Carl M. Olsen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Carl M. Olsen
Personalia
1935 Carl M Olsen.jpg
Alt. navn: kallenavn "Speider-Olsen"
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad,
daværende Rolvsøy kommunevåpen.png Rolvsøy
også daværende Glemmen
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund,
og Norske Gutters Speiderkorps
Grupper: 2. Fredrikstad, 4. Fredrikstad
og Seiersborg Speiderkorps
Verv: troppsfører og kretsstyremedlem

Verv og ledergjerning

På mange måter ble han et ideal for mange av speiderne, først og fremst på grunn av de mange spenningsfyllte historiene, men også fordi han var en fremragende akrobat. Han likte å svinge seg rundt greiner i trærne og klatre opp i bratte fjellvegger.

Speiderbakgrunn

Carl M. Olsen var en av de som var med fra starten på speidingen i Fredrikstad, sannsynligvis tilknyttet Seiersborg Speiderkorps, fra 1912 hetende 2. Fredrikstad, med de kjente Henrik Strømholm, Herman Sørsdal og Finn Hov som samtidige speidere. Carl M. Olsen var nok mere en friluftslivets og speiderguttenes mann og forbilde, han var vel kan hende for rastløs av seg til å stå fast i ledergjerningen.

Gruppebånd 4 Fredrikstad 002.jpg 4. Fredrikstad drev speiding i årene 19132021 og er nå nedlagt.
HovedsideHistorieLeirerLedereÅrsberetningerPerneshyttaGansrødstuaVesleheimInternasjonalt samarbeid
KretsbannerkonkurranserSpeideravisa "Varden"LitteraturVarden-ordenenFotoalbumMerker og bannere
Følg sporene til 4. Fredrikstad, se: Fredrikstad 2 - fusjonert i 1991 og 5. Fredrikstad - samarbeidsgruppe fra 20132020

Om Carl M. Olsen

"Speider-Olsen" ble han kalt for og det går mange historier om denne mannen. Ved siden av at han var speider, var han også i mange år en aktiv turner. I noen år var han forturner på Haugetun i Rolvsøy. Han bodde på Lisleby og arbeidet som ekspeditør i Fredrikstad. Etter at Borgelistua ble stående ubebodd fra 1917, benyttet Carl M. Olsen den som overnattingssted. Her hadde han en enkel seng, et bord og en stol. Hver helg dro han opp til Borgelistua, som ikke ligger langt unna både Hattehytta og Vesleheim. I kjelleren på Borgelistua samlet han på huggormer (!), som han mer enn gjerne viste frem. Det fortelles at ett av hans glansnummer, var å bli trukket etter håret til toppen av flaggstanga utenfor Borgelistua.

Hånd stopp.jpg Like etter den andre verdenskrigen forsvant Carl M. Olsen sporløst og få kjenner til hans liv og leven etter dette.
Husk at det ikke nødvendigvis alt som en vet og ryktes om andre, bør komme frem her.

Rolvsøyspeiderne bruker området rundt der Borgelistua lå, mye som turmål, den dag i dag.

Slik kan du finne steinen med Carl M. Olsen-inskripsjonen:
Steinen til "Speider-Olsen" er litt unøyaktig i forhold selve Hattehøla. Steinen er cirka 2 meter høy og ligger i tett planteskog. Ruinene etter Krapras er også vanskelig å finne etter den siste hugsten på stedet. Borglibrønnen som ligger i dagens veikant er så å si usynlig. Og når det gjelder selve bygdeborgen så har den alltid fremstått som en vanlig fjelltopp for meg. Historielaget har laget en ”sti” i området med oppslagstavler. Men som sagt, har mange av de historiske punktene mer eller mindre blitt usynlige av tidens tann. Våre ”hemmelige” huler i området derimot, holder seg like godt! Jeg er jo oppvokst i området og Hattehølene fremstod som et spennende sted for oss guttunger langt inne i skogen. Men vi var langt unna de spenstige aktivitetene til "Speider-Olsen". Hattehølene er fortsatt et spennende område, men ikke lenger langt inne i skogen. At ”pumpebekken” ble lagt i rør gjorde også området mindre sjarmerende. Her var det muligheter for ”elveaktiviteter” og fiske. På stedet er en ganske høy fjellvegg som er fin å rappellere ned fra.
Skrevet av Lasse Kristiansen, Rolvsøyspeiderne, 2011

Hederstegn og utmerkelser

En av speiderguttene hogde inn navnet hans, "Carl M. Olsen", på en stor sten i området ved Borgelistua.

Utklipp og minner

Mer om

Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund Speiderkorps.jpg Norske Gutters Speiderkorps 1949-Speiderguttboka-NSF-s358 - Zoolog 1.jpg Tidlige spor av speidergutter Prøyssisk hjelm første verdenskrig.jpg Speiding under den første verdenskrig

Eksterne lenker

  • Arkivet etter 4. Fredrikstad ble levert Østfoldmuseene i januar 2022, etter en utleveringsavtale inngått høsten 2021. Denne inneholder alt av gruppetingspapirer, mye korrespondanse om aktiviteter, Pernes, publikasjoner og tidsbilder av aktivitet og organisering av enhetene og foreldreforening, med en del foto, slides, ordnet av Gunnar Stromness-Andresen.
  • Det etterspørres mulige opplysninger fra slektninger, november 2022 av Gunnar Stromness-Andresen.

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Fredrikstad Speidergutt-Avdeling, 25-årsjubileum, 1937, Fredrikstad avdeling, Norsk Speidergutt-Forbund.
  3. Gruppebånd 4 Fredrikstad 002.jpg Jubileumsskrift 4. Fredrikstad 1919 - 1959, 1959
  4. Gruppebånd 4 Fredrikstad 002.jpg Jubileumsskrift 4. Fredrikstad 1919 - 1969, 1969
  5. Gruppebånd 4 Fredrikstad 002.jpg 4. Fredrikstad Speidergruppe 1919 - 1994, 1994
Vet du mer om "Carl M. Olsen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!