Diskusjon:Vær varsom

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Dette er viktig og interessant! Jeg begynte å kladdeskrive, men vil ikke legge ut noe i artikkelteksten før flere har drøftet dette !! Synspunkt??

Publisering av personomtale på nettet og i Speiderhistorisk leksikon har noen juridiske og etiske rammer.

Det er rimelig lett å løfte fram ledere og speidere som har gjort god innsats i speidersammenheng. Men det vil også være speidere og ledere som har gjort seg skyldige i lovbrudd. Det kan være økonomiske forhold, sedelighetssaker, landsvikrelaterte forhold eller annet. Vi må da vurdere om dette får betydning for den omtalen vi eventuelt gir her i leksikonet.

Detaljert omtale av slik svikt vil kunne belaste den enkelte eller deres nærmeste. Samtidig vil taushet om slike forhold være vanskelig, kanskje særlig hvis den ærerike delen av biografien løftes fram.

Vi anbefaler dempet omtale av slik svikt. Men konsekvensene av uheldige handlinger kan også slå tilbake på speiderbevegelsen og derfor bli en del av arbeidets historie. Og da må vi ha behov for ærlig omtale. Også ofre for uheldige valg kan ha interesse av at dette blir en del av den offentlige historien.

Om du kommer over vanskelige sider i et speiderliv, anbefaler vi at du tenker nøye gjennom hvordan dette kan omtales og om det er nødvendig å gjøre. Det er lurt å drøfte slike dilemmaer med andre granskere, gjerne via en telefonsamtale.

Det er redaktøren for Speidermuseet som har siste ord mtp valg om form og publisering.

Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 11. mar. 2021 kl. 16:01 (CET)


Takk! Kanskje en formulering a la "Sluttet som leder på grunn av personlige forhold."?? Ellers bør vi kanskje også markere ekstra varsomhet mtp nålevende? Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 11. mar. 2021 kl. 18:05 (CET)

Kanskje vi kan samtale om dette på brukermøtet i april? Ellers fant jeg hva Lokalhistoriewiki skriver. Vi er inne på flere av disse tingene i vår innledende "samtale" her.... [[1]]. Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 11. mar. 2021 kl. 21:35 (CET)

Kred til deg for utprøvende skriving, Grenfinken! Du er inne på noe som vi gjerne kunne drøftet videre! Men, som nevnt på arbeidsmøtet, avventer jeg til red/CHP gjør en vurdering her, siden dette vil tangere jus og redaktøransvar. Jarl V. Erichsen, Fevik/Grimstad (diskusjon) 15. apr. 2021 kl. 20:47 (CEST)