Bjørn Lautin
Bjørn Lautin | |
---|---|
Personalia | |
Født: | 6. desember 1927 |
Bortgang: | 2. desember 1999 |
Bosted: [1] | Oslo |
Speiderbakgrunn | |
Forbund: | Norsk Speidergutt-Forbund |
Grupper: | 15. Oslo / 1. Trasop |
Verv: | visespeidersjef |
Innhold
Verv
- Gruppeleder i 1. Trasop
- Kretsleder (?)
- Visespeidersjef i Norsk Speidergutt-Forbund.
- Avdelingsleder i Østmarka avdeling (Norsk Speidergutt-Forbund)
Speiderbakgrunn
- Opptatt som ulvunge i 15. Oslo i 1936, speider fra 1940. [2]
- Medlem av 3. Oslo St. Halvard St. Georgs Gilde [2]
Ledergjerning
- Medlem av PR-komiteen 14th World Scout Jamboree 1975.
- Har Gilwell-kurset med deltagernr. 383 i Norge,
- Var underleirsjef i underleir Skjåk under landsleiren på Lillehammer i 1968. [3]
Personlig bakgrunn
- Bjørn Lautin var informasjonssjef i Ruteskipenes Rederiforening.
- Lautin uttrykte seg kunstnerisk gjennom tegning, relieff og skulptur. Eksempel fra 1992: "I GALLERI OMK i Briskebyveien holder Bjørn Lautin separatutstilling frem til 25. oktober. Tegninger, relieffer og figurer under tittelen «Himmel og hav både fugl og fisk." og i Aftenposten 25/11/1993 finner vi: "Med sin fengende tittel "Blått til lyst - grønt til glede! "ønsker billedkunstneren Bjørn Lautin oss velkommen til det lille gule huset på Briskeby, som rommer Oslo Malerklubb og Galleri OMK. Der får vi en reise inn i fantasien, der tar vi turen inn mellom alle hans arbeider i steingods, som er inspirert av fugl og fisk, himmel og hav. Bjørn Lautin har stilt ut flere ganger i Galleri OMK, og stadig er folk kommet derfra og sagt: Hvilken skaperglede!"
- Aftenpostens omtale ved 70årsdagen 6/12/1997: "Informasjonssjef Bjørn Lautin, Oppsal terrasse 2, 0686 Oslo. Etter reklamefaglig utdannelse og praksis i Stockholm, arbeidet Lautin i mange år i Oslos reklameverden. I Høydahl-Ohme var Norske Shell hovedoppgaven. Som soussjef i Thau Reklamebyrå hadde han ansvar også for markedsføring av Landbrukets Sentralforbunds produkter. De siste 20 år i yrkeslivet var Lautin informasjonssjef i Ruteskibenes Rederiforening. Jubilanten førte barndommens speiderliv videre som gruppeleder i 1. Trasop, som kretsleder og som visespeidersjef i Norsk Speidergutt-Forbund. Som pensjonist fyller han livet med å skape form og gi farve til relieffer og figurer i steingods og glass. Fra verkstedet hjemmet har hans fugler og fisker funnet veien til utstillinger, gallerier og hjem over hele landet."
Minneord 1999:
"Bjørn Lautin døde 2. desember 1999, nesten 72 år gammel. Sist vi snakket med ham, mente han at han var over «kulen», men han ville nok ikke innrømme hvor syk han var, som den optimist han alltid var. Det første som kommer i ens tanker i forbindelse med Bjørn, er «hel ved». Han var helstøpt tvers igjennom, med en meget sterk vilje, som preget hans forhold til andre mennesker. Men han var også øm, selv om han var sterk. I vennekretsen, som hvert år dro til hans sted i Søndeled, var han, ved siden av å være vert, den selvskrevne ener. Vi syntes nok han av og til kunne være noe dominerende, men det kom av at han hadde så mange tanker og idéer som han ville realisere. Foran oss i vennekretsen sto selvfølgelig familien. For ham var familien det store holdepunktet, med Inger og barna i første rekke.
Bjørn kom tidlig med i speiderbevegelsen. Han tok opp dette arbeidet igjen som voksen, og deltok også i ledelsen av Norsk Speidergutt-Forbund.
Bjørn hadde mye glede av å være med i Frimurerlosjen, og tok inntrykkene derfra med seg ut i hverdagen.
Etter endt reklameutdannelse i Sverige begynte han i Høydahl Ohmes reklamebyrå og senere i Thau. Typisk nok var det fra disse stedene han rekrutterte vennene, som skulle bli gjengen som hadde sine turer til Borkebu. Han var også innom Østlandske Blindeforbund. De siste 20 årene av sitt yrkesliv var han informasjonssjef i Ruteskibenes Rederiforening.
Bjørn var nysgjerrig hele sitt liv, og hadde en kunstners sinn. Han ble på sine eldre dager en dyktig keramiker, og hadde mange utstillinger, senest i slutten av november i år. Kombinasjonen mellom å være kunstner og ha organisatoriske evner er meget sjelden, men Bjørn hadde begge i blodet. Han var samfunnsinteressert og opptatt av å ta vare på lokalsamfunnet, både hjemme og på landstedet.
Det er underlig og uvirkelig at Bjørn er borte. Han var et av de mest levende mennesker vi har kjent. JAN HAMANG og GUNNAR WINSNES"
Verv
Hederstegn og utmerkelser
Utklipp og minner
Bjørn Lautins illustrerte speiderlov
|
Bjørn Lautins illustrerte speiderlov blir presentert i Lederen, 1966 [5]
Bjørn Lautins illustrerte speiderlov blir presentert i Lederen, 1966 [6]
Speiderloven gjengitt i Bjørn Lautins strek i Speiderguttboka, 1976. Dette brukte han i sin Gilwell-oppgave. Les mer om dets historie nedenfor.
Denne utgaven av speiderloven er laget av en speider i enten Fyllingsdalen (NSF) eller senere Løvås/Fyllingsdalen. [7]
Mer om
Eksterne lenker
Referanser
- ↑ Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
- ↑ 2,0 2,1 Lederen nr. 4 1968.
- ↑ Leirheftet for Landsleiren på Lillehammer i 1968
- ↑ Lederen nr. 2 1966
- ↑ Lederen nr. 2 1966
- ↑ Lederen nr. 2 1966
- ↑ Henger i dag i 1. Laksevåg sitt troppsrom på Speiderhuset på Laksevåg
- Vet du mer om "Bjørn Lautin"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!