleirer

Årstall Gruppens pinse- og sommerleirer Antall deltakere Referanser
1932 Landsleir Mandal 1932 (Norsk Speidergutt-Forbund) 19 deltakere [11]
1948 Landsleir Mandal 1948 (Norsk Speidergutt-Forbund) 16 deltakere [12]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Hytter og hus

Se også artikkelsidene om andre Speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Utklipp og minner

Om Oslo

Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Les mer om Norsk Speidergutt-Forbund NSF logo.jpg

Eksterne lenker

Referanser