Erling Hauger

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Erling Hauger
Personalia
Erling Hauger 1923.jpg
Født: 3. august 1899
Død 1993
Bosted: Skien / Oslo
Speiderbakgrunn
Forbund: Norsk Speidergutt-Forbund
Grupper: 2. Skien / 10. Oslo
Viktige verv: Forfatter av speiderromaner
Redaktør av Speideren
Les mer om speidingen i Oslo kommune og fylke Oslo fylkesvåpen.png
Les mer om speidingen i Skien kommune Skien kommunevåpen.png

Verv

Speiderbakgrunn

Var først speider i 10. Kristiania med Carl Søyland som leder. Flyttet til Skien og var med å grunnlegge speiderarbeidet i Skien i 1916. Flyttet så tilbake til Oslo.

Ledergjerning

Om Erling Hauger

Forfatterskap


SitatSå hvisker vi da stille hen en takk for hva de ga oss, men i den tro at alt igjen engang skal kreves av oss, som manndomsverk for Gud og land til speidersakens ære. For selv om gutten blit til mann, han kan dog speider være!Sitat
– Fra Erling Haugers speidersang, se flere speidersitater her

Minneord 1993

I Aftenposten 3/5 1993 skriver Nils Parelius minneord om Erling Hauger:

Forfatteren Erling Hauger er død. Han ble født i Oslo i 1897, vokste opp i Skien, og ble cand. philol. og magister i litteraturhistorie. Hauger underviste ved en rekke høyere skoler.

Han gjorde en fremragende innsats for speiderarbeidet, som redaktør av bladene Speideren og Lederen. Ikke minst ble han kjent som forfatter for en rekke speiderbøker, dels skrevet under eget navn, dels under psevdonymene Bjørn Bruse og Arne Refs. Bøkene er friske og naturlige i formen, preget av humor og naturglede. De bidro i høy grad til å skape interesse for speiderarbeidet. Han hadde også en poetisk åre. Flere av hans speidersanger ble inntatt i speidersangboken.

Haugers største bragd innen speidersektoren er hans bok "Norske speidere" , jubileumsskriftet ved Norsk Speiderguttforbunds 25årsjubileum i 1936. Det er en ypperlig bok, både i form og innhold, og overdådig illustrert.

Hauger har også skrevet et stort antall fortellinger, eventyr og dikt, fagartikler og litteraturhistoriske artikler. Alt dette vitner om hans vide interessefelt som spenner over ungdomsarbeide, friluftsliv, litteratur og musikk. Mange vil minnes ham med glede og takknemlighet. Han var en ener som har satt spor etter seg.

Nils Parelius

Hederstegn og utmerkelser

Utklipp og minner

Om Norsk Speidergutt-Forbund

Les mer om Norsk Speidergutt-Forbund NSF logo.jpg

Om bladet Lederen

Redaktører av bladet "Speideren"

Om skrevne og visuelle kilder innen speidingen

Eksterne lenker

Referanser