Fakkelboka
Fakkelboka ble første gang utgitt i 1943
Fakkelarbeidet skjøt fart. Vi må regne med at det etterhvert kom en rekke spørsmål omkring hvilken organisering og hvilket innhold dette nye arbeidet skulle få. For mange nye ledere omkring i menighetene innebar fakkelarbeidet en helt ny måte å arbeide på. Og om det var noen som kjente speiderarbeidet fra tidligere - så kan man tenke at det ble spørsmål om hvilke tilpasninger som var naturlige i Misjonsforbundet.
I en tid da reising var omstendelig og sterkt begrenset og telefon fortsatt luksus, var det naturlig å se på hva man kunne få til med trykket materiale.
En vesentlig oppgave for nyansatt fakkelsekretær Hans-Jakob Frøen ble derfor å utarbeide en egen bok for fakkelarbeidet. Frøen tiltrådte sommeren ‘42, og allerede i januar ‘43 underskrev han forordet i NMUs nye fakkelbok.
I et brev datert Stavanger 25/1/43 skriver han til pastor Th. Westergaard i Arendal om den nye boka:
"Jeg har skrevet en innstruksjonsbok for "gutta". – En prøvegjennomgåelse. Den er ikke ferdig ennu, men kommer forhåbentlig snart. – Vi har satt opp en del grader med forskjellige prøver både av praktisk og kristelig art.
(…)
Å begynne å forklare dette pr. brev er vanskelig. Men når skjemaene er ferdige, kan du få et eksemplar. Nu blir alle prøver gjennomgått i boka, så det skulle ikke være vanskelig for lederen å lære seg dem fort. Det er skrevet enkelt for guttenes skyld. –
Vi får også en håndbok for ledere. Den er straks ferdig! "
Det er liten tvil om at Frøen stod helt sentralt i arbeidet med denne boka. Men hadde han samarbeidspartnere og støttespillere i dette arbeidet? Umiddelbart virker det opplagt at et så stort løft for NMU ikke kunne være enmannsarbeid, tross den iver og kraft fakkelsekretæren innehadde. Frøen forteller selv at ungdomssekretær Thorleif Holm Glad ivret for saken. Holm Glad hadde kontakt med Einar Islann i Larvik. I bokas forord refereres det til «Komiteen» som gav mandat til forfatteren og som også har godkjent de retningslinjer arbeidet skulle bygges på. I forordet tar Frøen med en særskilt takk til Einar Islann for hans pionerarbeide.
John Larsen forteller mange år senere om hvordan han laget en enkel, håndskrevet håndbok til arbeidet i Torstrand gutteforening i Larvik. Boken inneholdt erfaringer og råd om praktiske ferdigheter som guttene kunne engasjeres av. Ved et besøk i Larvik fikk Frøen – da i følge med Gordon Johnsen, overlatt denne boka.
Fakkelboka ble utgitt i kompakt «håndbok-format», med myk stoff-preget innbinding. Assosiasjonene går i retning «Speiderguttboka» fra Norsk speiderguttforbund. Og denne sammenligningen er kanskje ikke utilsiktet?
På det mørkegrønne omslaget var trykket med rød-oransje farge «Fakkelboka» og en hånd som bærer en fakkel. Det er forresten litt pussig at på en samtidig «Håndbok for ledere» er det brukt en litt annen fakkel-illustrasjon. Fakkelbokas logo er litt enklere og grovere.
Fakkelboka presenterer på drøytt 150 sider den vesentlige bakgrunnen for fakkelarbeidet. Helt sentralt står gjennomgangen av gradene. 1.-grad var en opptagelsesprøve. 2- 4. grad er fakkel-grader, mens den 5. graden er en ledergrad. Innledningsvis i boka er et kapittel med overskriften «Hva er en fakkelgutt?». I det kapitlet skriver Frøen direkte til den enkelte fakkelgutt om hva som er hensikten med arbeidet, kort om hvordan arbeidet er organisert og til slutt hvordan en opptagelse gjennomføres. Sist i Fakkelboka finner vi noe stoff om enkelte valgfrie prøver.
Utgivelsen av denne boka må ha vært et stort løft for Frøen og for NMU. Var det et tegn på et allerede omfattende arbeid omkring i landet - der behovet for veiledning og organisering var stort? Eller er dette store løftet et uttrykk for sterk sentral tro på og vilje til å skape et nytt arbeid?
Om Misjonskirkens speiderarbeid
Referanser
- Vet du mer om "Fakkelboka"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!