Diskusjon:Ta vare på tingene

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Hva er lurt/nødvendig å skrive om eierskap til arkivsaker? Jeg har "tenkeskrevet" en begynnelse. Synspunkt? Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 20. mai 2013 kl. 11:29 (CEST)


Det finnes vel en arkivlov/retningslinje i Norge, i Fredrikstad har vi opprettet et eget kretsarkiv selv om også mye ligger lagret på museet i byen. --Grenfinken (diskusjon) 20. mai 2013 kl. 11:46 (CEST)

Det finnes lover om offentlige arkiv. Kanskje også private?? Men her vil vel den enkelte organisasjon ha eget gjeldende lovverk som sier noe om dette? Akkurat som at utstyr som tilhører troppen tilfaller krets/forbund ved nedleggelse....? Ellers bør jo dette påvirkes av mer alminnelig skikk og bruk.... Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 20. mai 2013 kl. 11:55 (CEST)

Ja. Tror det er viktig å oppfordre til å ta vare på og å dele! Mange "eier" viktig speiderhistorisk stoff! Godt arbeid, Jarl! --Grenfinken (diskusjon) 20. mai 2013 kl. 12:01 (CEST)

2023: Anbefalt arkivstruktur

Her er førsteutkast til omtale av arkivstruktur. Vi kommenterer den her noen uker, så bearbeider jeg den etter innspill og flytter den fram på "synlig side" en gang etter 1/6. OK? Men: Kjør debatt!! Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 12. mai 2023 kl. 20:05 (CEST)

Skisse pr 21/3/23

Det har stor verdi om oppbevarte/innleverte speiderarkiv/gruppearkiv/hyttearkiv m.v. har en oversiktlig og lett tilgjengelig struktur. Vi som arbeider med speiderhistorisk leksikon tror det er fornuftig å anbefale en felles struktur som man kan ordne eldre arkiv etter.

Gjennom et arbeid som gjøres rundt 6. Arendal av Tor Marius Dahl og Osmund Fiskå er vi utfordret og inspirert til å finne en passende arkivstruktur.

Men: De ulike forbund har sannsynligvis anbefalt arkivstrukturer for sine respektive organisasjonsledd, og denne bør vi selvsagt legge til grunn.

Innledende forhold:

  • Dette gjelder gruppe/troppsarkiv. Kretser, korps og forbund bør vurderes særskilt.
  • Hvis arkivet allerede er ordnet etter en annen struktur, bør den beholdes om den er gjennomført.
  • Objekter som hører til ett organisasjonsledd og/eller én enkeltperson bør vanligvis holdes samlet og bør ikke blandes.
  • Det kan være aktuelt å holde ulike faser i speiderhistorien samlet i bolker, eksempelvis om man grupperer i tidsepoker som eksempelvis:
    • a) Inntil krigen 1940
    • b) I separate gutte/jenteforbund (til 1978/2003)
    • c) I felles forbund (fra 1978/2003)
    • Lokale hendelser kan også gi grunnlag for å dele arkivet i ulike faser. Eksempelvis sammenslåing av grupper, skifte av speiderbase e.l.
NB! Dette punktet med å dele tropp/gruppes historie opp i enkelte faser er problematisert av arkivkyndig, så det vil vi vurdere på nytt!

Arkivstruktur

Dersom du sitter med flere «usorterte pappesker og bæreposer», kan følgende struktur anbefales i ordningsarbeidet:

1. ART:
1. Årsrapport
2. Økonomi, regnskap
3. Rundskriv, infobrev
4. Lederne/møter
5. Foreldre, foreldreforening
6. Korrespondanse
7. Aktiviteter/Møte, leir, tur, div
8. Avisklipp
9. Foto, film, video
10. Speideraviser - «Speiderrøsten», «Rapport»

2. HISTORIEN OM:

  1. Hytta på Rise: Hyttebøker
  2. Sluppen  : Loggbok
  3. Roverhytta  : Hyttebøker


Henvisninger:
TID - ART - Tema
År/mnd/dato 1 – 10 xx