Else Gran

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Else Gran
Personalia
Bosted: [1] Oslo kommunevåpen.png Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speiderpikeforbund
Verv: kretssjef

Verv

Speiderbakgrunn

Ledergjerning

I Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946, kan vi lese om Else Grans tid som kretssjef i Oslo krets:

Nspf 25aar 2.jpg

(...) Høsten 1938 leiet kretsen hytte i Vestmarka, og mange hyggelige minnerike turer har vi hatt der ute. Den store begivenheten i 1939 var Pax Ting i Ungarn. Fra Oslo Krets deltok en stor patrulje. Og «Tåkelurpatruljen» hadde humøret på topp fra de siste formaninger ble ropt til farvel på Østbanestasjonen, og til jenter og jernbanestøv og pustagress var vel i hus hjemme i Oslo igjen. Høsten 1939 ble det dannet et konsultativt speiderråd i Oslo. Kretssjefer og sekretærer fra K.F.U.K., N.S.F. (Norsk Speidergutt-Forbund) og vårt eget N.S.P.F. hadde samlet møte. Dette rådet behandler alle saker når det gjelder anledninger da medlemmene i de forskjellige forbundene bør opptre samlet. Det første synlige resultat av rådets arbeide var «ledertinget» den 4. mars 1940. Og der lød sangen:

For vi har jo sett mot det samme mål og blitt fylt av samme trang til å kunne yte litt,
slik at speiderånd kunne vokse og få makt over det som vel saktens er vrangt og skjevt og skakt.

Og med liv og lyst og strålende humør gikk alle disse merkelige grønn-blå-brune patruljene til aksjon med lek, sang og alvorlig diskusjon. Det var virkelig et tegn på at samarbeide ikke er så utopisk som noen vil ha det til., Etter den 9. april 1940 lå det organiserte speiderarbeidet nede en tid, som rimelig var. Speiderne deltok enkeltvis i sanitet og andre hjelpekorps. Men i slutten av mai opptrådte vi igjen samlet; hvor mange kilometer vi «besatte» med kommunale poteter på golfbanen ved Bogstad skal være usagt. Siden var vi ute på kålplanting, og senere kom turen til lauving. Nyper og medisinske planter var også svært populære. I det hele tatt — vi «matauket». På kretsmøtet den 19. januar 1941 ble omsider kretsens annen deling gjennomført. Denne gang ble kretsen vår delt i hele fire nye kretser: Akershus, Buskerud, Follo og Oslo. Oslo Krets beholdt 15 tropper med vel 300 speidere, rangers og blåmeiser. Gunvor Lykken ble valgt til kretssjef. (...) [2] [3]

Utenom speidingen

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om Norsk Speiderpikeforbund

NSPF-Logo-1946 (1).jpg Norsk Speiderpikeforbund

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946, Norsk Speiderpikeforbund.
  3. Stoffet er skannet fra Norsk Speiderpikeforbund gjennom 25 år, 1946 og finnes hos Speidermuseet på Laksevåg
Vet du mer om "Else Gran"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!