Dagmar Maalstad

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Dagmar Maalstad
Personalia
Dagmar 1946.JPG
Født: 3. april 1902
Død 17. juni 2001 (99 år)
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund
Grupper: Paradis 1
Viktige verv: Landssjef i NSPF 1935 - 1948
Les mer om speidingen i Bergen kommune Bergen kommunevåpen.png

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning


Om Dagmar Maalstad

  • Lærer, senere overlærer/skolestyrer ved Paradis skole i Bergen.
  • I 1957 står "Skulestyrar Dagmar Maalstad, Fana" på fjerde plass på stortingslista til Høyre i Hordaland. [1]

Fra boka Norske skulefolk:

"Maalstad, Dagmar,lærerinne, Hop i Fana, Hordaland, f. 3. april 1902 i Fana. Foreldre: Lars Løvaas og Anna. Middelskoleeks. 1918. Eks. art. 1921. Till.pr. 1923. Konst. Storetveit folkeskole. Ansatt samme skole 1926 —. Kretschef og troppsfører for Bergens krets av Norsk Speiderpikeforbund, vicelandschef i samme forbund. * Otto Maalstad. Foreldre: Aage Maalstad og Betty. N.S.P.F.s hvite førermedalje."

Minneord 2001 [2]

DAGMAR MAALSTAD, tidligere skolestyrer på Paradis skole og mangeårig landssjef Norsk Speiderpikeforbund, er gått bort, 99 år gammel. Dagmar Maalstad begynte som speider som 19 åring da hun i oktober 1921 fikk en henvendelse fra yngre jenter som ville at hun skulle bli lederen deres.

Norsk Speiderpikeforbund var da nettopp stiftet, men som fra 1978 er en del av Norges speiderforbund.

Snart fikk hun større oppgaver i tropp, krets og forbund. Senere ble hun visekretssjef, kretssjef, viselandssjef og til slutt landssjef, noe hun var i hele 11 år. Hun representerte norske pikespeidere i utlandet ved flere anledninger. Dagmar Maalstad gikk av som landssjef i 1947. Hun var med på å starte speiderledertrening, trekløvertrening på høyere plan, sammen med KFUK-speiderne, og var aktiv leder for denne frem til 1970. Hun var også et selvsagt medlem i Old Guides (en gruppe av voksne speiderpiker i Norges speiderforbund) fra foreningen ble stiftet etter krigen til hun døde 27. juni.

Dagmar Maalstad arbeidet iherdig for speidersaken gjennom hele sitt liv, utrettelig og med aldri sviktende tro på saken. Hun var drevet av kjærlighet, en kjærlighet som ikke bare omfattet den nærmeste familie, men alt og alle, land og folk. Speidersaken var middelet for hennes arbeid, målet var en sunn norsk ungdom med karakter og viljestyrke.

Fred over Dagmar Maalstads minne.

PÅ VEGNE AV SPEIDERVENNER GUNVOR FÆRØVIK

Sitater

SitatGjennom alle disse 50 årene har jeg hatt uendelig mye glede, mange morsomme og eventyrlige opplevelser, reiser, turer og leirer. Tilbakeblikket får meg til å føle uendelig takknemlighet for at jeg har fått lov å være med i verdens festligste bevegelse.Sitat
Dagmar Maalstad signatur 001.gifDagmar Maalstad fra heftet 50 år med Norsk Speiderpikeforbund, 1971, se flere speidersitater her

Hederstegn og utmerkelser

Om Trekløverlauget

I 1939 inviterte Margrethe Parm ferdige mestre med laugsbrev fra Trekløver-treningen til en samling under en nordisk lederleir på Gvarv. De som hadde fullført treningen kunne bli medlem av Trekløverlauget dersom de selv ønsket det, avhengig om man er medlem av et speiderforbund eller ikke. Først i 1949 kom laugstreffene i gang etter krigen, først som ettermiddagstreff i Oslo-området. Første weekendtreff ble holdt i Oslo i 1958. Trekløverlauget ble ledet av en oldermann. Trekløverlaugets aktivitet opphørte i 2008.

Utklipp og minner

Om Hordaland

Les mer om speidingen i Hordaland fylke Hordaland Fylkeskommune-1.png

Om Norsk Speiderpikeforbund i Hordaland

Les mer om Norsk Speiderpikeforbund i Hordaland NSPF-Logo-1946 (1).jpg

Om Norsk Speiderpikeforbund

Les mer om Norsk Speiderpikeforbund NSPF-Logo-1946 (1).jpg

Eksterne lenker

Referanser

  1. Hardanger 14/8/1957
  2. Bergens tidende 5/7/2001
  3. Fra en artikkel i Aftenposten 18. juli 1935.