Diskusjon:Ressursgruppen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Generelt: Ledere som har misbrukt sin posisjon 'og er avskjediget i unåde' -> Deres innsats FØR dette, kan den presenteres?

Det konkrete tilfellet med 'avskjed i unåde' eller hvilken prosess man benytter, har vi et tilfelle av i Sandefjord. Jeg er ikke kjent med detaljene, men basert på rykter vet jeg hvem det gjelder og omtrentlig forseelse. Men problemstillingen er som følger: Den eller de aktuelle var meget feiret og godt profilerte frontfigurer i den tiden de virket FØR den/de aktuelle hendelse. Det fins altså mye positiv omtale og bilder både i speidertidsskrifter og lokal presse fra årene før. . Har forbundene / speidermuseet noen vedtatte strategier omkring dette? Evt. klassifisering av graden av forseelse / graden av "ties ihjel"..... . Jeg velger å fylle ut lederlistene, men begrenser utfyllende bilder og annen info. Gi et hint om dette strider mot noe i forbundenes regelverk.


Ja, kan ofte være et vanskelig tema. Jeg ville holdt rykter og viten for meg selv, og gjengitt deres speiderkarriere, uten å blamere. Rundt i Norges land har vi en del tilfeller, så Sandefjord er ikke alene. Jeg har benevnt flere her inne med en artikkel som har "lik i lasten", uten at noen vet noe mer enn de bør. --Grenfinken (diskusjon) 1. feb. 2021 kl. 14:12 (CET)

Helt enig med Grenfinken. Gjengir hva de har gjort i speiderkarrieren men uten å lage noe utfyllende. Dette gjelder jo også mange ledere som var aktive før 1940 men valgte tyskerne sin side under krigen. --Blå Elg (diskusjon) 1. feb. 2021 kl. 19:59 (CET)

Godt poeng. Går for den.

I hovedsak er jeg enig i deres refleksjon og konklusjon over. Men dersom det er spørsmål om vold/seksuelle overgrep mot enkeltpersoner, så kan det oppleves som en ekstra krenkelse at gjerningsperson får gylden omtale her..... Hva kan vi gjøre med det? Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 1. feb. 2021 kl. 22:14 (CET)

Som en kan se av ulike omtaler som er lagt ut her, er det ingen slike med gylden omtale, etter min viten. Synes vi kan nevne lederen hvis denne er viktig for sammenhengen, ellers la det være. Det er ingen policy på dette, men vi skal ikke henge ut noen, samtidig ikke krenke offere for dennes virksomhet innen speidingen. --Grenfinken (diskusjon) 1. feb. 2021 kl. 22:21 (CET)

Fint at denne ble flyttet hit, for kontekst. Jeg tror ikke vi trenger skarpe regler på nåværende punkt. Men viktig at spørsmålet er reist og at vi har hatt dialog med litt "tyggemotstand". Så får tiden vise hva som kan dukke opp og om det krever sterkere rammer. Jeg frykter at den største faren er om vi ikke kjenner til problemet, f.eks. ved avstand i tid eller rom fra den vi omtaler. Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 1. feb. 2021 kl. 22:32 (CET)

Som aktiv leder i gruppe og krets, med mange henvendelser og meninger til meg og godt kjennskap til forbundene, vet jeg mye som ikke egner seg her, mest fra tiår før meg. Da får en vokte om speidingen, slik en vil ha den! Mye kunnskap om dette i våre sentrale styrer som må ta tak i slikt. --Grenfinken (diskusjon) 1. feb. 2021 kl. 22:40 (CET)


Eksempel: Fra historisk krets har jeg ryddet i arkivet og lest dokumenter om episoder som ble forlangt politianmeldt, men ble liggende, men gjerne med et brev til politiet om å tie og at saken ble ordnet internt, slik fungerte Norsk Speidergutt-forbund, i visse tilfeller. Tror politiet fikser ting bedre i dag. Husk at unåde ikke nødvendigvis bør være overskridende seksuell adferd, men også økonomisk kriminalitet og som Blå Elg viste til, feil side under en krig. Vet også om en håndfull i nyere tid nasjonalt, som ikke burde bruse så mye med leirkappen sin, men skam eier ingen grenser, tydeligvis.