Diskusjon:Bergen MS

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Fant denne teksten i bergens tidende 11/11/1999. Kanskje noen vil/kan bruke den? Mange gode år (BT 11/11/1999)

I helgen kan Metodist-kirkens speidertropp i Fyllingsdalen se tilbake på 75 års aktivitet. Det skal feires, først med jubileumsfest lørdag 13. november og speider-gudstjeneste dagen etter. I juni 1924 kom Monrad Teigland og en del kamerater på Nøstet sammen. Monrad, som den gang var 28 år gammel, ville starte speiderkorps for guttene i strøket. Sannsynligvis hadde han allerede fått noen gode råd, for det var gått tretten år siden speiderbevegelsen kom i gang i Bergens-området. På Laksevåg var de først ute. 1. Laksevåg speidergruppe er for øvrig også eldst i Hordaland, stiftet i mai 1911, bare to år etter at den engelske infanterioffiseren Robert Stephenson Smyth Baden-Powell ble adlet for sin store innsats for speiderne. I 1909 kunne han titulere seg Lord Baden-Powell of Gilwell. Året etter avsluttet han sin militære karriere og ofret seg på heltid for bevegelsen. Lorden ble en gammel mann, og da han lå på dødsleiet 84 år gammel kunne han se tilbake på et innholdsrikt liv.

Også troppsfører Matland i Bergen la ned en solid innsats og hadde mange gutter med seg, der blant andre byrettsdommer Roy Hille Andresen, kjøpmann Johan Anton Mowinckel og forfatter Nils Lie fikk slite gutteskoene sine under fanen "Ver rede" i årene under første verdenskrig.

Utspillet til Monrad Teigland var starten på Metodistkirkens speiderkorps. Dessverre er det lite og ingenting tilbake av protokollene fra pionertiden, men høyst sannsynlig var Bernhard Laurhammer og møbeltapetserer Paul Kåresen var med blant stifterne.

Monrad Teigland var ellers en engasjert mann, sosialt innstilt og med mange ideer og klare tanker. Han stiftet også Bergen Vanførelag. I bystyret og formannskapet ledet han en tid gruppen fra KrF. Fra to til én tropp To tropper ble det tilknyttet Metodistkirken her i byen. Under Centralkirken i Øvregaten, bokstavelig talt, for guttene holdt til i et trangt kjellerlokale under kirken, var "Bergen 19." og i 1. Metodistkirke i Skottegaten "Bergen 22." De siste somlet trolig litt med registreringen, derfor lurte to andre tropper seg innimellom. I dag holder Metodistkirkens speidertropp til i Fyllingsdalen, det vil si bare gruppen fra Skottegaten. Guttespeiderne i Øvregaten som ble stiftet av Håkon Andersen, distriktsbokholder på Jernbanen, eksisterer i dag bare som et minne. Håkon Andersen hadde også søndagsskole i Centralkirken, på det meste i mellomkrigstiden var det registrert 600 barn her, så det er nok mange som minnes sølvfiskene fra kirken i Øvregaten. Populært å være speider Dette var en rik tid for speiderbevegelsen i Bergen, på bare 13 år ble det dannet 22 tropper. Mange små "ulvunger" og "meiser" vokste opp med Kiplings "Jungelboken" og de spennende opplevelsene til gutten Mowgli.

I speideren fikk småguttene og småpikene lære langt mer enn å geleide gamle damer over gaten, de litt eldre ungdommene overtok som ledere. Det frie naturlivet var viktig trening, ungdommene skulle lære å bli selvstendige - samtidig som de skulle hjelpe hverandre og samarbeide.

Da krigen kom, nedla tyskerne forbud mot speiderbevegelsen, og lederne hadde ikke annet å gjøre enn å pakke ned effektene og vente på bedre tider. Men flere av guttene la aldri ned aktiviteten, begrepet frihet og fred hadde fått ny mening.

Fred og ny optimisme De gode tidene kom omsider tilbake, og hosstående bilde er fra en tur guttene fra Metodistkirkens to speidertropper i yr glede tok til den nordiske korpsleiren på Jeløya i 1946. Etter en fryktelig lang og våt sykkeltur nedover Hallingdalen og gjennom endeløse, svintunge grusveier med det hvite spissteltet på bagasjebrettet, kunne de to sønnene til Monrad endelig sette fra seg syklene i Oslo.

Einar, som var fungerende troppsfører på Jeløya-leiren, og broder Gunnar som var patruljefører, orket ikke mer og tok toget videre til Moss med guttene sine. Men først overnattet gruppen i Centralkirken på Karl Johan hos pastor Arthur Ekeberg. I dag er de to brødrene 75 og 70 år gamle.

Tretten timer til Bergen Leirlivet på Jeløya gikk som på speiderleirer flest, en flokk sultne gutter skulle passes og ha mat til alle døgnets tider, selvsagt med innlagt fotballturnering som denne troppen vant.

De 60 guttene fra de to troppene var stolte og trøtte da de entret toget på hjemvei, mens ungdommene som hadde tatt på seg ansvaret med å gjete de halvville ungene grudde seg til den lange turen over fjellet. Det var ikke det spor rart, for turen tok tretten timer, og på hvert stopp var det pølsebod. Men de kom da trygt hjem.

Jubileumsfeiring Lørdag 13. november blir det fest i Fyllingsdalen. Da kan speidere, veteraner og medhjelpere dele erfaringer og glede seg over jubileumsutstillingen. Her vil gamle bilder igjen komme frem i lyset, slike som dette fra 1946. Dessverre er kvaliteten skral, for kameraet var enkelt og film og papir kunne nok vært bedre. Men slik var situasjonen like etter krigen. Søndag avsluttes jubileet med speidergudstjeneste i kirken i Vestlundveien 27 i Fyllingsdalen.

FEIRET FREDEN MED TUR. Her paraderer Metodistkirkens speiderkorps stolt på den nesten nye broen over Svinesund. Fra venstre troppsassistent Henrik "Hinken" Tonne (1), patruljefører Kjell Lampe (2), Borge Berggreen, tidligere rektor på Nybø skole og kommunalråd for Høyre (9), Tor Aarestad, prod.sjef hos Beyer (10), patruljefører Gunnar Teigland, 1. amanuensis ved Lærerhøyskolen på Landås (11), patruljefører Jan Einar Fotland (13), brødrene Trygve (bakerst) og Åsmund Flatebø (foran) står som nummer 18 og 19. Resten er ukjente. Fungerende troppsfører Einar Teigland (tidl. rektor på U. Pihl), står bak kameraet.



Flott Jarl! Om historiedelen blir veldig lang, som for eksempel 1. Bodø, kan det være greit og opprette en egen del for den, som f.eks. gjort i 4. Fredrikstad. Men det er litt opp til de som skriver. --Grenfinken (diskusjon) 3. aug 2014 kl. 00:22 (CEST)

Artig sak. Her var det en del interessante opplysninger som jeg vil bruke. --Blå Elg (diskusjon) 3. aug 2014 kl. 00:30 (CEST)