Ajungliak A/S

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Ajungliak A/Ss logo
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png
Les mer om speidingen i Ringerike kommune Ringerike kommunevåpen.png

Til ulike tider har forbundene hatt sine egne speiderutsalg, ofte i konkurranse / samarbeid med andre kommersielle speiderutsalg.

Ajungliak A/S historie

Fra Wikipedia: Ajungilak er en tekstilbedrift opprinnelig etablert som Fuglesangs Sønner AS ved Akerselva i Oslo. Den ble etablert i 1855, og produserte vatt og bygningsmateriale. Dette var Norges niende tekstilbedrift. Det ble produsert vatt ved fabrikken fra starten, og fra 1890 ble dette benyttet i egenproduserte soveposer.

Fabrikken ble fornyet i 1947, og i 1960 startet eksport av soveposer til Europa, via nettverket til Helly Hansen. I 1963 ble en fabrikk anlagt på Hønefoss som ble eneste produksjonssted fra 1970. Tre år senere åpnet en avdeling i Storbritannia, og i 1979 en fabrikk i Milton Keynes i Sør-England.

Navnet Ajungliak A/S ble formelt tatt i bruk i 1980, samtidig som en fabrikk ble anlagt i Hamburg. Driften ble kraftig utvidet ved oppkjøpet av Nordiska Fjäder AG i Malmö i 1991. Produksjonen er fra 1999 i sin helhet flyttet til Kina. Utvikling og design foregår fortsatt i Norge.

I 2001 ble Ajungilak kjøpt opp av Swiss Mammut Sports Group Ltd., en del av holdingselskapet Conzetta Holding.

Les mer om speidingen i Kina Flagg Kina.png

Utklipp og minner

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>