Carl M. Olsen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Carl M. Olsen
Personalia
1935 Carl M Olsen.jpg
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 2. Fredrikstad og 4. Fredrikstad
Verv: troppsfører / avd.styret og kretsstyret

Verv

Carl M. Olsen ble også kallt for Speider-Olsen.
Mest sannsynlig er han opprinnelig fra Seiersborg Speiderkorps,
fra 1912 hetende 2. Fredrikstad med de kjente Henrik Strømholm, Henrik Sørsdal og Finn Hov som gode speidervenner. (Dette forskes det på...)
Troppsfører i 4. Fredrikstad

Speiderbakgrunn

Han var en av de som var med fra starten på speidingen i Fredrikstad, sannsynligvis tilknyttet Seiersborg Speiderkorps, fra 1912 hetende 2. Fredrikstad. Han ble troppsfører for 4. Fredrikstad i årene 1915-1916.

Ledergjerning

Om Carl M. Olsen

Han var nok mere en friluftslivets og speiderguttenes mann og forbilde, han var vel kan hende for rastløs av seg til å stå fast i ledergjerningen. Speider-Olsen ble han kallt for og det går mange historier om denne mannen.

Ved siden av at han var speider, var han også i mange år en aktiv turner. I noen år var han forturner på Haugetun i Rolvsøy. Han bodde på Lisleby og arbeidet som ekspeditør i Fredrikstad. Etter at Borgelistua ble stående ubebodd fra 1917, benyttet Speider-Olsen den som overnattingssted. Her hadde han en enkel seng, et bord og en stol. Hver helg dro han opp til Borgelistua, som ikke ligger langt unna både Hattehytta og Vesleheim.

I kjelleren på Borgelistua samlet han på huggormer (!), som han mer enn gjerne viste frem, som på bildet.

På mange måter ble han et ideal for mange av speiderne, først og fremst på grunn av de mange spenningsfyllte historiene, men også fordi han var en fremragende akrobat. Han likte å svinge seg rundt greiner i trærne og klatre opp i bratte fjellvegger.

Det fortelles at ett av hans glansnummer, var å bli trukket etter håret til toppen av flaggstanga utenfor Borgelistua.

Like etter krigen forsvant han sporløst.

Rolvsøyspeiderne bruker området rundt der Borgelistua lå, mye som turmål, den dag i dag.

Steinen med inskripsjonen

Slik kan du finne steinen med Carl M. Olsen-inskripsjonen:

Steinen til Speider-Olsen er litt unøyaktig i forhold selve Hattehøla. Steinen er ca 2 m . høy og ligger i tett planteskog. Ruinene etter Krapras er også vanskelig å finne etter den siste hugsten på stedet. Borglibrønnen som ligger i dagens veikant er så å si usynlig. Og når det gjelder selve bygdeborgen så har den alltid fremstått som en vanlig fjelltopp for meg. Historielaget har laget en ”sti” i området med oppslagstavler. Men som sagt, har mange av de historiske punktene mer eller mindre blitt usynlige av tidens tann. Våre ”hemmelige” huler i området derimot, holder seg like godt! Jeg er jo oppvokst i området og Hattehølene fremstod som et spennende sted for oss guttunger langt inne i skogen. Men vi var langt unna de spenstige aktivitetene til Speider-Olsen. Hattehølene er fortsatt et spennende område, men ikke lenger langt inne i skogen. At ”pumpebekken” ble lagt i rør gjorde også området mindre sjarmerende. Her var det muligheter for ”elveaktiviteter” og fiske. På stedet er en gangske høy fjellvegg som er fin å rappellere ned fra.
Skrevet av Lasse Kristiansen, Rolvsøyspeiderne, 2011

Hederstegn og utmerkelser

En av speiderguttene hogde inn navnet hans, Carl M. Olsen, på en stor sten i området der.

Utklipp og minner

Om 4. Fredrikstad

Gruppebånd 4 Fredrikstad 002.jpg 4. Fredrikstad drev speiding i årene 19132021
HovedsideHistorieLeirerLedereÅrsberetningerPerneshyttaGansrødstuaVesleheimInternasjonalt samarbeid
KretsbannerkonkurranserSpeideravisa "Varden"LitteraturVarden-ordenenFotoalbumMerker og bannere
Følg sporene til 4. Fredrikstad, se: Fredrikstad 2 - fusjonert i 1991 og 5. Fredrikstad - samarbeidsgruppe fra 20132020

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.