Diskusjon:Norske Gutters Speiderkorps

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Jeg har - sammen med Ole Ugland - skannet mange fotos fra et gammelt album som viser speidergutter i Stockholm. Trodde det var senere enn 1908, men vi får sjekke. Der er jo en link mellom Grøttum, Olympiaden og Norske gutters speiderkorps.... Jve 1. mai 2011 kl. 18:13 (CEST)


OL var jo i 1912, så dette kan nok stemme godt overens. Perioden til NGS kan vle regnes som 1910 - 1912 +/-. Det siste er viktig erkjennelse, da mange tropper sikkert ikke "brydde" seg om det som ble bestemt ovenfra og tenkte at det show must go on! Og kan hende drev videre med det de kunne, kan hende videre i NSF.


Her er noe jeg fant om dette: http://spor.cc/index.php?artID=191

http://spor.cc/index.php?artID=316&navB=105

Jve 1. mai 2011 kl. 19:01 (CEST)


Må bare teste et spørsmål, en hypotese......

Beskrivelsen av "kampen" mellom NSF og NGS er jo ofte skrevet av "vinnerne", NSF-folk. (Jeg er klar over at også idretten kan beksrive dette i sine skrifter, og faktum er jo at NGS la ned omkring 1912.) Men: Kan det være at NGS' "nederlag" overbeskrives, gjøres noe større enn det var grunnlag for. Kan man faktisk si at nettopp dette at NGS og idretten tok tak i speiderideen, riktignok med svakere betoning av noe religiøst mv, førte til at speiderbevegelsen etterhvert ble sterkere!?

Jeg tror jeg vil regne det som tilfellet i Arendal. Det var jo en idrettsforening som tok tak og startet 1. Arendal i 1910. Og den troppen bidro til mye i distriktet.

Er det ikke god speiderånd å kreditere folk for god innsats og positive bidrag - som senere ble en del av norsk speiding. Til nå synes jeg det har vært noe overdrevent fokus på konflikt i stedet for bidrag.

(Men tiden leger alle sår, og dette er kanskje lettere å si hundre år etter??) Jve 1. mai 2011 kl. 19:21 (CEST)


Tror nok mye av den "kampen" er overdrevet og overdøvet av historiens gang. Du ser jeg har skrevet respektfullt både om NGS og om Jakob her inne, så dette var nok den dypt kristne HMG og menigheten der, som kjempet mot idretten og Jacob. Dt var nok større samfunnsinteresser enn det vi kan forestille oss, også politiske. En nybrottstid for unge Norge, hvor både røde og mørkeblå krefter kjempet, sammen om nasjonalismen som rådde og økonomisk fordeling/fremgang...


Heisann! Det slo meg at dette speiderkorpset har et navn som markerer sterk likhet med guttebladet av nesten samme navn. Norske Gutter var jo helt sentralt i pionerfasen. Kan dette ha hatt sammenheng med Centralforeningens valg av navn for sitt speiderkorps? Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad 1. sep 2011 kl. 22:09 (CEST)


Hva var de ulike speidergruppene i NGSK? Skal vi gi de navn med (NGSK) i parantes bak??--Gunnar01 19. sep 2011 kl. 20:49 (CEST)


Tar du med innlegget fra Speideren?? --Gunnar01 23. sep 2011 kl. 21:53 (CEST)


Hadde NGSK en distriktsoppbygning?? --Grenfinken (diskusjon) 12. des 2012 kl. 19:59 (CET)

Har aldri sett noe om en slik distriktsdeling, men vet ikke så mye om det som skjedde. --Blå Elg (diskusjon) 12. des 2012 kl. 20:23 (CET)

Her er NGSKs intensjoner og prinsipper, fra Inherredsposten 18/2 1910. Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 12. des 2012 kl. 23:06 (CET)

Ok, da er det bare å begynne å lete, hehe. Hvis de hadde amt/fylkesvise kontakter, så bør det finnes noen fortegnelser. Godt jobbet! --Grenfinken (diskusjon) 13. des 2012 kl. 13:56 (CET)


Når en leser hele denne diskusjonen, humrer jeg og ser at vi i sammen har kommet litt på vei! Tror det er nå moroa begynner!! --Grenfinken (diskusjon) 13. des 2012 kl. 13:58 (CET)

Jeg kaster frem enda en amatørpsykologisk-historisk refleksjon:
Hvis du selv skal fortelle historien om noe du har vært med på. Er det det første eller det siste del som blir fremtredende i din oppfattelse av historien?
Jeg tror det er den siste. Selvsagt vil man stolt og anekdotisk kunne fortelle om tidlige ting, men "etterhvert forstod vi jo...." og "så fikk vi til...."..... Og det vil dra fokus mot siste del, tenker jeg.
Dermed kan det være NSF-nedtoning av NGSK-historeien som ikke nødvendigvis har negativ brodd eller er helt bevisst. Dette kan være historien slik de husker den, og da er det siste sterkest....
Og så kan jo dette øvrige komme i tillegg... Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 6. sep 2013 kl. 14:14 (CEST)

Flott refleksjon, JVE! Tror at når vi etter hvert får samlet flere fakta, får vi skrive historien bedre. Det er synd å nevne NGSK som en fighter i forhold til NSGF, tror sistnevnte fikk mye av organiseringen gratis av de. Vi får fortsette med innsamling av fakta, for å skrive historien skikkelig og verdig. --Grenfinken (diskusjon) 13. sep 2013 kl. 23:10 (CEST)


Ser det kommer mer stoff - og struktur - om NGSK! Spennende! Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 14. sep 2013 kl. 19:25 (CEST)

Slik vi samler biter om NGSK og andre pionerer vil jeg foreslå at vi diskuterer å endre "udokumentert" til "lite dokumentert" e.l. i introduksjonen..... Vi har ikke lenger helt hvite felt på kartet. Men mye gjenstår. Hva tror dere? Et argument for å beholde "udokumentert" kan være at vi ennå kun har kunnet bruke mediaomtale og mer sekundære kilder. Dog med unntak av Ljosås arbeid. Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 24. sep 2013 kl. 19:43 (CEST)


Enig der, kun jeg som for en gangs skyld var forsiktig. Synes en del puslebiter kommer på plass. Ift. mye annet innen speidingen her på SPHL, ser det bra ut. --Grenfinken (diskusjon) 24. sep 2013 kl. 19:52 (CEST)


Supert med deg som systematiker, Grenfinken! Du får mye ut av de puslebitene som dukker opp! Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 14. aug. 2014 kl. 14:51 (CEST)


Forsøker og presentere litt av de skattene du finner. Leter spesielt etter tagger med ulike stedsnavn, som igjen kan gi oss en oversikt over hvor stort dette var. Tror vi er på rett vei! Takker... --Grenfinken (diskusjon) 14. aug. 2014 kl. 15:03 (CEST)