Bjørn Lautin

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Bjørn Lautin
Personalia
Bjørn Lautin 001.jpg
Født: 6. desember 1927
Bortgang: 2. desember 1999
Bosted: [1] Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 15. Oslo / 1. Trasop
Verv: visespeidersjef

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

Personlig bakgrunn

  • Bjørn Lautin var informasjonssjef i Ruteskipenes Rederiforening.
  • Lautin uttrykte seg kunstnerisk gjennom tegning, relieff og skulptur. Eksempel fra 1992: "I GALLERI OMK i Briskebyveien holder Bjørn Lautin separatutstilling frem til 25. oktober. Tegninger, relieffer og figurer under tittelen «Himmel og hav både fugl og fisk." og i Aftenposten 25/11/1993 finner vi: "Med sin fengende tittel "Blått til lyst - grønt til glede! "ønsker billedkunstneren Bjørn Lautin oss velkommen til det lille gule huset på Briskeby, som rommer Oslo Malerklubb og Galleri OMK. Der får vi en reise inn i fantasien, der tar vi turen inn mellom alle hans arbeider i steingods, som er inspirert av fugl og fisk, himmel og hav. Bjørn Lautin har stilt ut flere ganger i Galleri OMK, og stadig er folk kommet derfra og sagt: Hvilken skaperglede!"
  • Aftenpostens omtale ved 70årsdagen 6/12/1997: "Informasjonssjef Bjørn Lautin, Oppsal terrasse 2, 0686 Oslo. Etter reklamefaglig utdannelse og praksis i Stockholm, arbeidet Lautin i mange år i Oslos reklameverden. I Høydahl-Ohme var Norske Shell hovedoppgaven. Som soussjef i Thau Reklamebyrå hadde han ansvar også for markedsføring av Landbrukets Sentralforbunds produkter. De siste 20 år i yrkeslivet var Lautin informasjonssjef i Ruteskibenes Rederiforening. Jubilanten førte barndommens speiderliv videre som gruppeleder i 1. Trasop, som kretsleder og som visespeidersjef i Norsk Speidergutt-Forbund. Som pensjonist fyller han livet med å skape form og gi farve til relieffer og figurer i steingods og glass. Fra verkstedet hjemmet har hans fugler og fisker funnet veien til utstillinger, gallerier og hjem over hele landet."

Minneord 1999:

"Bjørn Lautin døde 2. desember 1999, nesten 72 år gammel. Sist vi snakket med ham, mente han at han var over «kulen», men han ville nok ikke innrømme hvor syk han var, som den optimist han alltid var. Det første som kommer i ens tanker i forbindelse med Bjørn, er «hel ved». Han var helstøpt tvers igjennom, med en meget sterk vilje, som preget hans forhold til andre mennesker. Men han var også øm, selv om han var sterk. I vennekretsen, som hvert år dro til hans sted i Søndeled, var han, ved siden av å være vert, den selvskrevne ener. Vi syntes nok han av og til kunne være noe dominerende, men det kom av at han hadde så mange tanker og idéer som han ville realisere. Foran oss i vennekretsen sto selvfølgelig familien. For ham var familien det store holdepunktet, med Inger og barna i første rekke.

Bjørn kom tidlig med i speiderbevegelsen. Han tok opp dette arbeidet igjen som voksen, og deltok også i ledelsen av Norsk Speidergutt-Forbund.

Bjørn hadde mye glede av å være med i Frimurerlosjen, og tok inntrykkene derfra med seg ut i hverdagen.

Etter endt reklameutdannelse i Sverige begynte han i Høydahl Ohmes reklamebyrå og senere i Thau. Typisk nok var det fra disse stedene han rekrutterte vennene, som skulle bli gjengen som hadde sine turer til Borkebu. Han var også innom Østlandske Blindeforbund. De siste 20 årene av sitt yrkesliv var han informasjonssjef i Ruteskibenes Rederiforening.

Bjørn var nysgjerrig hele sitt liv, og hadde en kunstners sinn. Han ble på sine eldre dager en dyktig keramiker, og hadde mange utstillinger, senest i slutten av november i år. Kombinasjonen mellom å være kunstner og ha organisatoriske evner er meget sjelden, men Bjørn hadde begge i blodet. Han var samfunnsinteressert og opptatt av å ta vare på lokalsamfunnet, både hjemme og på landstedet.

Det er underlig og uvirkelig at Bjørn er borte. Han var et av de mest levende mennesker vi har kjent. JAN HAMANG og GUNNAR WINSNES"

Verv

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Bjørn Lautins illustrerte speiderlov

I Lederen presenterer Bjørn Lautin sin illustrerte speiderlov:[4]
1966 Lederen 2 Header 001.jpg
Speiderloven på speidervis
Vi vet alle hva det kan koste av slit for aspirantene å lære speiderloven. Selv om vi går fram punkt for punkt, dramatiserer og forteller, blir det likevel pugg og utenatlæring når det kommer til et stykke. Og det var jo ikke meningen, aspiranttiden skal jo ikke være skolestue og lekser. Problemet har opptatt meg lenge, jeg har søkt etter en form som kunne gjøre tilegnelse av paragrafene både lett og lystbetont. Helst skulle også måten gi muligheter for aktivitet og innsats fra aspirantens side. Resultatet, som nå er prøvd med godt resultat, ble speiderloven i tegn slik den presenterer seg på illustrasjonen. Som du ser er det en forklaring knyttet til hvert enkelt av tegnene, men det er jo ikke meningen at guttene skal pålegges å lære den i også. Denne formen har jeg gitt fordi det gir utgangspunkt for utnyttelse i forbindelse med opptagelser, fester og andre tilstelninger. De enkelte tegn kan da fremstilles forstørret enten de nå er tegnet eller presenteres i et eller annet passende materiale. Mulighetene er utallige. Så kan «forklaring» innlede den enkelte paragraf samtidig som tegnet vises.
Hensikten er jo for øvrig først og fremst at tegnene skal være lettere å huske og dermed kunne hjelpe både aspiranter og eldre speidere, du som leser dette trenger kanskje selv en huskeregel? Du mener kan hende at tegnene har fått en altfor kantete form. Årsaken er at de er lagd for å kunne skjæres i tre. I løpet av aspiranttiden får mine gutter ett og ett tegn sammen med paragrafen det gjelder. Tegnet skal til neste møte skjæres eller risses inn i en stav slik at når hele loven er gjennomgått, har aspiranten også sin speiderlov-totem. Det finnes selvfølgelig andre måter å lære inn tegnene på. Brenning i tre eller lær, trykk i forskjellige teknikker, forming i ulike materialer. Alt sammen gode speideraktiviteter, måten du velger, eller lar guttene velge, må jo være avhengig av anlegg og lyst. Når det gjelder de tegn jeg har valgt, må jeg si at de nok ikke alle har kommet flytende på en fjøl. Noen er jo lette å komme fram til, andre kan kreve mer omtanke. Jeg har søkt å finne tegn som gutten lett skal forstå, tegn som har tilknytning til speiding, tegn som skal være lette å gjengi. Finner du mitt arbeid brukbart og kan utnytte det også hos deg, er det hyggelig, kan du bruke idéen som utgangspunkt for en annen utforming, sier jeg lykke til. I alle fall håper jeg dette innlegget har gitt deg idéer og tanker du kan utnytte for at dine speidere ikke lenger skal forbinde speiderloven med ulystbetont pugg.
Bjørn Lautin

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 Lederen nr. 4 1968.
  3. Leirheftet for Landsleiren på Lillehammer i 1968
  4. Lederen nr. 2 1966
  5. Lederen nr. 2 1966
  6. Lederen nr. 2 1966
  7. Henger i dag i 1. Laksevåg sitt troppsrom på Speiderhuset på Laksevåg
Vet du mer om "Bjørn Lautin"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!