3. Skien

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
3. Skien speidergruppe
NSF forbundsmerke 2013 i stoff.jpg
Stiftet: 14. april 1914 (110 år) [1][2]
Krets: Grenland krets (NSF)
tidl. Grenland krets (NSF)
Forbund: Norges speiderforbund
tidl. Norsk Speidergutt-Forbund
Kommune: [3] Skien kommunevåpen.png Skien
Fylke: [3] Vestfold og Telemark fylkesvåpen.png Vestfold og Telemark
Dette er en aktiv speidergruppe. [4]

Område

De aller første 3. Skien-speiderne, 1914, foto fra gruppens hjemmeside

Gruppen holder til i Ungdomshuset i Holbergs gate 3, Skien, Vestfold og Telemark.

Speidergruppen i dag

SitatVi legger vekt på et godt og inkluderende miljø med lek og kameratskap
og modning til ansvar gjennom friluftsliv etter patruljemetoden.
Sitat
Fra gruppens hjemmeside: –

Gruppen forteller om seg selv på gruppens hjemmeside:

Med stiftelsesdato 14. april 1914 er 3. Skien den eldste speidergruppa i Skien og Grenland og en av de eldste i landet. Men alderen tynger oss ikke, for vi er også den største gruppa i byen, med god tilvekst nedenfra og medlemmer som blir lenge. Ved stiftelsen var vi to patruljer fra Bakken og én fra Duestien, og helt siden den gang har vi rekruttert fra hele byen. Vi er tilsluttet Norges Speiderforbund direkte, dvs. uten særlig tilknytning til noe kirkesamfunn eller religiøs ungdomsorganisasjon. Vi legger vekt på et godt og inkluderende miljø med lek og kameratskap og modning til ansvar gjennom friluftsliv etter patruljemetoden. Derfor prøver vi å bruke forbundets treningsprogram. Vi har lokaler i Ungdomshuset i Holbergs gate 3 vis à vis Skien kirke, men drar på tur så ofte vi kan og holder møtene ute hele sommerhalvåret og ca. annenhver uke om vinteren. Tirsdager kl. 18.00 – 19.30 (20.00 for utemøter) er fast møtetid for alle.

Gruppa er delt i tre alderstrinn:

I flokken er det småspeidere fra ca. 8 år, som møtes hver tirsdag under myndig ledelse av Akela, Bagheera og Baloo. De har gjerne én overnattingstur i året, gruppeturen i oktober sammen med resten av 3. Skien. I september er de på felles dagstur med de andre småspeiderne i Skien, og i april er de med i Kampen om Shere Kahn skinn, småspeidernes kretskonkurranse.

I troppen er det speidere fra ca. 10 år, som også møtes hver tirsdag. Det første året er man aspirant og lærer mye som er viktig på tur. Deretter blir man høytidelig tatt opp som speider og blir med i en patrulje. Vi har i dag patruljene Skogdue (jenter), Ørn, Jerv og Bever (gutter). Så langt som mulig driver patruljene seg sjøl med den eldste og mest erfarne speideren som patruljefører, og de drar på minst én tur uten voksne ledere hvert halvår. De eldste i troppen, patruljeførerne og assistentene deres, er også med i førerpatrulja, som er med og legger opp programmet for troppen og har egne turer. Hele troppen sammen drar på to-tre turer hvert halvår — i telt eller gapahuk, til hytta vår ved Venstøptjenn eller til Skiensspeidernes hytte ved Heivannet — og på en lengre leir hver sommer. Ellers er det fellesarrangementer for Skien og Grenland, særlig Skiensspeidernes Høsthaik i september og Kretsbannerkonkurransen i april.

Roverlaget vårt heter Troll, og er for dem over 16 år. De drar til fjells, på kino, til hytta si ved Frotjenn eller på landsarrangement som 5-kamp og Roverstevne. Roverne er gjerne også med som ledere i flokken og troppen. Dette er en del av roverprøva, som gir rett til å bære grønne skulderklaffer.

Det er faktisk også et fjerde alderstrinn i gruppa: Gamle speidere som møtes under navnet Mimregjengen.

Glimt fra historien

Fra Grenland krets 1918 - 2013 av Ragnhild og Arvid Hellstrøm kan vi lese om 3. Skien:

Grenland 1918 2013.JPG

Den eldste av speidergruppene i Skien er 3. Skien. Allerede 14. april 1914 [1][2] slo to patruljer, en fra Bakken og en fra Duestien, seg sammen under ledelse av Karl Thunes. I 1915 ble gruppen tatt opp i Norsk Speidergutt-Forbund. I 1918 var speiderforbundets sekretær, Birger L. D. Brekke i Skien og han anbefalte at troppen gikk inn i Skien Ynglingeforening. Nå var det allerede to tropper i foreningen og dermed fikk den eldste troppen betegnelsen 3. tropp.

3. Skien har i alle år vært en aktiv speidergruppe noe hele to jubileumsbøker kan berette om. Mange kjente Skiensborgere har vært ledere i kortere eller lengre tid i gruppen. Et navn som går igjen i flere år var Omar Salomonsen. 1. mars 1949 ble 3. Skien ulveflokk stiftet med Astrid Nikolaisen (Pedersen) som den første Akela. Året etter overlot hun stafettpinnen til Berit Gundersen. Berit ledet flokken i 15 år. I dag er det Berit og Pers datter, Inger Lunden, som leder flokken. Flokken har vært i kontinuerlig drift i alle år siden starten. Roverlaget "Troll" kom til 7. desember 1950 med Erik Røed som den første lagleder. Laget kan se tilbake på over 60 års regelmessig drift.

Ledere kommer og går, noen for kortere periode - andre for lengre. 3. Skiens første gruppeleder for en fullt utbygget gruppe var Erik Røed. I syv år var han gruppens øverste leder. Erik gjorde en stor innsats i sin gruppe men blir like mye husket for arbeidet med gjenreisningen av speiderhytta ved Heivannet. Alt fra første stund var Erik en drivende kraft i dugnadsarbeidet. Ofte gikk turen direkte fra nattskift på jernbanen opp til Heivannet. Han sparte aldri på kreftene for at hytta skulle bli ferdig snarest mulig slik at speiderne igjen kunne legge sine turer til hytta. Gruppelederstillingen ble i 1957 overtatt av Per Gundersen. Per hadde vært leder i 3. Skien helt fra 1950. I 43 år ledet han "3. Skien-skuta" og drev gruppen frem til en av de beste i avdeling og krets. Ved sin avgang i 2000 ble han hedret med Kongens Fortjenstmedalje for sin innsats for speidersaken og 3. Skien i særdeleshet.

En annen markant leder i gruppen var Magne Kortner. Spesielt innen roversektoren gjorde han en stor innsats både i roverlaget "Troll" og i Grenland krets. Han ble i 1998 tildelt Kongens Fortjenstmedalje og i 2004 Skien kommunes kulturpris for sitt allsidige virke innen kulturlivet i Skien. 3. Skien har gjennom alle år markert seg som aktive leirdeltakere. Norsk Speidergutt-Forbund arrangerte sin 4. landsleir i 1924 og siden den gang har troppen alltid deltatt i landsleirene. Til sammen har det over årene blitt 20 leirer. Ingen kretsleirer har heller vært arrangert uten deltakere fra 3. Skien. Flere ganger har også speidere fra 3. Skien deltatt i verdensjamboreer i ulike deler av verden. Allerede i 1947 tok 3. Skien opp kontakt med danske speidere og forbindelsen med 1. Gjentofte ble holdt ved like i mange år med besøk i Danmark og gjenvisitter av danske speidere her. Nye krefter har etter hvert overtatt og 3. Skien går trøstig videre på vei mot sitt 100 års jubileum med bl.a. Reidulf Tangen, Jan Terje Olsen, Inger Lunden og Hanne Birte Hulløen som ledere.

1918: 3. Skien er en av 8 tropper i Grenland krets. Troppen har 40 medlemmer fordelt på 4 patruljer. [5]

1928: Troppen deltok på landsleiren på Åndalsnes. Leiren var delt opp i 100 gruppeområder. Her bodde flere tropper sammen og bl.a. laget maten felles. På gruppeområde 62 var Bjarne Andersen gruppechef for 56 speidere fra 1. Skien, 2. Skien, 3. Skien, 4. Skien, 5. Skien og Skien avdeling. [6]

1978: Norsk Speiderpikeforbund og Norsk Speidergutt-Forbund slår seg sammen til Norges speiderforbund.

1992: Speideren nr. 3 1992 melder om 3. Skiens deltakelse i Småspeideraksjonen 1992, fra artikkelsiden om Småspeideraksjonen resultater gruppevis 1992 NSF [7]

2013: Var en aktiv gruppe i Grenland krets (NSF), september 2013. [8]

Ledere

Årstall i parantes er tidligst og seneste årstall vi kjenne til vedkommende har hatt lederfunksjonen.

Gruppeledere gjennom tidene Årstall/periode Referanser
Erik Røed 1950 - 1957
Per Gundersen 1957 - 2000
Reidulf Tangen 2000 - i dag
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1]
Troppsførere og -ledere gjennom tidene Årstall/periode Referanser
Karl Thunes (1914)
Hermann Tinn (1915)
Forretningsmann Herman Finsen (1918) F: 7. januar 1900 [5]
Gustav Andersen, montør (1922) – [1]
Einar Brynhildsen, ekspeditør (1928) – ? [2]
Omar Salomonsen 19351936 [9]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [2]
Flokkledere gjennom tidene Årstall / periode Referanser
Astrid Nikolaisen (Pedersen) 1949
Berit Gundersen 1950 - 1965
Inger Lunden - i dag
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [3]

Sommerleirer og turer

Årstall Sommerleirer og turer Sted / kommune Antall deltagere Referanser
1919 Kretsleir Kilebygd, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Skien kommunevåpen.png Skien
1920 Landsleir i Trondheim (Norsk Speidergutt-Forbund) Trondheim kommunevåpen.png Trondheim 20 fra Skien avd. [10]
1923 Kretsleir Rogn, Bamble, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Bamble kommunevåpen.png Bamble
1927 Kretsleir Bærø, Kragerø, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Kragerø kommunevåpen.png Kragerø
1928 Landsleir i Åndalsnes (Norsk Speidergutt-Forbund) Rauma kommunevåpen.png Rauma, daværende Grytten 12 deltakere [11]
1930 Kretsleir Nomevann, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Nome kommunevåpen.png Nome
1934 Kretsleir Rogn, Bamble, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Bamble kommunevåpen.png Bamble
1938 Kretsleir Nomevann, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Nome kommunevåpen.png Nome [12]
1941 - 1945 Speiderarbeidet er forbudt, september 1941 - 7. mai 1945
8. mai 1945 Speiderarbeidet blir legalt igjen
1946 Kretsleir Nomevann, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Nome kommunevåpen.png Nome
1948 Landsleir "Speiderbyen" i Mandal (Norsk Speidergutt-Forbund) Lindesnes kommunevåpen.png Lindesnes, daværende Mandal kommunevåpen.png Mandal 22 deltakere [13]
1950 Kretsleir Solbakken, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Porsgrunn kommunevåpen.png Porsgrunn
1954 Kretsleir Svarvarstranda, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Seljord kommunevåpen.png Seljord
1956 Landsleir Voss (Norsk Speidergutt-Forbund) Voss kommunevåpen.png Voss 28 deltakere [14] [15]
1958 Kretsleir Gåshølen, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Skien kommunevåpen.png Skien
1960 Landsleir Brunlanes (Norsk Speidergutt-Forbund) Larvik kommunevåpen.png Larvik, daværende Brunlanes kommunevåpen.png Brunlanes 34 deltagere [16]
1962 Kretsleir Fjordglimt, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Bamble kommunevåpen.png Bamble
1966 Kretsleir Neset, Siljan, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Siljan kommunevåpen.png Siljan [17]
1970 Kretsleir Timland, Melum, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Skien kommunevåpen.png Skien
1974 Kretsleir Tyrivann, Grenland krets (Norsk Speidergutt-Forbund) Nome kommunevåpen.png Nome
1978 Kretsleir Tyrivann, Grenland krets (Norges speiderforbund) Nome kommunevåpen.png Nome
1983 Kretsleir Tyrivann, Grenland krets (Norges speiderforbund) Nome kommunevåpen.png Nome
1987 Kretsleir Tyrivann, Grenland krets (Norges speiderforbund) Nome kommunevåpen.png Nome
1991 Kretsleir Tyrivann, Grenland krets (Norges speiderforbund) Nome kommunevåpen.png Nome
1995 Kretsleir Tyrivann, Grenland krets (Norges speiderforbund) Nome kommunevåpen.png Nome
1999 Kretsleir Nissedal, Grenland krets (Norges speiderforbund) Nissedal kommunevåpen.png Nissedal
2003 Kretsleir Nissedal, Grenland krets (Norges speiderforbund) Nissedal kommunevåpen.png Nissedal
2007 Kretsleir Nissedal, Grenland krets (Norges speiderforbund) Nissedal kommunevåpen.png Nissedal
2011 Kretsleir Sjöröd, Sverige, Grenland krets (Norges speiderforbund) Flagg Sverige.png Sverige
2017 Landsleir Nord 2017 (Norges speiderforbund) Bodø kommunevåpen.png Bodø [18]
2021 Agenda Skien 2021, speidergrupper fra Grenland krets (Norges speiderforbund) Skien kommunevåpen.png Skien totalt 121 deltagere [19] [20]
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [4]

Medlemstall

 • 1918 – 40 medlemmer og 4 patruljer. [5]
 • 1922 – 41 medlemmer og 5 patruljer. [1]
 • 1928 – 37 medlemmer fordelt på 1 leder, 0 førstegradsspeidere, 25 andregradsspeidere, 11 tredjegradsspeidere og 0 rovere. [2]

Speiderhus, -hytter og møtesteder

Speiderhytta figurerte i mange år som Skien KFUM-KFUK's eiendom men ble overdratt til speiderne for en symbolsk pengesum. Speiderne dannet da en stiftelse "Speiderhytta Heivannet". Stiftelsen er i de senere år oppløst pga. myndighetenes endrede krav til en stiftelse. Den tidligere stiftelsen ble så omdannet til "Sameiet Speiderhytta Heivannet" og har bestått av 3. Skien, 8. Skien, 10. Skien, Skien FA, 1. Solum og 1. Skien St. Georgs Gilde. Fra 2013 så er det 3. Skien og 3. Skien St. Georgs Gilde som er med i "Sameiet Speiderhytta Heivannet"

Hytte-spesialistmerke-Merkeboka 1986-KFUM.jpg Speiderhus, -hytter og -leirsteder

Utklipp og minner

Litteratur

Mer om

Les mer om speidingen i Vestfold og Telemark fylke. Vestfold og Telemark fylkesvåpen.png

NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Norsk Speidergutt-Forbund Årsmelding 1922 Troppsoversikt
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Norsk Speidergutt-Forbund Årsmelding 1928 Troppsoversikt
 3. 3,0 3,1 Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
 4. Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
  som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap!
 5. 5,0 5,1 5,2 Norsk Speidergutt-Forbund Årsmelding 1918 Troppsoversikt
 6. Oversikt i leirheftet over tropper som var påmeldt landsleiren på Åndalsnes i 1928
 7. Speideren nr. 3 1992
 8. Opplysninger fra www.speiding.no, september 2013
 9. Norsk Speidergutt-Forbunds Styrkeliste 1935/1936, publisert i Speideren nr. 5 1936, NSF.
 10. Speideren, nr. 6 1920, Norsk Speidergutt-Forbund.
 11. Oversikt i leirheftet over tropper som var påmeldt landsleiren på Åndalsnes i 1928
 12. Reportasje i Speideren nr. 8 1938
 13. Leirheftet fra Landsleir Mandal 1948 (Norsk Speidergutt-Forbund).
 14. Finnes hos / opplysninger fra Speidermuseet på Laksevåg
 15. Lilje.JPG Leirheftet fra Landsleir Voss, Norsk Speidergutt-Forbund, 1956
 16. Leirheftet for Landsleir Brunlanes 1960 (Norsk Speidergutt-Forbund).
 17. Lederen nr. 4 1965
 18. Oppl. fra Forbundskontoret, NSF, 2018.
 19. Opplysninger fra artikkelsiden Landsleir Agenda 2021, Norges speiderforbund.
 20. Deltagende tropper var 1. Gulset, 2. Gjerpen, 1. Borgestad og 3. Skien, opplysninger fra artikkelsiden Landsleir Agenda 2021, Norges speiderforbund, juni 2021
 21. Opplysninger fra årsmøtepapirer, Grenland krets, Norges speiderforbund, 2018
 22. Oppl. fra Forbundskontoret, NSF, januar 2019.
 23. Speideren nr. 9 1915
 24. Speideren nr. 9 1916
 25. Speideren nr. 2 1932.
 26. Lilje.JPG Lederen nr. 2 1950, Norsk Speidergutt-Forbund.
 27. Lilje.JPG Lederen nr. 5 1951, Norsk Speidergutt-Forbund.
 28. Speideren, nr. 9 1957, Norsk Speidergutt-Forbund.
 29. Lilje.JPG Lederen nr. 7 og 8 1974, Norsk Speidergutt-Forbund.
Vet du mer om "3. Skien"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!