Fredrikstad MS

Fra Speiderhistorisk leksikon
Hopp til:navigasjon, søk
Fredrikstad MS speidergruppe
MS korpsmerke stoff.jpg
Stiftet: 4. april 1924 (97 år) (gutter) [1]
Krets: Fredrikstad krets (NSF)
Korps: Metodistkirkens speiderkorps
Forbund: Norges speiderforbund
Kommune: Fredrikstad kommunevåpen.png Fredrikstad
Fylke: Viken fylkesvåpen.png Viken
Dette er en aktiv speidergruppe. [2]

Område

Speidergruppa har medlemmer i hele Fredrikstad.

Speidergruppa i dag

I dag heter speidergruppa Fredrikstad MS - vi holder til i lokalene til kirken i Ridehusgt.7. Som ved oppstarten av speidergruppa i 1924, er vi speiderledere fortsatt opptatt av å ha så mye som mulig av våre speidermøter ute i det fri. Basisferdigheter med å lære seg å være ute i naturen er enda mer viktig i dag, da dagens ungdom ofte sitter mye inne foran pc og tv. Vårt motto er at det finnes ikke "dårlig vær, bare dårlige klær". Skal man bli glad i naturen må vi lære å bevege oss i den, og lære oss å ta vare på den.

Alle enhetene bruker flittig lavoen som speidergruppa eier sammen med Trosvik barneskole, oppe i skogen ved Kvernhuset ungdomsskole. Her byr natruren på mange fine utfordringer for både store og små. Speidergruppas eiendeler er av en helt annen karakter enn på 40 tallet. Vi har det meste av utstyret man trenger for å drive med aktiv speiding i et nytt årtusen. Vi har kanoer og padlevester, lavoer, telt i ulike former, primuser, stekeovn, båltakker, kokeredskaper i alle fasonger,klatreutstyr og hjelmer, vi har to hengere til å transportere kanoer og annet utstyr med, bord og benker. For å nevne noe av det vi har av utstyr i dag. Vi er altså ikke lenger en speidergruppe der økonomien gir oss begrensninger for hva vi kan drive med.

Etter å ha vært i en bølgedal i antall medlemmer i 2005 - 2006, har speidergruppa vokst jevnt og trutt igjen. Det drives med godt speiderarbeid i alle enheter fra bever, småspeider og til tropp, og speidergruppas antall medlemmer var ved årskiftet 2009-2010 øket opp til 98, og vi øker fortsatt.

Fredrikstad MS har pr. 31.12.2010 104 medlemmer. De har enheter innen bever, småspeider, stifinnere og vandrere.

Glimt fra historien

Fredrikstad MS er nevnt i
  1. Jubileumsberetning Metodistkirkens speiderkorps 75 år, 1999
  2. Merk! Dette er kun en utarbeidet oversikt over de opplysninger og artikler
    som er lagt ut i Speiderhistorisk leksikon, her er det behov for lokal kunnskap!

Når en skal sette seg inn i Fredrikstad MS`s historie, dukker det opp flere historiske navn:

De første årene het gruppa 6. Fredrikstad, men fikk overta 2. Fredrikstad-navnet da dette ble ledig i 1925. Både 2. Fredrikstad og 6. Fredrikstad kan du finne her på wikipedia, men disse er omtalt her som helt andre historiske tropper.
2. Fredrikstad MS (guttene) for årene 1924 - 1978
Fredrikstad 1 (KFUK) (jentene) i årene 1926 - 1978
Fredrikstad MS (fellestropp) i årene 1978 - i dag
Utenom dette er det lagt vekt på å få frem de mange menneskene som gjennom tidene har nedlagt mye tid i speiderarbeidet i Fredrikstad MS. De fleste speidergrupper har sine glansperioder og topper, men få er så forunt og ha drevet jevnt og meget godt i så mange tiår som Fredrikstad MS, så her er det mye stoff og navn.

4. april 1924 regnes som stiftelsesdatoen for Fredrikstad MS, med herrene Arne O. Nilsen, Lars Johansen, William Ellingsen og Sten A. Gulliksen som stiftere. De første årene het de 6. Fredrikstad, fra 1925 2. Fredrikstad, da dette navnet ledig etter at 1. Fredrikstad fikk ledermangel og ble fusjonert med daværende 2. Fredrikstad, som da fikk navnet etter førstnevnte. Guttetroppen var en del av Epworth-ligaens Speiderkorps og med i Fredrikstad avdeling (Norsk Speidergutt-Forbund) av Østfold krets. De hadde vært i aktivitet som "væpnere" i sin menighet en stund før stiftelsesdatoen, men etter at Epworth-ligaens Speiderkorps, senere det nåværende Metodistkirkens speiderkorps skrev en avtale med Norsk Speidergutt-Forbund, ble de som speidere og regne!

1992: Speideren nr. 3 1992 melder om Fredrikstad MSs deltakelse i Småspeideraksjonen 1992, fra artikkelsiden om Småspeideraksjonen resultater gruppevis 1992 NSF [1]

1998: Fredrikstad MS er nevnt i resultater fra NM i speiding 1998, i Speideren nr. 4 1998. [2]

Fredrikstad MS 1978 - i dag

Ledere

Se artikkelsiden om ledere gjennom tidene

Pinse- og sommerleirer

Se artikkelsiden om sommerleirer gjennom tidene

Hederstegn og utmerkelser

Denne listen er under utarbeidelse.


Følgende har mottatt Sølvulven av NSF
Følgende har mottatt Æreskniven av NSF
Følgende har mottatt Den hvite lilje av NSF
Følgende har mottatt Korpsets hederstegn av Metodistkirkens speiderkorps
Andre hedersbevisninger tildelt gruppens ledere

Speiderhus, -hytter og møtesteder

  • Gruppa har sine møter i Menighetslokalet til Metodistkirken i Fredrikstad.
  • De har også en friluftslavvo i samarbeid med Trosvik Skole, Fredrikstad.
Se også artikkelsidene om andre speiderhus, -hytter og -leirsteder.

Medlemstall

Utklipp og minner

Se artikkelsiden om gruppens fotoalbum

Om speiderarbeidet i Fredrikstad Metodistkirke

Fredrikstad MS gruppebånd.jpeg Speidingen i Metodistkirken i Fredrikstad har en lang og tradisjonsrik historie. Her er forsøkt og samle en del av den!

Fredrikstad MS speidergruppe (1978–i dag) Guttetroppen 2. Fredrikstad MS (1924–1978) Jentetroppen Fredrikstad 1 MS (1926–1978) Ledere Sommerleirer Fotoalbum
Speideravisa "Gruppens Ekko" Fortellinger Sanger og rop "Den store huggestabbe"-orden Merker og bannere KBK Metodistkirken Alltid beredt! 75-årsjubileumsbok

Om Viken

Les mer om speidingen i Viken fylke Viken fylkesvåpen.png

Om Metodistkirkens speiderarbeid

Metodistkirkens speiderarbeid MS korpsmerke stoff.jpg

Om Norges speiderforbund

Om Norges speiderforbund.PNG

Lenker

Referanser