Familiespeiding

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk

Familiespeiding

Historie

Oppstarten i Norge

Familiespeiding i Norges KFUK-speidere

Familiespeiding i Norges KFUM-speidere

Familiespeiding i Frelsesarmeens speidere

Frelsesarmeens speidere sin hjemmeside står følgende i 2015 [2] :

Familiespeiding er et speidertilbud til hele familien. Voksne og barn skal sammen oppdage naturen, leke og lage mat og sammen møte Gud. Programopplegget retter seg altså mot hele familien. Det skal ikke være en leder som legger opp alt programmet. Arbeidet skal gjøres i fellesskap. Hver familie tar ansvar for en del av programmet. Det vil være behov for å ha en person som fordeler ansvaret.

Speiding og friluftsliv hører sammen. Vi anbefaler at de fleste møtene foregår ute. Programmet inneholder derfor mange forslag til utendørs aktiviteter, men det er også forslag til aktiviteter innendørs. Husk kaffikjelen som et samlingspunkt for de voksne.

Det er opp til den enkelte familiespeider-gruppe å bestemme hvor ofte man vil møtes, og til hvilken tid, men det er en fordel at det skjer regelmessig. Det kan være hver tredje lørdag formiddag eller annen hver mandag ettermiddag. Kanskje vil noen ønske å møtes etter familietimen på korpset en søndag i måneden, eller man kan legge møtene til samme dag som flokk og/eller tropp, slik at eldre søsken kan gå dit.

Hovedmålgruppa er barn i alderen 3-6 år med voksne. Ønsker dere å starte med familiespeiding har FAS ett hefte med forslag til 20 familiespeidermøter. Det koster 100,- + porto, og bestilles hos speiderkonsulenten.

Familiespeiding i Norges KFUK-KFUM-speidere

HVA ER FAMILIESPEIDING? (fra forbundets hjemmeside/program i 2016) [4][5]

Familiespeiding er et speidertilbud til hele familien utarbeidet av Norges KFUK-KFUM-speidere. Rammen rundt det hele er friluftsliv og et møte med Gud. Familiespeiding retter seg mot familier med barn fra 3 år og fram til skolestart. Målgruppen er hele familien.

Aktivitetsmerker

Aktivitetsmerker for familiespeiderne kom i november 2018. De seks første merkene var Astronomi, Fyr og flamme, Førstehjelp, Kirke, Kniv og Natur. Merkene hadde samme motiv som for de eldre speiderne men med grågrønn ring rundt. Familiespeidermerkene er ment som en hjelp til å planlegge møter. Tilpass kravene til din gruppe.

Tidligere program

Norges KFUK-KFUM-speidere sin hjemmeside står følgende i 2015 [6] :

Aldersgren Familiespeiding (0 år til 1. trinn)

Familiespeiding er rettet mot hele familien. Voksne og barn skal lære, lage og leke sammen. Familiespeiderne samles én til to ganger i måneden og rammen er friluftsliv og møtet med Gud.

Familiespeidingens seremonier og særeegenheter

Oversikt for merker m.m.

Norges KFUK-KFUM-speidere fikk de seks første aktivitsmerkene for familiespeidere i 2018. Alle dagens aktivitetsmerker kan du finne her

Hefter og bøker i Familiespeingsarbeidet

Minner og utklipp

Om merker etter tema og ulike forbund

Om speidingens særtrekk


Speiderhånd.gif
Fra speiderbevegelsens første tid og frem til nå, i brytningen mellom forankring og fornyelse, har det vært enkelte særtrekk som har fulgt arbeidet og organisasjonene.
Med denne oversikten vil vi peke på noen av de viktigste.

Lenker

Referanser