Boys Brigade

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i England Flagg England.png
Bblogo singapore.gif
Gb-crest uk.gif


Boys brigade er et arbeid som ytre sett har flere likheter med speiderbevegelsen. Ideene i Boys Brigade inspirerte Lord Baden-Powell i sitt arbeid med speiderideen.

Fra wikipedia henter vi følgende enkle forklaring:

"En forløper til speidebevegelsen var Guttebrigaden, eller "Boys Brigade" som ble startet i Glasgow, Storbritannia i 1883 av William Alexander Smith. Han var søndagsskolelærer og slet med uro blant guttene i søndagsskolen. Han organiserte derfor søndagsskolen etter militær modell med orden og disiplin, men likevel med et klart kristent innhold."

Det finnes også en omfattende søsterorganisasjon; Girls Brigade.

Boys Brigade og Girls Brigade er ikke med i den internasjonale speiderbevegelsen.

Det fortelles mange steder om hvordan BP hadde kontakt med Boys Brigade, og ønsket å endre det militaristiske preget og samtidig forsøke å utvikle guttenes karaktertrekk. Her er dette beskrevet i Ville, virke, vokse : lederhåndbok for Norges KFUK-speidere:

"Baden-Powell var general i Boerkrigen (1899-1900) i Syd-Afrika. Etter sin innsats der ble han umåtelig populær i England. Han fikk henvendelser både fra ungdomsforeninger og fra gutter og piker som ba om råd. En gang ble han invitert til å overvære en defilering av "Boys Brigade", en sammenslutning av gutter hvor programmet hadde et militaristisk preg.

Baden-Powell reagerte på dette programmet. Han brydde seg ikke om å se guttene marsjere rundt som små soldater og gjøre militær eksersis. Han mente at man måtte kunne utforme et program for gutter som utviklet dem åndelig ved å få dem til å bruke sin iaktagelsesevne og lære dem å legge merke til de små ting. Han anbefalte noe som en gutt kunne arbeide alene med eller en liten gruppe kunne ta fatt på: Iakttagelse, førstehjelp og avstandsbedømmelse. I stedet for frittstående gymnastiske øvelser som ofte ble benyttet for å fremme guttenes fysiske utvikling, foreslo Baden-Powell vandreturer og leir, båltenning med bare to fyrstikker, primitiv matlaging uten kokekar og konkurranser i orienteringsløp ved hjelp av kompass."

Sommeren 1907 arrangerte Robert Baden-Powell den første speiderleiren på Brownsea Island (en liten øy utenfor Poole i sør-England), med blant annet deltagere fra Boys' Brigade Companies, syv fra Bournemouth og tre fra Poole. [1]


Utklipp og minner om Boys Brigade i Norge

Eksterne lenker

  • Nettstedet til Boys brigade i England: [2]
  • Om Boys Brigade i engelsk wikipedia: [3]
  • Om Girls Brigade på engelsk wikipedia: [4]

Referanser

  1. Artikkel fra ScoutingMilestones [1]