Enningdalselva

Fra Speiderhistorisk leksikon
(Omdirigert fra Elgåfossen)
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i vassdraget Enningdalselva,
i kommunene Halden Halden kommunevåpen.png og i Tanum, Sverige Flagg Sverige.png
Enningdalselva, også kalt for Enningsdalsvassdraget nedenfor Rødsvannet, ligger helt sør i Østfold, Viken i Halden kommune. Den renner gjennom Enningdalen, fra Bullaren i Sverige til Iddefjorden og er 13,8 kilometer lang. En snau kilometer av elva, mellom Elgåfossen og grenseovergangen ved Holtet, utgjør riksgrense mot Sverige. Det er en middelsstor elv med rik flora og fauna, som er ganske enestående i Norge. Kornsjøene er populært som padletur.
Turmålene i området er mange, også dets navn, de fleste er forsøkt å tatt med og samlet under på denne artikkelsiden. Norske og svenske navn blir gjerne brukt om hverandre.
Mange speidere har lagt og legger den dag i dag ut på flotte turer i dette vassdraget, med mange elver og innsjøer.
Planlegger du en tur eller leir, er det viktig å sjekke opp vannstand og evnt. planlagte justeringer av denne i flomperioder.
Elver: Enningdalselva også kalt for Berbyelva, Ørelva, Elja også kalt for Elgå, Sögårdsbäcken, Såghultsbäcken, Torpbäcken, Långevallsälven, Kynne älv, Liverödälven, Hallerødelva, Grimån, Remnebäcken og Rambergsån.
Innsjøer: Nordre Boksjø, Søndre Boksjø også kalt for Boksjön, Nordre Kornsjø også kalt for Norra Kornsjön, Midtre Kornsjø også kalt for Mellan-Kornsjön, Søndre Kornsjø også kalt for Södra Kornsjön, Stora Holmevatten, Södra Bullaresjön, Aspen, Norra Bullaresjön, Övre Bolsjön, Nedre Bolsjön, Långvattnet og Ørsjøen.
Andre stedsnavn, bekker og benevnelser: Noraneälven, Lilla Kornsjön, Loviseholm, Tullholmen, Flötemarksjön og Elgåfossen.

Større turer, pinse- og sommerleirer

Hvis ikke angitt, er det greit å bruke kun Enningdalselva.

Sommerleirer og turer

År Sommerleirer og turer Kommune / sted [1] Deltakelse Referanse
2008 Kretsleir "På grensen", Enningdalen, Østfold krets (Norges KFUK-KFUM-speidere) Halden kommunevåpen.png Halden
Har du flere opplysninger? Bidra selv, eller send oss en e-post [1] [2]

Utklipp og minner

Turforslag for Kornsjøene

4. Fredrikstad er en av speidergruppene som har brukt området mye og har brukt denne som info ved turer:
Beliggenhet: Fra Halden kjøres riksvei 22 mot Holtet, ved Søtholmen tar man riksvei 101 mot Kornsjø. Best adkomst til sjøen er det på den offentlige badeplassen umiddelbart til venstre for broen som danner grensen mellom Norge og Sverige. Parkeringsmulighetene er begrenset i dette området. Ofte blir kanoer og pergass lastet av og biler og hengere blir kjørt ned til egnet parkering ved Flötemarksjön, så kjører en en bil tilbake, samme ved retur
Kart: Kartet "Kornsjø", plastkart i Nordeca Norge-serien 1:50 000 er lettleste tur- og fritidskart får du kjøpt på speider-sport as
Butikker: Det er dagligvarebutikk på Kornsjø.
Generelt: Kornsjøene er et sammenhengende sjø- og elvesystem som omfatter sjøene Nordre Kornsjø, Mellan-Kornsjön, Søndre Kornsjø og Lilla Kornsjön. Lilla Kornsjön går over i Kynne älv som ikke er padlebar. Dette er et område som kan padles uten alt for lange og tunge bæreetapper. Det er et stille, fredelig og idyllisk område som kan gi store naturopplevelser. Det eneste tettbebygde området er stasjonsbyen Kornsjø på norsk side. Her er det mulighet for proviantering, utsetting eller avslutning av turen. Ellers er det spredt bebyggelse med gårder, men mest strøk uten bebyggelse. Mulighetene for overnatting er mange, uten at noen steder nevnes spesielt. Det er mange øyer i sjøene.
Beskrivelse: Denne turen er egnet som weekendtur (fredag-søndag), men kan også utvides med et par dager hvis man legger inn en rundtur i Søndre Kornsjø. Turen kan begynne i nordenden av Nordre Kornsjø. Da må man ta av RV 101 før man kommer til tettstedet Kornsjø, mot Bokerød. I en av flere viker her er det mulig å komme ut til vannet. Den første del av turen går i et område med mange øyer og smale viker, og det kan være vanskelig å finne rett vei, også pga. mye sivvekst. Bruk kartet for å finne det trange sundet hvor vei- og jernbanebro krysser sjøen. Når broene er passert kommer man inn i en åpnere del av Nordre Kornsjø. Her er det mulig å ta en større runde vestover i sjøen, men for å komme videre ned i Mellan-Kornsjön må man gjennom Noraneälven som er en delvis utgravd kanal. Kanalen kan vanskelig å finne, innløpet ligger på østsiden av sjøen, ved Tullholmen en del nord for den sydlige bukten. Noraneälven er en perle! Mellan-Kornsjön har mange fine viker og øyer hvor man kan stikke seg bort for en stund. Mellom Mellan-Kornsjön og Søndre Kornsjø, er det et elveløp på et par km. Vær oppmerksom på at en del som ikke er farbart. Her må det bæres forbi. Hold vestre side av elven, her er det lettest å gå i land. Ved stor vannføring kan strømmen bli ganske sterk foran stryket, så pass på. Etter at stryket er passert, er elveløpet rolig ned til Loviseholm, der det er en demning. Man må bære over demningen ved riksvei 164. Nedenfor demningen går elven i rolige meandre til utløpet av Søndre Kornsjø, en stor sjø, der er det mange fine badestrender langs sjøen. Sjøen er egnet for et par dager opphold hvis en ønsker det. Turen avsluttes ved veien og broen ved Flötemarksjön.
Fiske: I Kornsjøene er det abbor, gjedde og ål.
Drikkevann: Sjøen er stort sett drikkbar, anbefalt å ha med eget.

Mer om

Fordypningsmerke for rovere Tinde og bre.jpg Om landskaper og innsjøer i Norge

Eksterne lenker

Referanser

Se alle artikler som begynner med Enningdalselva
  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
    som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap!
Vet du mer om "Enningdalselva"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!