Forside

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Velkommen til Speiderhistorisk leksikon,

Nå finner du 12 102 artikler om speiderhistorien her! Alt skrevet på frivillig basis! Bidra du også! [1]

Her finner du alfabetisk liste over alle kategorier

· Her finner du nyttige artikler om temaer innen speidingen: PersonerKretserKorpsGrupperHytterHusLeirstederLandsleirerMedlemsbladerLesverdige artiklerSangerHåndbøkerLitteraturSitater
SpeiderlovenSpeiderløftetSkjorte og skjerfDyktighetsmerkerLeir- og turutstyrUtsalg

· Tidl. forbund/enheter: Norske Gutters SpeiderkorpsNorsk Speidergutt-ForbundNorges KFUK-speidere
Norsk SpeiderpikeforbundNorges KFUM-speidereFellesrådet for speiderpiker

· Dagens forbund/enheter: Norges speiderforbundNorges KFUK-KFUM-speidere
St. GeorgsgildeneOld GuidesSpeidernes Fellesorganisasjon

· Internasjonalt: Nasjoner & staterArrangementerJamboreerWAGGGSWOSMISGFHjelpe- og fredsarbeid

Ukens artikkel (uke 33)

Norske speidere deltar i den 6. jamboree ved Moisson i Frankrike. Fredsjamboreeen, foto fra 6th World Scout Jamboree, Frankrike, 1947 (International Bureau)

Senommeren er ofte jamboreetid. For 75 år siden ble den sjette verdensjamboreen arrangert i Moisson i Frankrike for nærmere 25000 speidere.

Dette var den første verdensjamboreeen etter den andre verdenskrig og med et budskap som er like aktuelt og sart som i dagens verden, nemlig fred, "Jamboree of Peace". Interessen fra Norge var stor, men valutarestriksjoner satte en demper for deltakelsen, slik at kun 150 deltakere, inklusive ledere, fikk delta på denne. Reisen foregikk med tog for de norske deltakerne gjennom det fortsatt krigsherjede Europa og satte nok sine spor i møte med fortsatt lidende og hjemløse mennesker mange steder. Kontingentleder for Norge var Rolf Lykken, med assistent Odd Hopp, to velkjente speiderpersonligheter med sitt virke i Norsk Speidergutt-Forbund, i tillegg til dyktige ledere fordelt på fire norske tropper. Jamboreen ga oss ett minneverdig fotografi med leirens deltakere og franske besøkende speidere, 40000 i tallet, med hendene opp på en kjempestor ballong som skulle forestille vår unike planet.

Har du noen gode bilder eller historier rundt dette, som deltaker eller i familie med noen som var der? Bidra du også! [2]

Les mer om den sjette verdensjamboreen i 1947 her

Ukens artikkel presenterer en aktuell artikkel hver uke. Se tidligere

Bidra du også!

  • Opprett en brukerprofil NB: Grunnet spam-problemer har vi blitt nødt til å godkjenne brukere. Derfor kan det ta litt tid før du får godkjent kontoen og kan legge inn informasjon. Bestill konto her!
  • Les manualen for svar på hvordan du redigerer og utvider en eksisterende artikkel eller lager en ny en!Speiding i 100 – år for år...

Følg speiderhistorien år for år. Velg ditt tiår og så året du er på jakt etter!

...eller dag for dag!

Hva skjedde i speidingen på 22. februar, 23. april, 1. august eller en annen dag? Følg speiderhistorien dag for dag!

Om ukjente fotografier

Mange har speiderbilder liggende eller kanskje arvet et gammelt speiderarkiv. Her har du mulighet til å laste opp bilder eller legge inn kommentarer som hjelp for å gjenkjenne speiderbilder. Se ukjente fotografier her


Om Speiderhistorisk leksikon

Speiderhistorisk leksikon er startet for å ha et sentralt sted å samle ulike biter av norsk speiderhistorie. Leksikonet er startet av Speidermuseet i anledning 100-årsjubileet for Speiding i Norge i 2011. Leksikonet er bygget opp med wiki-teknologi og skal inneholde artikler om norsk speiding. Norsk speidermuseum er vert for leksikonet. Alle som registrerer seg som brukere kan være med å legge inn eller redigere leksikonet.


Våre nyeste bilder


Speiderhistoriske hendelser og personer i august

Et utvalg av viktige speiderhistoriske hendelser i august.

Stiftet

Einar Simonsen

Personer

Leirer og hendelser

Mer om idag - 19. august - Flere personportretter


Ukens merke: Merker med husdyr som tema

Husdyr

Denne uken er det husdyr som er tema. Merkene har navn som "kjørekar", "rytter", "husdyr" og "ull".

Her finner vi krav som: Sale og sele på en hest, spenne for og kjøre på sommer- og vinterføre. Vite hva som er spesielt med ull og lage noe med ull. Stelle i fjøs, grisehus eller hønsehus med renhold og fôring i tilsammen en måned. Kunne spikke en selepinn. Kjenne benevnelsene på hestens forskjellige legemsdeler, f.eks. hasene, krysset osv. Forklare forskjellen på en fjording, gudbransdalshest og blodshest.

Les mer om merkene her...

Det presenterer et aktuelt merke hver uke. Se tidligere


Nyeste artikler

Se resten av de nyeste artiklene våre.