Erling Gulliksen

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Erling Gulliksen
Personalia
1965 Erling Gulliksen Fredrikstad MS.jpg
Alt. navn: Erling Paulus Gulliksen
Født: 1. juni 1923
Bortgang: 30. september 2021 (98 år)
Bosted: [1] Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad, også daværende Onsøy kommunevåpen.png Onsøy
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
og Norges speiderforbund
Korps: Metodistkirkens speiderkorps
Grupper: 2. Fredrikstad MS
og Fredrikstad MS
Verv: korpsssjef og leder

Verv og ledergjerning

Korpssjef Gulliksen, fra Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999

1999 Fredrikstad MS jubilumsbok.jpg

Da Erling Gulliksen i 1962 overtok som korpssjef i Metodistkirkens speiderkorps gutter, var det som den første fra Fredrikstad gjennom tidene. Fridmann Rossborg var riktignok sjef mens han var pastor i Fredrikstad, men han var likevel ikke tilknyttet troppen i den grad at man regnet ham som «sin egen». Gulliksen hadde vært korpssekretær fra 1959 til 1961. Som korpssjef fikk han i første omgang rutinerte Per Arne Hanssen med seg som sekretær. Erling Gulliksen hadde vært aktiv speider i Elg-patruljen før krigen og var troppsassistent da speiding ble forbudt i 1941.

I 1945 var han med på lære opp nye patruljeførere. Han dro til Oslo for å gå på lærerskole, men han holdt speidingen ved like også der. Senere var han formann i Ungdomsforeningen. «På årsmøtet her i Fredrikstad i 1959 ble jeg ble nærmest kuppet inn som sekretær for pastor Rossborg», forteller Erling Gulliksen. «Kuppet» var tydeligvis vellykket. Erling Gulliksen var korpssjef i ni år. Da han i 1971 gikk av, ble han hedret med «Sølvulven», Norsk Speidergutt-Forbunds høyeste utmerkelse. At «Sølvulven» henger høyt, forteller det faktum at det bare var Nils Bolt innen Metodistkirkens speiderkorps som tidligere hadde mottatt den.

«Jeg ser utmerkelsen som en anerkjennelse av Metodistkirkens speiderkorps og for det arbeid vårt korps har utført siden det ble stiftet i 1924», sier Gulliksen i et intervju. [2]

Speiderbakgrunn

Erling Gulliksen startet i 2. Fredrikstad MS 2. juni 1937. Han var i Elgepatruljen, som skulle holde sammen i mange mange år, se avisartikkel.

Se speiderfortellingen Vi elsket skogen og stillheten ved Svarttjern

Denne forteller mye om Elgepatruljen og speidertiden blant annet Erling Gulliksen, Christian Solgaard, William Fjeld og Jan Arnesen fikk ta del i. [2]

SitatDet er Svarttjern. Det er lenge siden, ja mange år. Vi var bare gutter, unge gutter som elsket skogen, tjernet og stillheten langt der fra byen og maset. Fremkomstmiddelet dit var sykkelen, men den fikk vi sette fra oss på gården ved veien. Her var vi oss selv, fire kamerater i telt, på en liten gressbakke ved enden av tjernet.Sitat
Jan Arnesen, i Vi elsket skogen og stillheten ved Svarttjern, 2. Fredrikstad MS, se flere speidersitater her
Metodistkirken Fredrikstad.jpg
Speidingen i Metodistkirken i Fredrikstad og dagens Fredrikstad MS har lange tradisjoner, her er forsøkt å samle noen tråder.
2. Fredrikstad MSFredrikstad 1 MSFredrikstad 1 Senior - rangerlag MSFredrikstad 2 Meisetropp MSFredrikstad 5 MS
Speideravisa "Gruppens Ekko"FortellingerSanger og rop"Den store huggestabbe"-orden"
Merker og bannereKBKMetodistkirken"Alltid beredt!" 75-årsjubileumsbok, 1999

Om Erling Gulliksen

Onkelen til Terje Baardsen.

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Mer om

Metodistkirken logo fra 1968.png Metodistkirkens speiderarbeid NSF logo kløverlilje.PNG Norges speiderforbund Lilje.JPG Norsk Speidergutt-Forbund Tyskerhjelm1.png Speiding under den andre verdenskrig

Eksterne lenker

Referanser

  1. Her er det tatt utgangspunkt i dagens oppdeling av fylker og kommuner og lagt til evnt. tidl. benevnelser for disse. Hvis det ikke er opprettet en egen artikkelside for disse, vil denne bli søkbar og kategorisert etter dagens oppdeling.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Fredrikstad MS gruppebånd.jpeg Alltid beredt - Speiderne i Fredrikstad Metodistkirke 75 år, 1999.
  3. Jubileumsberetning Metodistkirkens speiderkorps 75 år, 1999
  4. Fredriksstad Blad.jpg Fredriksstad Blad, 21. mars 2002.
Vet du mer om "Erling Gulliksen"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!