Ellen Bom

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Ellen Bom
Personalia
Bom, Ellen.jpg
Speiderbakgrunn
Korps: Misjonskirkens speiderkorps
Verv: Fakkelsekretær NMU (MSK)


Speiderbakgrunn

Ellen Bom vokste opp i Danmark og hadde vært speider der.

Ledergjerning

Minner fra tiden som fakkelsekretær i NMU

Ulla Wichmann og Ellen Bom i 1965. (Foto fra Gjengangeren)

Ellen Bom og Ulla Wichmann hadde noen begivenhetsrike år som fakkelsekretærer i NMU på 1960-tallet. De bragte med seg speidererfaringer fra Danmark og betød mye for fakkelspeiderarbeidet rundt om i hele landet. Men det fulgte også med denne oppgaven at de deltok i hele bredden av menigheter og foreningers virksomhet. Så her ble det aktiv deltakelse på ukemøter, gudstjenester, ungdomsforening og junior - og selvsagt fakkelspeidermøter. Men i tilgjengelige annonser fra lokalavisene er det ikke selve speideraktiviteten som annonseres og omtales mest. Men Ellen og Ulla hadde nok en frimodig tro og formidling som gjorde dette naturlig for dem. Og speiderarbeidet skulle være en del av menighetens samlete arbeid, så denne brede tilnærmingen var nok også ganske strategisk.

Nedenfor er noen utdrag fra deres reisevirksomhet.

1964

Seint i januar 1964 var Ellen Bom og Ulla Wichmann i Bergen.[1] Søndag kveld annonseres: "Kl. 19.30: Evangelisk møte. Ulla Wikmann og Ellen Bom deltar. Musikkforeningen." Onsdagen etter deltok de to på "Ukens møte".

Ellen og Ulla var i Haugesund i februar 1964. I annonsen het det: "Misjonskirken minner om møtet i kveld. Det er fakkelspeiderne som står for dette møtet, og vi får besøk av våre landsinstruktører, Ellen Bom og Ulla Wichmann. Det blir fakkeldemonstrasjon og ellers program ved faklene. Merk tiden i dagens annonse og vær hjertelig velkommen." [2]

Herøya misjonshus fikk besøk av Ellen og Ulla i juni 1964. De var med både på åpent møte torsdag og juniormøte fredag.[3]

I august 1964 besøkte Ellen Bom og Ulla Wichmann Misjonshuset i Larvik. De deltok på samling i "Unges Misjon" på lørdagskvelden sammen med misjonæren og speiderpioneren John Larsen. Søndag kveld deltok de på evangelisk møte sammen med Gärtner og Musikkoret.[4]

I november 1964 [5] var Ellen og Ulla i Kristiansund. Her sørger menigheten for en liten introduksjon av de to:

"'To danske instruktører, Ellen Bom og Ulla Wichmann fra Odense besøker Misjonshuset fra mandag. De kom først til Norge for å gå på Bibel- og Ungdomsskole, og ble så i 1963 kalt til ungdomsarbeidet innen Misjonsforbundet som instruktører, spesielt med tanke på fakkelarbeidet, og har vist en sjelden iver for dette, og er aktivt med i alt menighetsarbeid.

— Vi viser også til lørdagens bønnestund og søndagens gudstjeneste og møte.

D. Børresen."

1965

Tidlig i mai 1965 talte Ellen Bom og Ulla Wichmann på møter i Misjonsforbundet (Storgaten 46 - var det Bodø?). De ble da omtalt som "de danske evangelistene".[6]

14. - 21. mai 1965 besøkte Ellen og Ulla Narvik.[7]. Menigheten melder deres aktivitet slik i lokalvisa:

"Speider-instruktørene Ulla Wickmann og Ellen Bom besøker Narvik i tiden 14.—21. mai. Det er som instruktører for Det norske Misjonsforbunds fakkelspeidere vi får dette hyggelige besøket. Og hold dere fast: De er danske! Men de er blitt så glade i Norge at de allerede har vært her i 2 år — og fortsetter.

De forskjellige møter og fester de deltar i, vil bli godt bekjentgjort gjennom avisene. Bl. annet taler de danske gjester i festsamværet i Misjonshuset på formiddagen 17. mai — like etter barnetoget.

Selvsagt blir det også et internt møte under besøket, hvor Misjonsmenighetens styre og alle, ledere i underavdelingene samles.

Spesielt ungdom bør komme og høre på disse staute danske jentene!

-sen."

I juni var Ellen og Ulla i Tromsø.[8] Menigheten skriver i lokalavisa: "Frimisjonen Vi har nå besøk av fakkelinstruktørene Ellen Bom og Ulla Wickmann, som vil delta på våre møter søndag. Vi ønsker alle velkommen til å høre dem tale, synge og spille. Se annonsen."

Seint i august 1965 besøkte Ellen og Ulla Drøbak.[9] I annonsen het det: " Misjonshuset. Lørdag kl. 15.30 innbyr fakkelforeningen barn mellom 8 og 13 år til pølsefest. Lysbilder, utlodning m. m. Inngang 1 kr. Søndag møte kl. 19. Ellen Bom og Ulla Wickmann vitner." I forhåndsomtalen het det ellers: "Nå er tiden kommet for å starte opp igjen med barnearbeidet. I den anledning har Drøbak fått besøk av fakkelinstruktorene Ellen Bom og Ulla Wichmann. Disse ungdommene har samlet mye barn over hele vårt land. Benytt anledningen til å gi barna noen hyggelige timer i Misjonshuset."

Seint i oktober er "Evangelistsøstrene Ellen Bom og Ulla Wichman" på Misjonshuset på Namnå for evangelisk møte.[10]

I oktober er Ellen og Ulla på besøk i misjonsmenigheten i Sarpsborg. De deltar på juniormøte tirsdag, møte med musikken og pastor Myre onsdag og barnemøte torsdag.[11] Senere juniorfest lørdag, familiegudstjeneste og evangelisk møte søndag.[12]

1966

I januar var Ellen og Ulla på Misjonshuset, Bryne. Søndag kveld er det møte.[13]

Sist i januar var Ulla og Ellen i Misjonskirken i Haugesund. På møtet torsdag vitnet og sang de, sammen med forstander Andersen og Musikkforeningen. Fredag er det juniorforening der de to deltar.[14] Søndagen deltok de på fellesmøte mellom Misjonsmenigheten og Frelsesarmeen.

1967

Ellen Bom og Ulla Wichmann var med i leirledelsen for 1967 Fakkelleir Tromøya (NMU)[15]

Høsten 1967 ser det ut som om Ulla reiser uten Ellen.


Fakkel/Speidersekretærer gjennom tidene.... Misjonskirkens Speiderkorps
Hans-Jakob Frøen Synnøve Oterholt Einar Islann Tor Strøm Andersen Sverre Fjellvang Kari Simonsen Ellen Bom Ulla Wichmann Fridtjof Sandring Finn Ivar Knudsen Ingeborg Næs Tore Ingemund Larsen Jarl Vidar Erichsen Heidi Brynhildsen Yngve Håvard Brosstad Bente Skram Pedersen Knut Olaf Lindtveit Torgeir Neset Stein Erik Nyli Kristian W. Thaysen John Øyvind Livden Line Haugnes Anita Dencker Isaksen Helene M. Gundersen

Personlig bakgrunn

Verv

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Eksterne lenker

Referanser

 1. Bergens Arbeiderblad 24/1/1964
 2. Haugesunds avis 11/2/1964
 3. Porsgrunns Dagblad 4/6/1964
 4. Østlandsposten 22/8/1964
 5. Tidens krav 14/11/1964
 6. Nordlandsposten 30/4/1965
 7. Fremover 11/5/1965
 8. Tromsø 12/6/1965
 9. Akershus amtstidende 27/8/1965
 10. Glåmdalen 29/10/1965
 11. Sarpsborg arbeiderblad 16/11/1965
 12. Sarpsborg arbeiderblad 20/11/1965
 13. Jærbladet 21/1/1966
 14. Haugesunds avis 27/1/1966
 15. Drammens tidende og Buskeruds blad 17/3/1967