Diskusjon:Speiderrelatert reklame

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Vet ikke helt nytteverdien ennå, men tenkte på det her forleden, så her er siden! --Gunnar01 (diskusjon) 14. nov 2012 kl. 19:30 (CET)

Det er jo mye artig reklame i gamle medlemsblader. Det viser datidens firma og produkter. Nytteverdi er det i hvert fall for de som er intressert. God ide!! Får komme med ett lite bidrag så kommer det nok mere. --Blå Elg (diskusjon) 14. nov 2012 kl. 20:41 (CET)

Sendte en epost til Nidar, med spørsmål: hva slags sjokolade var "Speider-chokoladen". Høflig svar tilbake, det vet vi ikke, og her er de bildene vi har av denne...... Og bildene, de var faksimiler fra Speiderhistorisk leksikon, til og med teksten herfra var med. --HallvardB (diskusjon) 21. des. 2022 kl. 12:25 (CET)


Haha, morsomt. Sendte en mail til Nidar i fjor jeg også. Fikk kontaktinfo til Butikk og museumslederen, men fikk aldri noe svar på eposten til henne. Har purret to ganger.--Jardar (diskusjon) 21. des. 2022 kl. 12:30 (CET)

Artig tankerekke! I Smaalenenes Social-Demokrat 5/9/1922 kommenteres speidersjokoladen fra Nidar spesielt i forbindelse med en vareutstilling. Den brukes vel som eksempel på norskprodusert kvalitet som holder seg godt mot utenlandske konkurrenter. Men der står intet om rent faktisk-tekniske ting....
Jo, i samme avis 10/3/1923 skrives noe mer! Denne sjokoladen passer godt for sportsfolk. "Den er særdeles oplivende og styrkende og har den fordel at den kan benyttes baade som spise- og kokechokolade, hvad der jo er en spesiel fordel under længere og kortere utflukter."
En spekulasjon.....: I flere utgaver av f.eks. avisen Eidsiva i 1928 annonserer C. F. Brandt for "The og Kaffe - gode sorter. Speiderchokolade". Kan han her tenke speiderchokolade som begrep/fellesnavn, altså ikke som Nidars sjokolademerke??? Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 21. des. 2022 kl. 19:33 (CET)

Har i dag kommet over etiketten til det aller første produktet hvor man brukte speidere for å selge produktet. Som nevnt i leksikonartikkelen, fikk Concorde Canning varemerke allerede i 1910. Det finnes et samlermiljø som samler på etiketter (kalt iddiser) fra hermetikkindustrien, de var nevnt i Stavanger Aftenblad i 2023, og jeg har tatt kontakt med en av personene nevnt i artikkelen for å få en kopi av denne etiketten - for å ha det lovlig. Den vises som en faksimile her:

--HallvardB (diskusjon) 24. feb. 2024 kl. 11:14 (CET)


Dette var artig! Krevende å finne så gode visuelle spor av tidlig speiderinteresse, og tilsvarende viktig å få det fram her!! Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 24. feb. 2024 kl. 14:15 (CET)

Kom hyggelig epost fra Norsk Hermetikkmuseum, med mer enn jeg forventet. Fikk bilder av tre forskjellige sardin-etiketter, to var ukjente i vårt leksikon. Eier: MUST/Norsk hermetikkmuseum.


Godt jobba! Som nevnt annet sted, så dukket det også opp "SeaScout" i en iddisoversikt, tidfestet til 1925. Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 26. feb. 2024 kl. 11:17 (CET)