Fakkelguttleir Fiskumvannet 1942

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Les mer om speidingen i Øvre Eiker kommune Øvre Eiker kommunevåpen.png

1942: Lykkelige dager ved Fiskumvannet. NMUs første fakkelguttleir

Under overskriften "En strålende fest" rapporterer Vi Juniorer fra leiren. "Den første uka i juli, mens solen skinte på det varmeste og himmelen var høg og blå, satte gutter fra Oslo, Drammen og Larvik kurs for det navngjetne Fiskum, den brede bygda ved det fagre vatnet.

"Helt for Jesus" var mottoet som samlet oss, og vi tror at mange av gutene fikk en virkelig trang eter å leve slik for framtiden.

På Hokksund kom vår ungdomssekretær Thorleif Holm-Glad på toget. Han skulde lede den første del av leiren. Jubelen sto faretruende høgt i taket da han gjorde sin entré i guttevogna - for selv om vi ikke hadde en hel reservert vogn, så hadde vi i alle fall fått drevet det til å få reservert noen kupéer som var vår tumleplass - - . Vi skulde jo til vår første Fakkelguttleir, og ingen kan undre seg på at det var vanskelig å holde styr på seg selv, sånn for engangs skyld iallefall. -

Og slike dager ble det! Tror du vi glemmer de gilde stundene om Gudsordet når Hans Jacob Frøen, som overtok leiren etter Holm-Glad, som måtte reise til en ny leir i Odalen, holdt sine bibeltimer om hvordan det var å leve et halvt liv, og rikdommen ved å gi seg helt for Jesus.

Eller når vi lekte og stormet vilt mellom granlegger og gråsteiner med håndballen - eller nede ved badestranda når vi dukka hverandre og slåss om flåtene - nei - nei -. "Eg vil dit att -."

At slike dager skal gå så fort - at det ikke kan være minst to dager i døgnet - noe så trist - iallefall når fakkelgutta er på leir - ellers er det nok med en.

Og så hadde vi allsang - og vi fakkelgutter kan sybge - dere skulle bare hørt oss når vi dro i vei, og leirsjefen Holm-Glad dro på trekkspillet. "Våg å stå som Daniel" var favorittsangen vår - og jeg lover dere at det klang.

Guttelederne fra Drammen, Larvik og Oslo - det betyr Berthelsen, Island og Pedersen talte også til oss og ga oss mange gilde ord. Men det vi gutter satte mest pris på - det var at alle lederne våre var noen store gutter akkurat slike som oss.

Vi kan ikke glemme den lørdagskvelden heller - kanskje minnes vi den best når alt kommer til alt. Da det kjentes som Jesus besøkte oss i leiren. Mange av gutta fortalte om ham og sa at de vilde leve for ham, og noen, ja det var visst mange, sa at de vilde begynne fra da av de også. --- No lengter vi bare noe kraftig til neste gutteleir - og om bare det kunde hjelpe til å forkorte tiden skulle det gå ganske fort - ja det mener vi gutta."

Utklipp og minner

Om Misjonskirkens speiderarbeid

Msk.jpg Misjonskirkens speiderarbeid

Om speiding under den andre verdenskrig

Tyskerhjelm1.png Speiding under den andre verdenskrig

Referanser

Vet du mer om "Fakkelguttleir Fiskumvannet 1942"? Du kan være med å legge inn mer historisk stoff, følg Basismanualen.
Husk å være innlogget for å gjøre endringer. Lykke til!