Det hvite kløverblad

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Det hvite kløverblad

Det hvite kløverblad ble introdusert i 1929 [1] og ble avskaffet i 1936 [2].

I bladet Speiderpiken fra 3. mars 1929 blir symbolikken til Det hvite kløverblad forklart slikt: [1]

På kløvermedaljen vil dere finne en kompassnål på det midterste blad - dere forstår nok at vi skal holde den rette linje - den peker på idealene - ingen avvikelser! og under stilken den heraldiske "Feu" - ild - som skal symbolisere menneskekjærlighetens flamme som alltid skal brenne i en speiderpikes hjerte.

Tildelinger

Statutter for Det hvite kløverblad

1930: [2]

  • Det hvite kløverblad kan tildeles førere for fortjentfullt virke, som fører gjennom 10 år. Hvit farge er høiest.

De øvrige ordener utdeles av Hovedstyret i Norsk Speiderpikeforbund, dog efter innstilling fra tropsførere, kretschef eller andre som har et tillitsverv innenfor forbundet.

Ved død må alle hederstegn sendes tilbake til forbundet. Hvis en person, som tidligere har den grønne kløverlilje eller det grønne kløvermerket, erholder et merke av høiere grad ved en senere anledning, må det laveste merke tilbakeleveres.

Det hvite kløverblads utforming

Hvert speiderforbund og korps hadde sine hederstegn, brukt i kortere eller lengre perioder og de fleste har sine artikkelsider i Speiderhistorisk leksikon, hvor du kan finne ut mer. Har du noen effekter av disse hederstegnene, kan du sikkert få en god slump penger, men bedre samvittighet ved å gi disse med en historie, til en av Norges speidersamlinger. Og er du samler selv, husk at det er mye kopiert der ute. Kanskje du selv har noen effekter, send gjerne et bilde til oss - red[at]speidermuseet.no[[1]] På forhånd takk!

Utklipp og minner

Mer om

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Referanser

<references>

  1. 1,0 1,1 Speiderpiken, 3. mars 1929
  2. 2,0 2,1 Speiderpikeboken, 1930
  3. Føreren, september 1936
  4. Romsdal Sogelag Årsskrift 1985.