Andre kommersielle speiderutsalg

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Speideren nr. 5, 1911 - Reklame for Samson Co. A/S.

Til ulike tider har forbundene hatt sine egne speiderutsalg, ofte i konkurranse med andre kommersielle speiderutsalg.

Andre kommersielle speiderutsalg

Andre kommersielle speiderutsalg var først ute med salg av speiderutstyr i Norge, ofte importert fra England og USA, tilpasset de norske forhold. Før den gryende speiderbevegelsen i Norge fikk organisert seg og fått en enhetlig speiderdrakt, kopierte guttene og jentene utenlandske uniformer, gjengitt i blader og bøler. Etter hvert fikk forbundene de kommersielle speiderutsalgene med på et gjensidig samarbeid, før de tok over driften selv.

Fra Sondre Ljosås Masteroppgave i historie, Alltid beredt til hva? - Etableringen av norsk speiderbevegelse 1909-1913, 2007
Sondre Ljoså masteroppgave forside.JPG
På et eller annet tidspunkt løpet av 1910 eller 1911 har flere forretninger i Kristiania begynt å selge speiderutstyr. I 1914 tok Norges Speidergutforbund denne driften i egne hender gjennom speiderdepotet, senere omdøpt til speidersport. [1] Men til å begynne med var det altså store konfeksjonsforretninger i Kristiania som solgte utstyr. Magasin Samson i Kirkegaten ble utnevnt til offisiell leverandør til Norges Speidergutforbund, med annonse i første nummer av Speideren; men også Steen og Strøm og Gunerius Pettersens magasin i Storgaten leverte slikt utstyr. Utvalget later til å ha vært betydelig, ikke bare hva gjelder uniformseffekter, men også kniver, økser, kokekar, staver, kompass, sekker, og en rekke andre artikler. [2]

Sverre Steen i "I trekantens tegn. Norges kristelige ungdomsforbund gjennom hundre år":

"I 1911 var alle gutter speidere. Nær sagt i hver klasse på skolen var det en speiderpatrulje med fører og kasserer og leven. En ny industri oppsto for pappbelter som kaltes skinn, for papphatter som kaltes filt og for kosteskaft som kaltes speiderstaver. Det var en munter tid. Og alle byens gløgge hoder og alle byens sure fedre hadde vittige og spydige bemerkninger om speiderne, som vesentlig speidet etter enhver anledning til å gjøre ugagn, og som — etter hundre utsagn å dømme — klarte det i særdeles høy grad."

Utklipp og minner

Om utsalg, drakt, leir- og turutstyr og særpreg


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser

<references>

  1. Rieber-Mohn 1921 s. 27-28. I 1919 etablerte man et eget selskap for å ta seg av denne aktiviteten
  2. Norske Gutter nr. 20 1911; Norsk Idrætsblad julenr. 1911; Gasmann 1912