Assa Ellingsen Gjone

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Assa Ellingsen Gjone
Personalia
Portrett Assa Gjøne-A27 073.jpg
Født: 5. juli 1922
Død 4. mars 2017
Speiderbakgrunn
Forbund: Norges speiderforbund
tidligere Norsk Speiderpikeforbund
Grupper: Stjørdal (NSF),
Stjørdal 1 (NSPF),
Kopperå 1 (NSPF)
Viktige verv: Troppsleder, Forbundsinstruktør


Speiderbakgrunn

Assa Ellingsen Gjone ble introdusert til speiderbevegelsen av guttene i klassen hennes, som stiftet guttetroppen 1. Kopperå i slutten av 1934. Hun og noen andre jenter fikk låne speidersangboka og speiderboken, som de skrev av på deres første møte i dokkestua til Assa. Dette var begynnelsen på piketroppen Kopperå 1, som ble stiftet 4. februar 1935.

Assa deltok på flere krets- og landsleirer sammen med troppen rundt om i Trøndelag, og resten av Norge frem til den andre verdenskrig kom til Norge i 1940. Da ble ble speiding forbudt og troppen ble offisielt lagt ned, men det hendte at noen av jentene møttes for å drive speideraktivitet i skjul.

Da freden kom i 1945 var det kun seks jenter igjen av de som hadde vært med i Kopperå 1, men interessen for speiderarbeidet var stor som aldri før blandt ungdommen. Arbeidet i troppen ble gjenopptatt 20. oktober, og Assa Ellingsen Gjone ble troppsleder.

I september 1946 blir Assa Ellingsen Gjone forbundsinstruktør og tar en pause fra troppslederrollen for Kopperå 1. Etter et par år blir hun troppsleder igjen, men i 1950 flytter hun fra Kopperå til Muruvik i Malvik.

Etter at Stjørdal 1 og Stjørdal 2 hadde hatt mangel på ledere i flere år, tok Assa Ellingsen Gjone på seg rollen som troppsleder for Stjørdal 1 i 1952, en rolle hun hadde i mange år fremmover. [1]

Ledergjerning

Personlig bakgrunn

Verv

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser

  1. MERRÅK Årbok 4 2013, Meråker Historielag